شورای علمای افغانستان میگوید که برای جلوگیری از تشدد و افراطیت در اینکشور نیاز است تا مدارس دینی دولتی افزایش یابند.
خواستی که همواره از سوی عالمان دینی این کشور مطرح شدهاست.
محمد قاسم حلیمی سخنگوی این شورا از درخواست رئیس اجرائیه این کشور مبنی بر ایجاد نمایندگی مدرسه دیوبند در کابل استقبال کرد.
وی روز سه شنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت، هرچند که مدرسه دیوبند در هیچ یک از کشورهای اسلامی نمایندگی ندارد، اما اگر این درخواست حکومت افغانستان پذیرفته شود گام مؤثر برای جلوگیری از افراطیت و سوء استفاده جوانان افغان میباشد.
وی گفت:
"من منحیث عضو شورای علما هر نهاد تعلیمات اسلامی که از سوی حکومت تشویق و ترغیب شده و در افغانستان ایجاد گردد ما از آن استقبال میکنیم و اگر کاری صورت میگیرد که ما نمایندگی دیوبند را داشته باشیم تا مردم را بتوانیم که در داخل کشور تحت افکار دینی فارغ بسازیم، کار خوبی است."
آقای حلیمی افزود که در حال حاضر بهشمول افغانستان تمامی مدارس کشورهای منطقه به مذهب حنفی و مفکوره دیوبندی تدریس میکنند.
این در حالیست که عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه افغانستان در جلسه اختصاصی روز دوشنبه شورای وزیران گفتهاست که به مشکلات مدارس دینی در کشور باید رسیدگی شود.
وی تأکید کردهاست تا کمیسیونی به ترکیب وزارتهای معارف، مالیه، عدلیه و تحصیلات عالی و همچنان، نماینده شورای سرتاسری علمای افغانستان ایجاد گردد و به مشکلات موجود در مدارس دینی رسیدگی دقیق و همهجانبه صورت گیرد.
رئیس اجرائیه با اشاره به سوء استفاده از جوانان افغان در مدارس دینی پاکستان گفت که نمایندگی مدرسه دیوبند باید در کابل ایجاد گردد تا جوانان افغان نیازی به رفتن به پاکستان نداشته باشند.
این خواست در حالی صورت میگیرد که همهساله تعداد زیاد از جوانان افغان جهت فراگیری تعلیمات اسلامی به کشورهای همسایه میروند.
در گذشته هم از افغانستان شاگردان زیادی در همین مدرسه، علوم اسلامی را فرا گرفته بودند که بعد از فراغت در دارالعلوم عربی کابل، پوهنتون کابل و نهادهای عدلی و قضایی شامل کار شدند.
برخی از آگاهان مسائل دینی به این باور اند که به جوانان افغان در مدارس برخی کشورهای همسایه به جای تعلیمات دینی افراطیت و حمایت از تروریزم آموزش داده میشود.
دارالعلوم دیوبند که در سال ۱۸۶۶ میلادی در ایالت اتراپردیش هند تأسیس شده پس از پوهنتون الازهر دومین منبع و مرکز بزرگ اسلامی میباشد که همهساله مسلمان زیادی از سراسر جهان جهت فراگیری تعلیمات اسلامی به این مدرسه مراجعه میکنند.
بر اساس معلومات شورای علمای افغانستان هماکنون ده تن از افغانها در این دارالعلوم بزرگ مصروف فراگیری تعلیمات اسلامی اند که قرار است سال آینده فارغ گردند.
در عین حال مولوی سمیعالله ریحان مشاور ارشد در امور دینی مشرانو جرگه نیز از این خواست رئیس اجرائیه قدردانی کرده و ابراز امیدواری میکند که این خواست حکومت جنبه عملی هم در پی داشته باشد.
وی گفت:
"حرف خوب ایناست که عبدالله عبدالله تلاش نماید تا به جای حرف به عمل توجه شود و عمل این است که به تعلیمات اسلامی بیشتر توجه کنیم و به آن بودجه بیشتر اختصاص دهیم تا نهادهای خوب تعلیمات اسلامی ایجاد بتوانیم که جوانان ما در کشورهای دیگر جهت فراگیری تعلیمات اسلامی نرفته و دوباره بهحیث دشمن این کشور بر نگردند."
به باور آقای ریحان، اگر در افغانستان تعداد مدارس دینی که بتوانند علوم اسلامی را بهگونه اساسی تدریس نمایند، افزایش یابد، میتواند برای ذهنیتسازی جوانان مؤثر تمام شده و از تبلیغات ضد اسلام و افغانستان جلوگیری شود.
گزارش: آرزو غیاثی