هرچند چهار بار نشست میان امریکا و طالبان در مورد صلح افغانستان نوید خوشی به حکومت این کشور نداشته است، اما حضور ملا برادر در دور پنجم این مذاکرات امیدواریهای را به میان آوردهاست.
شورای عالی صلح افغانستان میگوید، ملا برادر یکی از اعضای برجسته طالبان است و یک شخص تصمیم گیرنده میباشد.
احسان طاهری سخنگوی این شورا روز دوشنبه «۰۶ حوت ۱۳۹۷» به رادیو آزادی در مورد گفت:
"گفته میشود که ملا برادر هم به آنجا رسیدهاست، وی مؤسس تحریک طالبان افغانستان بود و یکی از اعضای هیئت تصمیم گیری آنان میباشد. طوری معلوم میشود که نشست کنونی مهم است و امیدواریم که در آنجا هرچه زودتر تصمیم گرفته شود تا مذاکرات میان حکومت و طالبان آغاز شود."
آقای طاهری میگوید در نشست قطر در کنار فراهم شدن زمینه مذاکرات بینالافغانی روی مسئله آتشبس دراز مدت نیز بحث خواهد شد.
وی میگوید که شورای عالی صلح افغانستان انتظار شنیدن خبرهای خوش را از این نشست دارد.
در عین حال محمد عمر داوودزی رئیس دارالانشاء این شورا در نشست خبری ملا برادر را یک فرد مستقل مزاج و دارای استقلال فکری عنوان کرده ابراز امیدواری کرد که رسیدن وی به قطر مؤثر واقع شود.
قرار است زلمی خلیلزاد نمایندۀ خاص امریکا برای صلح افغانستان امروز دوشنبه یک بار دیگر در دوحه با نمایندهگان طالبان دیدار کند.
دور قبلی این مذاکرات که چهارمین دور این گفتگوها بود، شش روز ادامه داشت و دو جانب اعلان کردند روی بعضی مسایل مهم به توافقاتی دست یافته اند.
بر اساس گزارشها ایجاد یک تقسیم اوقات برای خروج نیروهای امریکایی از افغانستان و یقینیسازی این که افغانستان بار دیگر به لانههای تروریزم مبدل نشود از موضوعات بود که روی آن بحث شده بود.
جناحهای دخیل، در مورد آجندای جلسه دور پنجم نشست دوحه جزئیات ندادهاند، ولی در یک اعلامیه چند روز پیش طالبان گفته شد که برای شرکت در این نشست یک هیئت ۱۴ نفری به رهبری شیر محمد عباس ستانکزی ۴ تن از اعضای همین هیئت از پاکستان به دوحه میروند.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان رسیدن ملا عبدالغنی برادر را به قطر تأیید کرده است.
وی روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت که تا کنون معلوم نیست که ملا برادر در مذاکرات میان امریکا و طالبان اشتراک خواهد داشت یا نه؟
اما سید اکبر آغا یکی از مقامات پیشین طالبان و رئیس شورای راه نجات افغانستان میگوید، ممکن ملا برادر در نشست قطر اشتراک کرده و نتیجه مطلوبی از آن بدست خواهد آمد.
در عین حال عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه افغانستان روز دوشنبه قبل از نشست شورای وزیران به رسانهها گفت که حکومت نیز مسئولیت دارد تا موانع سر راه صلح را بردارد.
آقای عبدالله میگوید:
"هنوز که طالبان آمادۀ مذاکره با حکومت افغانستان نشدهاند ما هم مسئولیت داریم که موانع را از سر راه مذاکرات برداریم، اگر بحث همین است که مذاکره با چه نوع تیمی صورت گیرد در آن قسمت ما باید انعطاف داشته باشیم، یک تیمی که ترکیب دولت و سایر نهادهای سیاسی کشور باشد و تا بتواند هر بهانه که طالبان در زمینه داشته باشند را رفع کند."
اما آقای عبدالله خود طالبان را یکی از موانع صلح میداند، چون بهگفته وی هنوز هم این گروه برای آغاز مذاکرات با حکومت افغانستان به نتیجۀ نرسیدهاست.
با آنکه در این اواخر تلاشها برای صلح شدت گرفتهاند، اما چیزی که حکومت افغانستان و امریکا از این تلاشها توقع دارند آغاز مذاکرات مستقیم میان حکومت و طالبان میباشد، چیزی که تا کنون تحقق نیافتهاست.
گزارش: آرزو غیاثی