شماری از باشندههای شهر کابل از آلوده شدن آبهای زیر زمینی در این شهر ابراز نگرانی میکنند.
آنان میگویند، در اکثریت نقاط شهر کابل بخاطر حفر چاههای فاضل آب، آبهای آشامیدنی آلوده شده و حتی مزه آن تغییر کرده و مشکلات صحی زیادی را ببار آوردهاست.
شماری از آنان در صحبت با رادیو آزادی گفتند، حفر چاههای فاضل آب بهگونه غیر معیاری در شهر باعث آلوده شدن آبهای زیر زمینی گردیدهاست.
ایوب خان زدران و سهیل دو تن از باشندههای شهر کابل میگویند:
"آب صحی نوشیدنی نداریم، بیشتر مردم از آب معدنی استفاده میکنند کسانیکه وضعیت اقتصادی خوب ندارند از آبهای بمبه و چاه استفاده میکنند مزه ندارد تکلیف گرده، مثانه معده ببار میاید دلیل اساسی آن چاههای سپتیکاست."
"رواج شده که چاه سپتیک حفر میکنند آن چاهها حتمی مشکل ببار میاورد مثلاً تکالیف گرده به صحت انسان مضر است به همین دلیل مردم از آب معدنی استفاده میکند."
این پایتخت نشینان افزودند که اگر حکومت به این مسئله رسیدهگی نکند در کنار سایر مشکلات آلودهگی آب به یک چالش عمده مبدل خواهد شد.
آنان همچنان میگویند، اکثریت اعضای خانودههایشان با استفاده از همین آبها به تکالیف مختلف صحی مانند بیماریهای معده، گرده، و اسهالات مبتلا شدهاند.
بیشتر افغانها در سراسر کشور از آب دریاها، چشمهها و چاهها برای آشامیدن استفاده میکنند که همیشه پاک نیستند.
از سوی هم شماری از داکتران متخصص میگویند، استفاده از آبهای غیر صحی برای صحت انسان مضر میباشد.
داکتر پرویز اقبال متخصص امراض داخله در صحبت با رادیو آزادی گفت، استفاده از آبهای غیر صحی باعث بروز بیماریهای مانند اسهالات، پیچ خونی، تکالیف معده نزد افراد میگردد.
او افزود:
"آب ملوث میتواند سبب، امراض مانند اسهالات، اسهالات خونین و پیچش خونی گردد اگر توسط آب ملوث غسل و یا وضو گردد فرد مصاب به بیماریهای جلدی میگردد."
داکتر اقبال میگوید، سالانه دهها طفل در افغانستان بخاطر مبتلا شدن به مریضیهای اسهال جان های شان را از دست میدهند که علت اصلی آن نوشیدن آبهای ناپاک میباشد.
نگرانیها بخاطر آلوده شدن آبهای زیر زمینی در حالی مطرح میگردد که مسئولان اداره آب رسانی و کانال کشی شهری افغانستان نیز این مسئله را تائید میکنند.
حمیدالله ایلانی رئیس این اداره در صحبت با رادیو آزادی گفت، اداره آب رسانی بخاطر جلوگیری از آلوده شدن آبهای زیر زمینی و رساندن آب صحی برای مردم برنامههای را آغاز کردهاست.
او افزود:
"در پروژه بند شاتوت که دیزاین آن تکمیل شده و در یک سال آینده بخیر کار عملی آن شروع خواهد شد این بند کاملاً بخاطر آب صحی آشامیدنی است که ما از طریق بند شاتوت با تکمیل یک پروژه بزرگ که در کنار آن آبرسانی افغانستان پلان دارد یک تصفیه خانه ساخته میشود که بعد از آن ما آب را به شبکههای شهری رهنمایی میکنیم."
آقای ایلانی همچنان گفت، با آنکه در برخی نقاط شهر کابل بخاطر حفر چاههای فاضل آب، آبهای زیر زمینی آلوده شده اما منابع آبرسانی که آب را برای مردم توزیع میکند کاملاً محفوظ است و هیچ نوع آلودگی ندارد.
گزارش: فرشته ندا