عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه حکومت افغانستان که در نشست "گروه کوچک دابلن، به منظور هماهنگی و جلب کمکهای بینالمللی در بخش مبارزه مشترک علیه مواد مخدر" سخنرانی میکرد گفت، کشت کوکنار در ولایات شمالی افغانستان در مقایسه به سالهای گذشته چهار برابر افزایش یافتهاست.
رئیس اجرائیه با انتقاد از نبود هماهنگی میان ادارات داخلی و خارجی در مبارزه علیه مواد مخدر میگوید، فعالیتهای انجام شده در بخش برنامه معیشت بدیل، کاهش تقاضا و محو مزارع کوکنار نتیجه قابل ملاحظه را در بخش کاهش کشت کوکنار به دست ندادهاست.
عبدالله عبدالله هم مانند مقامات دیگر بلند پایه حکومت، مواد مخدر را منبع اصلی تمویل جنگ جاری در افغانستان میداند.
وی میگوید:
"اگر ارقام را با سالهای قبل مقایسه کنید، همانطور که نا آرامی در شمال اضافه شده، بیشترین کوکنار هم در مناطق تحت کنترول تروریستها و طالبان و در جاهای کشت شده که در آن جنگ است. این هم یک سندی است که نزد ما موجود است و نشان میدهد که ۴۰ تا ۶۰ درصد جنگ افغانستان توسط مواد مخدر تمویل میشود و باید کوششهای ما بالای مبارزه با مواد مخدر متمرکز میبود."
رئیس اجرائیۀ حکومت افغانستان با انتقاد از عدم همکاری کشورهای منطقه در مبارزه علیه مواد مخدر میگوید، افغانستان با توجه به امکانات موجود مسئولیت خود را در مبارزه علیه مواد مخدر انجام داده، اما کشورهای همسایه نیز باید جلو قاچاق مواد کیمیاوی به افغانستان و رسیدن مواد مخدر را به بازارهای جهان بگیرند.
عبدالله عبدالله حملات هوایی نیروهای مشترک افغان و خارجی را بر کارخانههای تولید مواد مخدر اثرگذار میداند و بر دوام آن تأکید میکند.
از آغاز حملات هوایی نیروهای مشترک افغان و خارجی در اواخر سال گذشته میلادی، تا کنون ۷۵ کارخانه تولید مواد مخدر در ولایات هلمند، فراه و بلخ تخریب شده و صدها میلیون دالر نیز به قاچاقبران و مخالفان مسلح زیان وارد شدهاست.
محمد عبده نماینده مردم بلخ در ولسی جرگه میگوید، طالبان با تصرف مناطق، دهاقین را به کشت کوکنار تشویق میکنند و در برخی موارد عدم جدیت حکومت نیز باعث افزایش این کشت شدهاست.
وی گفت:
"گسترش نا امنی در بعضی از مناطق و هر جاییکه طالبان حضور پیدا کنند زارعین را تشویق میکنند که کوکنار کشت کنند. عدم برخورد جدی نیروهای کشفی و در مجموع نیروهای امنیتی افغان با دهاقینی که کوکنار کشت میکنند، علت دیگر افزایش کشت است. برنامه معیشت بدیل زمانی میتواند مفید واقع شود که حکومت با متخلفین و زارعین کوکنار به گونه جدی برخورد کند."
این در حالی است که در گزارش تازه وزارت مبارزه علیه مواد مخدر و اداره مبارزه علیه جرایم و مواد مخدر سازمان مللمتحد آمدهاست که در سال ۲۰۱۷ میلادی تعداد دهاقینی که تازه در زمینهایشان کوکنار کشت کردهاند، در مقایسه به سال گذشته ۱۱ درصد افزایش یافتهاست.
برای شنیدن گزارش صوتی روی لینک زیر کلیک کنید:
Your browser doesn’t support HTML5
گزارش: مرسلین ارسلا