برخی اعضای ولسی جرگه و کارشناسان روابط بینالملل میگویند، مقامات پاکستانی به جای اظهارات بیبنیاد در مورد افغانستان به تعهداتشان عمل نمایند.
آنان میگویند، به دلیل اعمال خصمانه و مداخلههای پیهم روابط افغانستان و پاکستان متضرر شده و ترمیم این روابط به زمان و کار بیشتر نیاز دارد.
نادر خان کتوازی عضو کمیسیون روابط بینالملل ولسی جرگه روز دوشنبه «۲۰ حمل ۱۳۹۷» در صحبت با رادیو آزادی گفت، پاکستان باید در پالیسیاش در مورد افغانستان تغییرات وسیع و استراتژیک به میان آورد.
کتوازی گفت، در حال حاضر فضای اعتماد میان افغانستان و پاکستان کاملاً از بین رفته و افغانها منتظر عملکرد عملی پاکستان در قسمت بهبود احیای روابط با افغانستان هستند.
وی افزود:
"فضای اعتماد میان افغانستان و پاکستان کاملاً از بین رفتهاست. پس از هر سفر صداها بلند میشود که بعد از این در افغانستان صلح تأمین میشود، اما با گذشت زمان همه چیز فراموش میشود. مردم افغانستان حالا دانستهاند تا هر مسئله را در عمل مشاهده نکنند، به سخنان بیبنیاد اعتماد نمیکنند."
این در حالیست که شاهد خاقان عباسی صدراعظم پاکستان به خواست رئیس جمهور غنی جمعه گذشته به کابل آمد.
شاهد خاقان عباسی پس از سفری به کابل در یک نشست در ایالت بلوچستان پاکستان گفتهاست که بسیار زود امنیت در افغانستان تأمین میشود.
وی در این سفر علاوه بر رئیس جمهور غنی با رئیس اجرائیه و برخی از سیاسیون افغان هم ملاقات داشته و روی مسایل مختلف مانند روابط دوجانبه، مبارزه علیه تروریزم و صلح در افغانستان صحبت کردهاست.
در اعلامیه منتشر شده از وزارت خارجه پاکستان آمدهاست که هر دو کشور روی مبارزه با تروریزم، کاهش خشونتها، صلح، عودت مهاجرین و روی رشد اقتصادی مشترک صحبت کردهاند.
صدراعظم پاکستان در سفر به کابل از رئیس جمهور افغانستان دعوت کرده تا به آن کشور سفر نماید.
از سوی هم انتظار خادم یک تن از کارشناسان روابط بینالملل رفت و آمد رهبران هر دو کشور را به فال نیک گرفته میگوید، پس از فشارهای جامعه جهانی در حکومت ملکی پاکستان تغییرات دیده میشود، اما بهگفته وی مقامات نظامی آن کشور هنوز هم استراتژی قبلی را تعقیب میکنند.
آقای خادم تأکید میکند که حکومت افغانستان باید با استفاده از حضور جامعه جهانی فشارها را بالای پاکستان بیشتر سازد تا آن کشور به تعهداتش عمل نماید.
او افزود:
"حکومت افغانستان باید با استفاده از حضور جامعه جهانی در افغانستان بالای پاکستان فشارها را بیشتر سازد، حکومت افغانستان با یک دیپلوماسی قوی به جهان قناعت بدهد تا پاکستان در مورد افغانستان اظهارات بیبنیاد ارائه نکند. رفت و آمد را به فال نیک میگیریم، تغییر استراتژی پاکستان به وقت زیاد نیاز دارد، حکومت افغانستان و جامعه جهانی باید در این بخش جدی کار نمایند تا پاکستان بهخاطر عملی کردن تعهداتاش آماده شود."
در عین حال یک منبع حکومتی گفتهاست که افغانستان و پاکستان توافق کردهاند که نمایندههای استخباراتی را در سفارتخانههای کابل و اسلامآباد تعیین میکنند که بر اساس آن عملیات نیروهای امنیتی هر دو کشور بر ضد تروریزم بررسی گردد.
با آنکه حکومت افغانستان بهگونه روشن در مورد این تفاهم ابراز نظر نکردهاست، اما اعضای شورای ملی تأکید میکنند که هر نوع توافق با پاکستان باید با مردم این کشور شریک ساخته شود.
بهگفته آنان، در کنار جزئیات دادن به هر نوع تفاهم برای آن کشور و حلقات استخباراتی بهگونه امتیاز به مداخله آنان یک نوع توجیه قانونی است.
گزارش: فرشته ندا