افغانستان
اوتونبایوا: تا محدودیت ها بر زنان رفع نشوند حکومت طالبان به رسمیت شناخته نخواهد شد

نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان میگوید، تا هنگامی که فرمان های محدودیت بر زنان و دختران از سوی طالبان لغو نشود، ممکن نخواهد بود که حکومت آنها از سوی جامعه جهانی به رسمیت شناخته شود.
روزا اوتونبایوا امروز (۲۱ جون) گزارش تازه اش را در مورد وضعیت عمومی افغانستان با شورای امنیت سازمان ملل متحد شریک کرد.
او از طالبان به خاطر وضع محدودیت بر کار و آموزش بانوان در افغانستان انتقاد شدید کرد و گفت که فرمان های طالبان میان اجتماع مردم در افغانستان هم طرفداران زیادی ندارد.
در این نشست شماری از بانوان افغان به نمایندگی از زنان افغان اشتراک کرده بودند.
این نشست دو روز پس از آن برگزار میشود که ریچارد بنیت گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان روز دوشنبه در شورای حقوق بشر این سازمان از کشور های جهان خواست تا تبعیض جنسیتی در اینکشور را یک جنایت بینالمللی بخوانند.
طالبان این گزارش بنیت را رد کرده اند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
حکومت طالبان اعلان کرد مصارف دوره های ماستری و دوکتورای محصلین پرداخته میشود

وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان می گوید که بعد از این مصارف دوره های ماستری و دکتورا در پوهنتون های دولتی از سوی این وزارت، پرداخته خواهد شد.
تلویزیون ملی افغانستان که در کنترل طالبان قرار دارد، روزسه شنبه(۵ دسمبر) در شبکۀ ایکس(تویتر سابق) گفته که این تصمیم بر اساس پیشنهاد وزارت تحصیلات عالی و منظوری ریاست الوزای طالبان گرفته شده است.
اما به عقیدۀ شماری از کارشناسان، پس از تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان در اگست سال ۲۰۲۱ میلادی و مهاجرت شمار زیادی از استادان مسلکی از افغانستان، نگرانی های جدی در مورد ظرفیت و کیفیت آموزش دوره های ماستری و دکتورا در پوهنتون های دولتی افغانستان وجود دارد.
همچنین گفته می شود که صد ها محصل دورهای ماستری و دکتورا که در زمان حکومت مخلوع افغانستان به کشورهای خارجی اعزام شده اند، همین اکنون در حالت بی سرنوشتی قرار دارند.
بر اساس گزارش ها شام سه شنبه طالبان در منطقه کوته سنگی کابل هدف قرار گرفته اند

بر اساس گزارش ها، ناوقت شام سه شنبه(۵ دسمبر) در منطقه کوتۀ سنگی در شهر کابل، یک انفجار رخ داد.
برخی رسانه ها گزارش داده اند که حوالی ساعت نه شب گذشته، یک موتر رنجر طالبان هدف این انفجار قرار گرفت و تعدادی از نیروهای طالبان نیز کشته و زخمی شده اند.
تا تهیۀ این خبر، مقام های طالبان در مورد این رویداد چیزی نگفته بودند و مسولیت آن را نیز کسی یا گروهی برعهده نگرفته است.
پیش از این هم نیروهای طالبان در کابل و برخی شهرهای بزرگ دیگر افغانستان هدف حملات قرار گرفته اند که مسئولیت بیشتر آنها را گروه های مسلح مخالف طالبان از جمله"جبهه مقاومت ملی" و "جبهه آزادی افغانستان" بر عهده گرفته اند.
چین از طالبان خواست خود را به معیار های بین المللی عیار بسازند تا به رسمیت شناخته شوند

حکومت چین می گوید که اگر افغانستان تحت حاکمیت طالبان خود را مطابق معیارهای بین المللی عیار کند، به رسمیت شناخته خواهد شد.
وانگ وین بن سخنگوی وزارت خارجه چین امروز سه شنبه(۵ دسمبر) در نشست خبری هفته وارش در پاسخ به این پرسش که آیا گماشتن سفیر طالبان در پیکنگ به معنای به رسمیت شناختن حکومت طالبان است، گفت که به باور پکینگ، افغانستان نباید از جامعه جهانی منزوی شود.
او به امیدواری چین در مورد افغانستان اشاره کرد و گفت که براساس خواسته های بین المللی، اگر حکومت همه شمول و آزاد در افغانستان ایجاد شود، پالیسی های داخلی و خارجی معتدل از سوی طالبان رعایت شود، سرکوب تروریزم ادامه یابد و طالبان به روابط نیک همسایگی ادامه دهند، راه ها برای به رسمیت شناخته شدن شان باز خواهد شد.
هفته گذشته، حکومت طالبان بلال کریمی را به عنوان سفیر رسمی اش در چین گماشت.
با گذشت نزدیک به دو سال، هیچ کشوری به شمول چین، حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است. ایجاد حکومت فراگیر و رعایت حقوق بشر از جمله حقوق زنان از خواست های کلیدی جامعه جهانی از طالبان است.
یک مقام ملل متحد: افغانستان از وضعیت اضطراری بیرون نشده است

مسئول کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در افغانستان میگوید که آنها همیشه افغانستان را به یک وضعیت اضطراری میبینند.
لئوناردو زولو این سخنان را دیروز دوشنبه (۴ دسمبر) هنگام دیدار از بروکسل بیان کرد.
به گزارش سایت خبری (EU Observer) آقای زولو در بلجیم گفت که طالبان در افغانستانِ که به دلیل وضعیت وحشتناک حقوق بشر در حال انزوا است، تا هنوز از وضعیت اضطراری بیرون نشده اند.
کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در حال حاضر مشغول اقدامات عاجل برای کمک به آن دسته از پناهجویان افغان است که بر اساس تصمیم حکومت پاکستان از اول ماه نوامبر به کشور برگشتانده شده اند.
الکوزی: در ۱۱ ماه یک میلیارد و شش صد میلیون دالر صادرات صورت گرفته است

اتاق تجارت و سرمایگذاری افغانستان میگوید که در یازده ماه سال ۲۰۲۳، یک میلیارد و شش صد میلیون دالر صادرات صورت گرفته است.
خانجان الکوزی عضو هیئت مدیره این اتاق دیروز دوشنبه (۴ دسمبر) به رادیو آزادی گفت که ثبت و راجستر صادرات آنها این رقم را نشان میدهد:
"این ارقام خالص از صادرات اموال زراعتی، معدنی و همه اموال اند که نزد موسسات اتاق تجارت و سرمایگذاری راجستر شده است."
او افزود که صادرات سال پیش هم همین مقدار را نشان میداد، اما در مقایسه با دوران جمهوریت این رقم دو برابر افزایش یافته است.
سازمان ملل افغانستان را به عنوان کشور همیشه در حال اضطرار می بیند

مسئول کمشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهجویان در افغانستان می گوید که آنها همیشه این کشور را به یک وضعیت اضطراری می بینند.
لئوناردو زولو این سخنان را به روز دوشنبه (۴دسامبر)هنگام دیدار از بروکسل بیان کرد.
به گزارش سایت خبری( EU Observer) در بلجیم ، آقای زولو گفت حکومت طالبان در افغانستان که به دلیل وضعیت وحشتناک حقوق بشر در حال انزوا است، تا هنوز از وضعیت اضطراری بیرون نشده است.
کمشنری عالی پناهندگان سازمان ملل متحد در حال حاضر مشغول اقدامات عاجل برای کمک به آن دسته از پناهجویان افغانی است که بر اساس تصمیم حکومت پاکستان از اول ماه نومبر به کشور برگشتانده شده اند.
خان جان الکوزی: میزان صادرات افغانستان افزایش یافته است

اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان می گوید که در یازده ماه سال ۲۰۲۳ ، یک میلیارد و شش صد میلیون دالر صادرات صورت گرفته است.
خان جان الکوزی عضو هیئت مدیره این اتاق به روز دوشنبه ( ۴ دسیمبر) به رادیو آزادی گفت که ثبت و راجستر صادرات٬ این رقم را نشان میدهد:
«این ارقام خالص از صادرات اموال زراعتی، معدنی و همه اموال اند که نزد موسسات اتاق تجارت و سرمایگذاری راجستر شده است. »
او افزود که صادارت سال پیش هم همین مقدار را نشان می داد، اما در مقایسه با دوران جمهوریت این رقم دو برابر افزایش یافته است.
آسترالیا از اتباع خود خواسته است به افغانستان سفر نکنند

وزارت امور خارجه استرالیا هشدار منع سفر به افغانستان را به شهروندان خود تمدید کرده است.
این وزارت روز دوشنبه (۴ دسمبر) در بیانیهای اعلام کرد که به شمول شهر کابل؛ پایتخت افغانستان، تهدید حملات گسترده و دوامدار تروریستی در سراسر این کشور وجود دارد.
این بیانیه می افزاید که شهروندان استرالیایی با خطر جدی آدم ربایی و بازداشت در افغانستان روبرو هستند.
وزارت امور خارجه استرالیا به چگونگی دریافت این گزارشها درباره تهدیدها اشاره نکرده است، اما به شهروندانش توصیه کرده که به افغانستان سفر نکنند.
حکومت طالبان تاکنون در این مورد اظهار نظر نکرده است.
این درحالی است که جنگجویان شاخه ولایت خراسان داعش هر از گاهی در افغانستان، نیروهای طالبان؛ شیعیان و خارجی ها را مورد حمله قرار می دهند.
چهارمین سالیاد کشته شدن تیتسو ناکامورا

امروز دوشنبه (چهارم دسمبر) مصادف است با چهارمین سال یادبود از کشته شدن تیتسو ناکامورا مشهور به کاکا مراد، قربانی افغانی جاپانی الاصل.
داکتر تیتسو ناکامورا در ۴ ماه دسمبر سال ۲۰۱۹ توسط افراد ناشناس در ننگرهار مورد اصابت گلوله قرار گرفته، زخمی شد و بعداً در شفاخانه جان داد.
او حدود ۲۰ سال در ننگرهار در شرق افغانستان، سرگرم کار و خدمت بود.
از جمله پروژههای مهم او حفر ۱۷۰۰ چاه آب پاک در ننگرهار، تکمیل کانال مروارید بود که صدها جریب زمین را در دشت گمبیری آبیاری کرد.
کاکا مراد همچنان در آن دشت هفتصد هزار اصله نهال نیز غرس کرد.
صدها تن در هرات در پیوند به حملات بر شیعیان دست به اعتراض زدند

صدها تن روز یکشنبه (۳ دسمبر) در اعتراض به حملات علیه شیعیان در هرات راهپیمایی کردند.
همزمان با اعتراض ها، پیکرهای چند تن دیگر از قربانیان حمله مسلحانه جمعه، امروز به خاک سپرده شدند.
در میان اعتراض کنندهها که شعارهای ضد حمله کنندهها در شهرک جبرییل هرات را سر دادند، دهها تن از زنان نیز حضور داشتند.
معترضان خواهان به عدالت کشاندن عاملان حملات به اقلیت شیعه در هرات و اطمینان از امنیتشان شدند.
مقامهای طالبان دستیاب نشدند تا به پرسشهای رادیو آزادی در مورد پاسخ بگویند.
روز جمعه در حمله مردان مسلح ناشناس در شهرک جبرییل، شش تن به شمول دو عالم شیعه مذهب و چهار زن جان باختند.
یک هفته پیشتر از آن خادم حسین هدایتی و رجب اخلاقی، عالمان شیعه مذهب در عین محل هدف قرار گرفته و کشته شدند.
مسئولیت این حملات را کسی یا گروهی نپذیرفته اما در گذشته گروه دولت اسلامی معروف به داعش ادعا کرده بود که در بیشتر حملاتش، از شیعیان در افغانستان قربانی گرفته.