افغانستان
استقبال توماس وست از ماده نخست فرمان رهبر طالبان در مورد ازدواج دختران

توماس وست، نماینده ویژه ایالات متحده برای افغانستان میگوید که از فرمان ملا هبتالله آخندزاده رهبر طالبان در مورد رعایت این حق دختران که با کی ازدواج کنند، استقبال میکند.
آقای وست امروز در توییترش همچنان نوشت که به کار بیشتر نیاز است تا اطمینان حاصل شود که حقوق زنان در تمامی عرصه های جامعۀ افغانی بشمول مکتب، محل کار، سیاست و رسانه ها رعایت میشود.
ملا هبتالله آخندزاده جمعه در فرمانی بر رعایت برخی از حقوق زنان در چوکات شریعت اسلامی تاکید کرد.
در ماده نخست این فرمان شش مادهیی آمده است که رضایت دختران هنگام نکاح ضرور است، در صورتی که به گفتۀ رهبر طالبان خطر فتنه و فساد در آن نباشد.
در مادۀ دوم فرمان گفته شده است که زن مال نیست، بلکه انسان آزاد و اصیل است و بد دادن دختران در بدل صلح مجاز نیست.
در این فرمان در بارۀ نگرانی عمده زنان و دختران افغان که حق آموزش و کار آن ها است چیزی مشخص گفته نشده.
پس از افتادن کابل به دست طالبان در (۲۴ اسد ۱۴۰۰/ ۱۵ آگست ۲۰۲۱)، شاگردان دختر بالاتر از صنف ششم در بسیاری از ولایات و اکثریت کارمندان زن اداره های دولتی از حق آموزش و کار محروم شدند.
محمد حسن آخند، رئیس الوزرای حکومت طالبان به تازگی در پیام صوتی گفت که تعلیم به زن و مرد مسلمان فرض است، اما شماری از زنان میگویند که طالبان در فراهم کردن زمینۀ کار و آموزش زنان و دختران اقدامات عملی نکرده اند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
حامد کرزی: مکاتب دختران باید به زودی باز شود

حامد کرزی، رییس جمهور پیشین افغانستان در واکنش به مسدود ماندن مکاتب دختران گفته است که باید مکاتب به زودی باز شود.
آقای کرزی، در مصاحبه با تلویزیون ( سی ان ان) گفته است که مردم افغانستان هرگز تصمیم طالبان برای بسته نگهداشتن مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم را نخواهند پذیرفت.
او افزود که به نفع طالبان و افغانستان است که دختران به زودی ممکن به مکتب بروند.
وی همچنان به دستور طالبان در بارۀ حجاب اشاره کرده و گفته است که پوشاندن صورت حجاب نیست.
وی افزوده که پوشش صورت ، فرهنگ برخی از کشور های دیگر است.
برخی از تلویزیون های خصوصی در افغانستان روز پنجشنبه گفتند که طالبان دستور داده اند که پس از این تمام مجریان زن در هنگام اجرای برنامههای تلویزیونی صورت شان را بپوشانند.
ده شرکت خصوصی برنده داوطلبی استخراج معادن کرومایت در افغانستان شدند

وزارت معادن و پترولیم حکومت طالبان می گوید که ۱۰ شرکت برای استخراج معدن های کرومایت در افغانستان برنده شده اند.
در خبرنامه این وزارت که به روز جمعه نشر شد، آمده است که ۲۱۴ شرکت برای داوطلبی در خواست کرده بودند.
اکنون ۱۰ شرکت برنده، کرومایت را از معدن های قندهار، زابل و لوگر استخراج خواهند کرد.
کرومایت، سنگ مملو از آهن است که در ساختن لوازم خیلی مستحکم از آن استفاده می شود.
انفجار یک سرگلوله در ولایت غزنی منجر به کشته و مجروح شدن دو طفل گردید

در نتیجه انفجار یک سرگلوله منفجر نا شده در ولایت غزنی، یک کودک کشته شد و یک کودک دیگر زخم برداشت.
خبرگزاری باختر، وقوع این رویداد را به نقل از سید اسحق صالح مسئول مطبوعاتی قوماندانی امنیه طالبان در غزنی، تائید کرده است.
در ماه حوت پارسال نیز در نتیجه انفجار یک سرگلوله در ولسوالی قره باغ غزنی، سه کودک کشته شدند و یک تن دیگر زخم برداشته بود.
هفته گذشته یک رویداد مشابه در ولایت فراه در غرب افغانستان نیز منجر به کشته شدن یک طفل و جراحت یک طفل دیگر گردید.
حکومت طالبان صادرات گندم را به خارج از افغانستان ممنوع اعلان کرد

وزارت مالیه حکومت طالبان به تمام گمرگات دستور داده که از انتقال گندم به بیرون از افغانستان جلوگیری کنند.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در تویتی شام پنجشنبه گفت که این اقدام به هدف جلوگیری از کاهش گندم و مواد خوراکه در افغانستان٬ انجام شده است.
پیش از این شماری از باشندگان ولایت های فراه ، هلمند و برخی ولایت های دیگر در تماس با رادیو آزادی شکایت کرده بودند که نرخ گندم در افغانستان نسبت به سال های گذشته به دلیل انتقال آن به پاکستان افزایش یافته است.
کمیسیون بررسی تخطی های رسانه ای در افغانستان دوباره فعال شد

حکومت طالبان از فعال شدن دوبارۀ کمیسیون بررسی تخطی های رسانه ای در افغانستان خبر می دهد.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان و معین وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان روز پنجشنبه در تویتی گفت ،فعال شدن این کمیسیون تعهد حکومت را در بخش حمایت از رسانه ها و رسیدگی به شکایات رسانه ای ثابت می سازد.
در این حال فدراسیون ژورنالیستان و نهاد های رسانه ای افغانستان در اعلامیۀ گفته است که کمیسیون بررسی تخطی های رسانه ای هنگامی می تواند سودمند واقع شود که به طور مستقل ، مسلکی و شفاف فعالیت کند.
طالبان در حالی از فعال شدن دوبارۀ این کمیسیون سخن می زنند که پس از حاکم شدن شان بر افغانستان ، فعالیت صد ها رسانه در این کشور متوقف شده و محدودیت بر رسانه ها افزایش یافته است.
در عین حال از بازداشت و لت و کوب خبرنگاران توسط طالبان در چند ماه اخیر نیز گزارش های وجود داشته است.
حادثه ترافیکی در ولایت دایکندی ده کشته و زخمی بجا گذاشت

به گزارش برخی از رسانه های داخلی افغادنستان ، در یک رویداد ترافیکی در ولایت دایکندی، سه زن جان باخته و هفت تن دیگر به شمول زنان و کودکان زخمی شدند.
این رویداد دیروز در ولسوالی میرامور دایکندی هنگامی رخداد که یک موتر نوع فلانکوکوچ از جاده منحرف و واژگون شد.
به اساس گزارش ، زخمیان برای درمان به ولایت غزنی انتقال داده شده اند.
بارش شدید و سرازیر شدن سیل در هفت ولایت افغانستان پیش بینی شده است

ادارۀ هواشناسی افغانستان از احتمال بارش باران های نسبتاً شدید و سرازیر شدن سیل در هفت ولایت این کشور هشدار داده است.
این ریاست به روز پنجشنبه در اطلاعیۀ گفت که ولایت های سمنگان، ، تخار، بدخشان، بامیان، بغلان ، پنجشیر و نورستان امروز جمعه شاهد ریزش باران خواهند بود و احتمال جاری شدن سیلاب نیز در این ولایت ها وجود دارد.
دو هفته پیش بر اثر بارش شدید باران و سرازیر شدن سیل در شماری از ولایت های افغانستان بیش از ۲۰ نفر جان دادند ، صد ها خانه و حدود سه هزار هکتار زمین زراعتی تخریب شدند.
فریده ترانه: موسیقی افغانستان رو به نابودی است

در واکنش به عملکرد طالبان در برابر هنرمندان افغانستان٬ هنرمندان موسیقی در این کشور از وضعیت بد هنر موسیقی و محدودیت های وضع شده بر آن نگران اند.
فریده ترانه، یکی از آوازخوانان افغانستان است که در حال حاضر در هالند زندگی میکند به رادیو آزادی گفت که با به قدرت رسیدن دوبارۀ طالبان، موسیقی افغانستان بار دیگر در آستانۀ نابودی قرار گرفته است:
"آهسته آهسته میبینیم که با همان رفتار قبلی روبهرو هستیم. یعنی اجازۀ آموزش نداریم، موسیقی را حرام دانستند، متأسفانه ما هنوز در بخش هنر، موسیقی و همه جنبههای هنر به سوی تاریکی و فروپاشی روان هستیم."
طالبان با ورود به کابل انستیتوت ملی موسیقی را مسدود کرده و برخی از الات موسیقی را در آن مکتب تخریب کردند.
درهمین حال در چندین مورد دیده شده است که طالبان آلات موسیقی هنرمندان محلی را شکستانده و حتی در ولایت کنر در شرق افغانستان دو تن از هنرمندان محلی را در حالی که آلات موسیقی را به گردن این هنرمندان آویخته بودند٬ روی جاده های عمومی در انظار مردم گشت میداند.
وکلای مدافع و قضات زن در افغانستان از بیکاری وضعیت اقتصادی نگران اند

تعدادی وکلای مدافع و سارنوالان زن در افغانستان می گویند که پس از تسلط دوباره طالبان به افغانستان٬ بسیاری از وکلای مدافع و قضات زن مجبور به ترک وظیفه شده و خانه نشین شدند.
بانو امانی که نخواست نام مکمل اش ذکر شود گفت که وی از وکلای زن در افغانستان بود٬ اما حالا در وضعیت بد مانند سایر همقطارانش قرار دارد. وی در ادامه به رادیو آزادی چنین گفت:
"ما سه هزار وکیل زن داریم. آنها نه تنها در حال حاضر با مشکلات امنیتی جدی روبهرو هستند، بلکه اقتصاد آنها نیز در حال نابودی است."
بر اساس گزارشها٬ به صد ها تن از وکلای مدافع و قضات زن که در حکومت پیشین کار میکردند٬ کشور را ترک کرده و به بیرون از افغانستان در جستجو دریافت پناهنده گی هستند.
دهها تن در ولسوالی شاجوی زابل به یک بیماری نامعلوم مصاب شدهاند

مقامات صحی زابل میگویند که در ولسوالی شاجوی این ولایت دهها نفر به یک بیماری نامعلوم مصاب شدهاند.
عبدالحکیم حکیمی رئیس صحت عامه زابل دیروز به رسانهها گفت که در قریه شیخان ولسوالی شاجوی دهها کودک و بزرگسال به این مرض مبتلا شدهاند.
بهگفته او تا حال بیش از ۱۰۰ نفر معالجه شده، ولی وضع صحی ۲۰ نفر تا هنوز وخیم است.
مقامهای ایران و تاجکستان در مورد افغانستان صحبت کردند

محمد باقری لوی درستیز قوای مسلح ایران در مورد افغانستان با امام علی رحمان رئیس جمهور تاجکستان صحبت کرد.
به گزارش رسانههای خبری ایران، باقری در صحبت با رئیس جمهور تاجکستان گفت که قوای مسلح ایران و تاجکستان میتوانند در تأمین صلح و ثبات در افغانستان کمک کنند.
به دنبال برخی تهدیدات امنیتی از قلمرو افغانستان٬ کشور های منطقه به خصوص کشور های آسیای میانه در مورد نفوذ جنگجویان داعش و افزایش فعالیت های آنان ابراز نگرانی کرده اند.
سطح این نگرانی ها زمانی افزایش یافت که خبر های مبنی بر پرتاب چندین راکت از افغانستان به تاجکستان٬ منتشر گردید. گفته شده بود که این راکت ها از سوی شاخه خراسان گروه داعش شلیک شده است.
در همین حال هفته گذشته « سازمان پیمان امنیت جمعی» که عمدتآ کشور های آسیای مرکزی عضویت آن را دارند٬ با برگزاری یک اجلاس خواستار تقویت سرحدات کشور های عضو این پیمان با افغانستان شده اند.
در پاسخ به نگرانی کشور های منطقه٬ حکومت طالبان اطمینان داده است که هیچ تحرکی علیه کشور های همسایه و منطقه از قلمرو افغانستان صورت نخواهد گرفت.
جاپان معاش دو ماهه معلمین در افغانستان را میپردازد

جاپان تعهد کرده که معاش دو ماهه معلمین را در افغانستان میپردازد.
در این مورد دیروز چهارشنبه تکاشی اوکادا سفیر جاپان برای افغانستان در ملاقات با مولوی فیضالله جلال معاون وزیر معارف حکومت طالبان خبر داد.
نظر به گزارش خبرگزاری دولتی باختر آقای اوکادا همچنان گفت که پروژههای نیمهکاره جاپان در افغانستان تکمیل خواهند شد.
او همچنان افزود که سفارت جاپان در کابل به زودی دوباره باز خواهد شد.
هند ۲ هزار تُن گندم دیگر را از بندر واگه به افغانستان فرستاد

هند در ادامه کمکهای بشری به افغانستان دیروز چهارشنبه ۲ هزار تُن گندم دیگر را از بندر واگه از طریق پاکستان به افغانستان فرستاد.
راهول ننگارا کمیشنر گمرگ واگه گفت این مقدار گندم جز تعهد هند میباشد که ۵۰ هزار تُن گندم به افغانستان کمک میکند.
تا حال ۱۰ هزار تُن گندم کمکی هند به افغانستان رسیده است.
هند در حالی این ۵۰ هزار تُن گندم را به افغانستان میفرستد که بهخاطر جنگ اوکراین و افزایش تقاضا، نرخ گندم در بازار جهانی بلند رفته و هند صادرات گندم را متوقف ساخته است.
نشست شماری از رهبران مخالف طالبان در انقره تا حال به موافقه نهایی نرسیده است

یک تعداد از رهبران مخالف طالبان که برای تشکیل یک شورا و یا ائتلاف در انقره پایتخت ترکیه جمع شده بودند، تا حال به کدام موافقه نهایی نرسیده اند.
رحمان اوغلو سابق عضو ولسی جرگه که در ترکیه زندهگی میکند به رادیو آزادی گفت این رهبران میخواهند یک شورای عالی مقاومت را برای نجات افغانستان تشکیل بدهند.
آقای اوغلو افزود که آنها تلاش میکنند که ۱۰ کمیته بسازند، ولی تا حال صرف در مورد رهبری کمیته نظامی به موافقه رسیده اند.
او میافزاید: "اما تا هنوز اینکه صد فیصد در خصوص تأسیس شورای عالی مقاومت برای نجات افغانستان تفاهم کلی وجود داشته باشد تا هنوز روشن نیست."
مخالفین طالبان پریشب در خانه عبدالرشید دوستم رهبر جنبش ملی و اسلامی افغانستان در انقره جمع شده و بحثها را برای تشکیل یک ائتلاف و یا شورا آغاز کردند.
بیش از سه هزار خانم در هرات مصروف پیلهوری اند

اتاق تجارت و سرمایهگذاری هرات میگوید، بیش از سه هزار بانو در ولسوالیهای مختلف این ولایت مصروف پیله وری و تولید ابریشم هستند.
توریالی غوثی، معاون این اتاق امروز چهارشنبه به رادیو آزادی گفت، بیشتر این زنان در ولسوالیهای انجیل، کرخ، گذره و زنده جان هرات مصروف کار تولید ابریشم هستند.
آقای غوثی میگوید، این زنان بیشتر با استفاده از ابریشم کلاه، نیکتایی، بوت، دستمال، لباس و چپن میسازند.
به گفته او، تولیدات زنان با قیمتهای مناسب به بازار عرضه میشود که به گونۀ مثال بهای یک نیکتایی ابریشمی در بازارهای داخلی ۵۰۰ افغانی و در بیرون از کشور معادل ۲ تا ۲۵۰۰ افغانی به فروش میرسد.
هر چند آقای غوثی آمار مشخصی نداد، اما گفت که تولیدات ابریشم در سال جاری افزایش یافته است.