لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۳۰

صبحرنگ: سه هزار قضیه خشونت علیه زنان در ۹ ماه سال روان ثبت شده‌است


کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از افزایش خشونت علیه زنان در کشور ابراز نگرانی می‌کند.

بریدن اعضای بدن، لت‌وکوب، ازدواج‎های زیر سن، محروم بودن از حقوق، تجاوز جنسی و برخی موارد دیگر از خشونت‎های است که هنوز هم زنان افغان با آن روبه‌رو اند.

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از افزایش موارد خشونت علیه زنان در کشور ابراز نگرانی کرده می‌گوید، عدم مجازات مجرمین، فرهنگ معافیت از مجازات، فساد اداری، عدم دسترسی زنان به عدالت و عرف و عنعنات ناپسند سبب شده تا این خشونت‌ها به‌گونه گسترده افزایش یابد.

ثریا صبحرنگ کمیشنر کمیسیون مستقل حقوق بشر در صحبت با رادیو آزادی گفت، متأسفانه در ۹ ماه سال روان بیش از سه هزار مورد خشونت علیه زنان در این کمیسیون ثبت گردیده‌است.

بیشتر قضایای خشونت علیه زنان در نقاط دور دست گزارش نمیشوند.
بیشتر قضایای خشونت علیه زنان در نقاط دور دست گزارش نمیشوند.

وی گفت:

"متأسفانه خشونت علیه زنان مخصوصاً خشونت‌های خانوادگی فوق‌العاده افزایش یافته و از میان آن‌ها لت‌وکوب ، خشونت‌های فزیکی، خشونت‌های روانی و کلامی بیشتر است، ازدواج‌های زیر سن اجباری است در کنار این‌ها قتل‌های ناموسی که متأسفانه بسیار به آسانی خانم و یا دختر شان را از بین می‌برند، نگران کننده می‌باشد."

کمیسیون مستقل حقوق بشر در حالی از افزایش خشونت علیه زنان ابراز نگرانی می‌کند که در تازه‌ترین مورد یک مرد در ولسوالی کشنده ولایت بلخ گوش‌های خانم‌اش را با سلاح جارحه بریده‌است.

این خانم ۲۳ ساله که زرینه نام دارد به رادیو آزادی قضیه بریده شدن گوش‌هایش را چنین بیان کرد:

"من رفتم خواب شدم لحاف را دو قات کرده و خوابیده بود من هم کنارش خوابیدم ساعت سه شب بود از جایش بلند شد رفت یک ریسمان را آورد دست‌هایم را محکم بسته کرد پاهایم را همراه چهادرم بسته کرد هرچه عذر کردم رحم نکرد گوش‌ها و موهایم را برید بعد از آن رهایم کرد."

داکتران حوزوی ولایت بلخ می‌گویند که در اثر اختلافات فامیلی این خانم مورد خشونت شوهرش قرار گرفته‌است.

این تنها زرینه نیست که مورد خشونت شوهرش قرار گرفته بلکه شماری از زنان و دختران افغان به اتهام موارد مختلف از سوی طالبان مسلح نیز تیرباران گردیده‌اند.

مسئولان محلی ولایت بدخشان نیز گفته‌اند که روز گذشته یک دختر بیست ساله در منطقه خمبیل ولسوالی یفتل بالای بدخشان از سوی سیف‌الله یک قوماندان طالب در حضور خانواده‌اش تیرباران شده‌است.

آن‌ها گفته‌اند که این شخص پس از خواستگاری از این دختر جواب رد شنیده و سپس دست به چنین کار زده‌است.

از سوی هم وزارت امور زنان نیز افزایش خشونت علیه زنان در کشور را تائید کرده می‌گوید که در ربع سوم سال جاری ۱۵۳۷ قضیه خشونت در این وزارت ثبت گردیده‌است.

وردک: مجرمین به سزای اعمال‌شان برسند.
وردک: مجرمین به سزای اعمال‌شان برسند.

سپوژمی وردک معین این وزارت در صحبت با رادیو آزادی گفت، عدم مجازات مجرمین و اجرا نشدن محاکم علنی سبب شده تا این پدیده افزایش یابد.

وی گفت:

"مجرمین به سزای اعمال‌شان برسند و داد خواهی این را می‌کنیم که شماری زیادی این مجرمین علنی محکمه شوند تا درس عبرت برای دیگران باشد حالا در برخی موارد ما اعتماد خود را از دست دادیم، مثلاً اگر ما قضیه فرخنده را در نظر بگیریم یک قضیه وحشتناک بود و بسیار طول هم کشید باید بسیار زود بالایش قانون تطبیق می‌شد اما نشد."

خانم وردک همچنان از ارگان‌های امنیتی خواست تا در زمینه بازداشت و مجازات عاملین خشونت علیه زنان اقدام جدی نمایند.

در پاسخ به این خواست معین وزارت امور زنان، صدیق صدیقی سخنگوی وزارت امور داخله می‎گوید که پولیس در زمینه جلوگیری از موارد خشونت علیه زنان جدی بوده و برای بازداشت عاملین آن از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کند.

از سوی هم لوی څارنوالی افغانستان می‌گوید، در یازده ماه سال روان څارنوالی اختصاصی مبارزه با خشونت علیه زنان به بیش از هزار قضیه خشونت علیه زنان رسیدگی کرده‌است.

رسولی: لوی څارنوالی در قسمت رسیدگی به قضایای خشونت متعهد است.
رسولی: لوی څارنوالی در قسمت رسیدگی به قضایای خشونت متعهد است.

جمشید رسولی سخنگوی لوی څارنوالی در صحبت با رادیو آزادی گفت، این اداره در قسمت رسیدگی به قضایای خشونت علیه زنان متعهد است و تا کنون پس از بررسی دوسیه‌ها شماری زیادی عاملین آن را به پنجه قانون سپرده‌است.

وی افزود:

"لوی څارنوالی در قسمت رسیدگی به قضایای خشونت متعهد است و عاملین این قضایا را به پنجه قانون سپرده و می‌سپارد بیشتر این قضایا بعد از اتخاذ تصمیم به محکمه محول شده ما همین فعلاً اشخاص و افرادی را داریم که در قسمت قضایای خشونت علیه زنان حتی به اعدام، حبس دوام، حبس طویل، حبس متوسط، جزای نقدی، حبس قصیر محکوم به مجازات شده‌اند و در زندان‌های افغانستان بسر می‌برند."

از سوی هم شماری از مدافعین حقوق زنان می‌گویند، اعتماد اندک مردم بالای ارگان‎های عدلی و قضایی و همچنان نفوذ زورمندان در چنین قضایا، سبب شده‎است تا خشونت روز به روز افزایش یابد.

آنان می‌گویند تا زمانی‌که عاملین خشونت علیه زنان به طور علنی محاکمه نگردند این پدیده شوم در کشور از بین نخواهد رفت.

گزارش: فرشته ندا

XS
SM
MD
LG