افغانستان
ادارۀ هواشناسی وزش بادهای شدید را در ولایات مرکزی و جنوبی افغانستان پیش بینی کرده است
ادارۀ هواشناسی وزارت ترانسپورت و هوانوردی طالبان از احتمال بادهای نسبتاً شدید در برخی مناطق افغانستان هشدار داده است.
این اداره در خبرنامهای روز پنجشنبه، ۲۷ جدی گفت که در ولایتهای جنوبی و مرکزی به شمول سالنگها، امروز جمعه و فردا شنبه احتمال بادهای نسبتاً شدید وجود دارد.
سرعت باد در نقاط مختلف بین ۵۰ تا ۷۵ کیلومتر در ساعت پیشبینی شده است.
افغانستان یکی از ده کشور آسیبپذیر در برابر تغییرات اقلیمی دانسته میشود.
ادارۀ هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد (اوچا) در گزارشی روز چهارشنبه گفت که در ۱۵ روز گذشته به دلیل برفباری، باران و سرمای شدید در برخی ولایات شمالی و شرقی افغانستان دستکم ده نفر جان باختهاند و ۱۷ نفر دیگر زخمی شدهاند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
امضای توافقنامه برای حمایت از پناهجویان افغان در کشورهای همسایه و منطقه
نمایندگی اتحادیۀ اروپا در افغانستان میگوید که توافقنامهای را با کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان در مورد حمایت از پناهجویان افغان امضا کرده است.
نمایندگی اتحادیه اروپا روز جمعه، ۲۸ جدی در بیانیهای که در ویبسایت خود منتشر کرد، گفته که از بیجا شدگان داخلی افغانستان و پناهجویان افغان مقیم ایران، پاکستان و کشورهای آسیای مرکزی حمایت خواهد کرد.
این بیانیه میافزاید که بر اساس این توافقنامه، اتحادیۀ اروپا ۳۵ میلیون یورو برای ارائۀ حمایت، فرصتهای زندگی و سایر خدمات اساسی به صدها هزار خانوادۀ بیجاده، پناهنده و عودت کنندۀ افغان کمک میکند.
این در حالیست که روند اخراج اجباری مهاجران افغان از پاکستان از نومبر ۲۰۲۳ به این سو تشدید شده و همزمان ایران نیز حلقۀ زندگی را بر مهاجرین افغان در این کشور تنگتر کرده و مقامات ایرانی گفته اند که تا سال جدید ۱۴۰۴ هجری خورشیدی، دو میلیون افغان فاقد اسناد قانونی را اخراج خواهند کرد.
مسیر ترانزیتی "انگور اده" بین ولایت خوست و ایالت خیبر پختونخوا پس از مدتها به روی موترها بازگشایی شد
مسير ترانزيتي انگور اده در اعتراض به تصميم دولت پاكستان مبني بر اجباري كردن پاسپورت و ویزه براي كساني كه از اين مسير عبور ميكنند، نزديك به ۱۶ ماه پیش بسته شده بود.
یک منبع به راديو آزادي گفت كه اين مسیر روز جمعه، ۲۸ جدی از سوی بزرگان قومی تنها به روی روی موترها باز شده است.
رادیو دیوه، مربوط به صدای امریکا هم گزارش داده که نمایندگان قوم احمدزی-وزیر در محل و تاجران گفتند که این مسیر را بازگشایی کردند، چون بسته ماندن آن سبب توقف تجارت در محل شده و زندگی و کار و بار هزاران نفر را تحت تاثیر قرار داده بود.
حکومت طالبان و مقامهای پاکستانی به گونۀ رسمی در این باره اظهار نظر نکرده اند.
در پی تصمیم مقامهای پاکستانی مبنی بر نیاز به ویزه و پاسپورت برای عبور از خط دیورند، معترضان مسیرهای انگور اده و اسپین بولدک - چمن را بستند.
هیئت طالبان برای گفتگو در مورد زندانیان افغان به تهران سفر کرد
هیئت قضایی حکومت طالبان به رهبری شیخ عبدالمالک حقانی، معاون اداری ستره محکمه آنها برای گفتگو درباره مسائل مربوط به زندانیان افغان عازم تهران شده است.
ستره محکمه حکومت طالبان امروز روز جمعه با نشر اعلامیهای گفته است که هدف از سفر هیئت آنها به ایران تقویت همکاری های قضایی، تامین حقوق زندانیان افغان در ایران، ارتقای حسن تعامل میان دوکشور، جستجوی راه های جایگزین برای اعدام افغانهای محکوم به اعدام در ایران و پیگیری موضوع استرداد محبوسین خواهد بود.
پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱ میلادی، اعدام های افغان ها در ایران افزایش یافته و بر اساس گزارشها در سال ۲۰۲۴ میلادی این تعداد بالاترین رقم را داشته است.
سازمان حقوق بشر ایران که در ناروی مستقر است، پیشین از این گفته بود که بیش از ۷۰ افغان در سال ۲۰۲۴ در ایران اعدام شده اند که این آمار نسبت به سال ۲۰۲۳، سه برابر افزایش را نشان میدهد.
به گفتۀ این سازمان این افغان ها به اتهام قتل عمدی، قاچاق مواد مخدر و اتهامهای دیگر اعدام شده اند.
مدافعان و نهادهای حقوق بشر، رژیم ایران را متهم کرده میگویند، که روند رسیدگی به دوسیه ها در این کشور عادلانه نیست و زندانیان در بسیاری از موارد، به وکلای مدافع دسترسی ندارند.
سازمان عفو بینالملل خواستار فوری آزادی همه پناهجویان افغان در پاکستان شد
بخش جنوب آسیای عفو بین الملل روز جمعه در صفحه ایکس یا تویتر سابق خود نوشت که سال نو برای پناهجویان افغان در اسلام آباد با حملات شبانه و آزار و اذیت توسط پولیس این کشور همراه بوده و صدها پناهجوی افغان به طور غیرقانونی بازداشت شده اند.
عفو بینالملل از مقامات پاکستان خواسته تا فوراً افغانهای بازداشت شده را آزاد کرده و سیاست جدید را که پناهجویان را مجبور به گرفتن اسناد اضافی مانند NOC برای ماندن در پایتخت می کند نیز لغو کند.
NOC سندیست که افغانها برای اقامت در اسلام آباد، در کنار ویزه یا کارت اقامت، باید آنرا با خود داشته باشند.
به گفته عفو بین الملل، این سیاست پاکستان افراد آسیب پذیر را در معرض خطر بیشتری قرار می دهد.
بر اساس گزارش ها، پولیس پاکستان از آغاز سال ۲۰۲۵ میلادی تا به حال صدها پناهجوی افغان را در اسلام آباد بازداشت کرده است.
دبیلو اف پی: حدود ۱۵ میلیون نفر در افغانستان به کمکهای اضطراری غذایی نیازدارند
برنامۀ جهانی غذا میگوید که در حال حاضر حدود ۱۵ میلیون نفر در افغانستان برای زنده ماندن به کمکهای اضطراری غذایی نیازدارند.
ضیاالدین صافی معاون سخنگوی این ادارۀ سازمان ملل متحد در افغانستان به رادیو آزادی روز پنجشنبه ۱۶ جنوری گفت که تلاشهای خود را برای حمایت از شش میلیون نفر در زمستان افزایش داده اند.
او افزود: «با توجه به کمبود بودجه این کمتر از نیمی از جمعیت نیازمند به کمکها است. برنامۀ جهانی غذا به بیش از هشتصد میلیون دالر امریکایی نیاز دارد تا در زمستان امسال از آسیب پذیرترین خانوادههایی افغانستان حمایت کند.»
بر اساس ارقام ادارۀ هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد (اوچا) نزدیک به ۲۲.۹ میلیون افغان به کمکهای بشردوستانه در سال جاری میلادی نیاز خواهند داشت.
سازمان ملل متحد روز چهارشنبه هشدار داد که بیش از نیم میلیون کودک در سال ۲۰۲۵ در افغانستان در معرض خطر سوء تغذیه قرار دارند.
آی او ام: در سال ۲۰۲۴ بیش از ۱.۲ میلیون افغان فاقد اسناد از ایران به افغانستان عودت کردند
سازمان بینالمللی مهاجرت (آی او ام) میگوید که از ماه جنوری تا دسمبر سال ۲۰۲۴، بازگشت بیش از ۱.۲ میلیون افغان فاقد اسناد از ایران به افغانستان را ثبت کرده که ۶۷ درصد آنان به طور اجباری برگشته اند.
این اداره در شبکۀ ایکس (توییتر سابق) روز پنجشنبه ۱۶ جنوری نوشت که در این مدت با حمایت کمک کنندگان از جمله اتحادیۀ اروپا، برای بیش از ۳۲۴ هزار برگشت کننده کمکهای بشری ارائه کرده است.
در کنار پاکستان، ایران هم در این اواخر روند اخراج افغانهایی بی مدرک را تشدید کرده است.
مقام های ایرانی قبلاً گفته بودند که بیش از دو میلیون افغان بی اسناد از ایران تا پایان سال جاری هجری شمسی اخراج خواهند شد.
دیدبان حقوق بشر: وضعیت حقوقبشری افغانستان دریک سال گذشته وخیمتر شده است
دیدبان حقوق بشر میگوید که وضعیت حقوقبشری در افغانستان در سال ۲۰۲۴ به دلیل تشدید سرکوب زنان و دختران و اقلیتها توسط طالبان بدتر شده است.
این نهاد در گزارشی که در آن وضعیت حقوقبشری در بیش از ۱۰۰ کشور بررسی شده است، روز پنجشنبه ۲۷ جدی گفت که طالبان، روزنامهنگاران و منتقدین را بازداشت کرده و محدودیتهای شدید را بر رسانهها اعمال کردهاند.
فرشته عباسی، پژوهشگر بخش افغانستان در دیدبان حقوق بشر، گفته که در جریان سه سال حاکمیت طالبان، سرکوب حقوق و آزادیها تشدید شده است.
او همچنان گفته است که دولتها باید طالبان را تحت فشار قرار دهند تا این گروه بدرفتاریهای خود علیه زنان و دختران را پایان دهد.
طالبان در مورد این گزارش هنوز چیزی نگفتهاند؛ اما در گذشته گفته بودند که به رعایت حقوق زنان و دختران در چارچوب شریعت اسلامی متعهد اند.
طالبان از زمان بازگشت به قدرت در افغانستان در بیش از سه سال گذشته، محدودیتهای زیادی را از جمله در عرصههای آموزشی و کاری بر زنان و دختران وضع کردهاند.
فرمان جدید رهبر طالبان؛ «هیچ طالب همزمان دو مقام دولتی داشته نمیتواند»
ملا هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، طی فرمانی حکم صادر کرد که هیچ مقام حکومت او، اعم از ردههای پایین یا ارشد، نمیتوانند همزمان دو مقام رسمی داشته باشند.
در این فرمان رهبر طالبان که روز پنجشنبه، ۲۷ ماه جدی، از سوی وزارت عدلیهٔ حکومت آنها منتشر شد، گفته شده است، افرادی که در دو پست کار میکنند، باید یکی از آنها را ترک کنند.
این در حالی است که چند روز پیش، براساس حکم ملا هبتالله آخندزاده، مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاستالوزرای حکومت آنها، بهحیث سرپرست وزارت مهاجرین و عودتکنندگان تعیین شد.
اما گفته میشود که پس از گذشت یک هفته، مولوی عبدالکبیر همچنان به کار قبلیاش ادامه داده است
درخواست ریچارد بنیت؛ «صدای پناهجویان افغان» در تصمیمگیریهای بینالمللی جای داده شود
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان، خواستار گنجاندن صدای پناهجویان افغان در گفتوگوها و تصامیم سیاسی بینالمللی شده است.
آقای بنیت روز چهارشنبه، ۲۶ ماه جدی، در یک نشست مجازی بر لزوم تقویت و بهبود حقوق پناهجویان در سطح جهان تأکید کرد و گفت: «بُعد سیاسی هرچه باشد، اما باید به حقوق پناهندگان احترام گذاشته شود.»
ریچارد بنیت، با تأکید روی راهحلهای درازمدت مشکل پناهجویان افغان، با اشاره به عوامل مهاجرت کنونی افغانها گفت: «زندگی بهویژه برای زنان، دختران، و اقلیتها، از جمله گروههای قومی و مذهبی، بسیار آزمونبرانگیز شده است.»
افغانستان یکی از کشورهایی است که اتباعش بهدلیل شرایط بد سیاسی-اقتصادی و تغییرات اقلیمی مجبور به مهاجرتهای غیرقانونی میشوند.
بهگفتهٔ سازمان بینالمللی مهاجرت، آیاوام، از سال ۲۰۲۰ تاکنون حدود ۸ میلیون تن از افغانستان مهاجرت کردهاند و بیشتر آنها به کشورهای همسایه، ایران و پاکستان، رفتهاند.