لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۱۹

زلمی خلیل‌زاد: تعیین تاریخ جدید برای مذاکرات بین‌الافغانی زیر بحث است


زلمی خلیل‌زاد، نمایندۀ ویژه ایالات متحده امریکا برای صلح افغانستان
زلمی خلیل‌زاد، نمایندۀ ویژه ایالات متحده امریکا برای صلح افغانستان

زلمی خلیل‌زاد، نمایندۀ ویژه ایالات متحده امریکا برای صلح افغانستان می‌گوید، تاریخ نو برای مذاکرات صلح بین افغانان زیر بحث است.

آقای خلیل‌زاد دیروز جمعه از راه ویدیو کنفرانس به خبرنگاران گفت، بهتر خواهد بود که این بحث در زمانی آغاز شود که شمار چشمگیر نیروهای امریکایی در افغانستان حضور داشته باشند.

ایالات متحده تعهد کرده است، به دنبال توافق با طالبان، تمامی نیروهایش را ظرف ۱۴ ماه از افغانستان بیرون کند.

در حال حاضر ایالات متحده حدود ۱۲ هزار سرباز در افغانستان دارد.

جاناتان هافمن، سخنگوی پنتاگون دیروز جمعه در نشست خبری گفت، ایالات متحده به کاهش شمار نیروهایش در افغانستان ادامه می‌دهد.

جاناتان هافمن سخنگوی وزارت دفاع ایالات متحده امریکا (پنتاگون)
جاناتان هافمن سخنگوی وزارت دفاع ایالات متحده امریکا (پنتاگون)


به گفتۀ او، پنتاگون انتظار دارد جدول زمانی که رویش با طالبان توافق شده، تکمیل شود و این روند ادامه دارد.

بر بنیاد موافقتنامۀ ایالات متحده و طالبان که در ۲۹ فبروری در قطر امضا شد، قرار بود مذاکرات بین افغانان در ۱۰ مارچ آغاز شود.

اما اختلاف میان حکومت افغانستان و طالبان برسر مبادلهٔ تا به ۵،۰۰۰ زندانی طالبان با حدود ۱،۰۰۰ زندانی مربوط به حکومت، مذاکرات تا کنون راه اندازی نشده است.

زلمی خلیل‌زاد، نمایندۀ ویژه ایالات متحده برای صلح افغانستان به روز جمعه از بحث‌ها در مورد تعیین تاریخ نو برای این مذاکرات سخن زد، اما او در این مورد چیزی بیشتر نگفت.

آقای خلیل‌زاد همچنان گفته است که به خاطر تقویت تلاش‌ها برای کاهش بخشیدن خشونت‌ها و نیز رهایی زندانیان، به زودی سفر خواهد کرد، اما مشخصاً گفته نشده که به کجا سفر می‌کند.

بل روجیو، تحلیلگر ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها که مرکزش در واشنگتن دی سی است، به نتیجۀ تلاش‌ها برای تشویق طالبان تا از جنگ دست بکشند، چندان خوشبین نیست.

او به رادیو آزادی گفت: "طالبان یک شبه به گروه دموکراتیکی مبدل نخواهد شد که دموکراسی را در آغوش بکشد و بخواهد با حکومت افغانستان یکجا شود. این گروه به جنگ علیه حکومت افغانستان ادامه می‌دهد، تا زمانی که به هدف سیاسی‌اش که تأسیس امارت اسلامی افغانستان است، برسد. به همین دلیل این معامله { موافقتنامۀ ایالات متحده و طالبان} هر چیز بوده می‌تواند اما نه معاملۀ صلح. در هیچ جای آن گفته نشده است که طالبان باید با حکومت افغانستان بپیوندند یا چیزی مانند آن. یگانه چیزی که گفته شده اینست که نوعی از گفت‌وگو‌ها را با حکومت افغانستان انجام خواهند داد."

خلیل‌زاد تأیید کرده است که موافقتنامۀ ایالات متحده و طالبان، به گونۀ مشخص از حملات بر نیروهای حکومتی جلوگیری نمی‌کند.

این سخنان او سه روز پس از حملات بر زایشگاه در غرب کابل و مراسم خاکسپاری در ننگرهار صورت می‌گیرد که در نتیجۀ آن‌ها دستکم ۵۶ تن جان باختند.

در حمله گروهی به شفاخانۀ در کابل ۱۴ غیر نظامی کشته و ۱۵ تن زخمی شدند
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

به دنبال این حمله‌ها، محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان دستور حمله به مواضع طالبان و دیگر گروه‌های به گفتۀ او هراس افگن را داد.

گروه طالبان دست داشتن در هر دو حمله را رد کرده و گفته است که در برابر هرگونه حمله بر افرادش دفاع خواهد کرد.

این همه در حالی است که هنوز جنجال سیاسی در کابل پایان نیافته اما امیدواری‌های تازه به وجود آمده، چیزی که ظاهراً مایۀ دلگرمی ایالت متحده شده است.

زلمی خلیل‌زاد روز جمعه گفت، ایالات متحده چیز‌های مثبت در مورد تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان شنیده است.


به تازگی، یک عضو ارشد تیم ثبات و همگرایی به رهبری عبدالله عبدالله به‌شرط افشا نشدن نامش به رادیو آزادی گفت که در طرح توافق بالقوه دستکم چهار نکته گنجانده‌شده است: تشکیل شورای عالی دولت متشکل از نخبگان سیاسی که نقش مشورتی در مسائل کلیدی کشور خواهند داشت.

منبع همچنان ادعا کرد که ایجاد سمت صدارت اجرایی متمرکز بر موضوعات صلح و آشتی هم در طرح توافقنامه پیش‌بینی‌شده است.

مشارکت مساوی و اصلاحات بنیادی به‌ویژه اصلاحات در انتخابات هم، به گفتهٔ منبع، در طرح گنجانده‌شده‌اند.

این منبع همچنین گفت که صدراعظم اجرایی بر تمام موضوعات مربوط به صلح و همچنین جلب کمک بین‌المللی پس از برقراری صلح نظارت خواهد کرد.

تلویزیون خصوصی طلوع نیز دیروز گزارش داد، به نسخۀ موافقتنامۀ سیاسی میان آقایان غنی و عبدالله دست یافته است که نشان می‌دهد سهم پنجاه درصدی برای تیم آقای عبدالله در حکومت آینده داده خواهد شد.

یک منبع ارگ که خواست نامش افشا نشود، دیشب به رادیو آزادی گفت: "خواست‌های مطرح شده در این متن {طرح} زیاد از حقیقت دور نیست، بحث‌ها روان است، زمانی که {موافقتنامه} نهایی شد و توافق رویش صورت گرفت، جزئیاتش را با مردم شرک می‌سازند."

XS
SM
MD
LG