سازمان عفو بینالملل در بارۀ بازداشت "خودسرانهٔ" پریسا آزاده، یکی از زنان معترض٬ ابراز نگرانی کرده است.
این سازمان ناوقت روز جمعه در صفحهٔ ایکس خود یا توییتر سابق خواستار رهایی هرچهٔ زود تر و بیقید و شرط پریسا آزاده، ندا پروانی و ژولیا پارسی از جمله زنان معترض و رسول پارسی، استاد پیشین پوهنتون شده است.
گزارش شده است که پریسا آزاده توسط طالبان در کابل بازداشت شده است.
سازمان عفو بینالملل همچنان گفته است که محدودیتهای طالبان بالای زنان و دختران و سرکوب آنها جرایم جنگی ضد بشری محسوب شده میتواند.
این سازمان بر ایجاد یک میکانیز پاسخدهی از سوی جهان مبنی بر پاسخگو قرار دادن مسئولان در افغانستان بر اساس جمعآوری اسناد و شواهد جنایتهای آنان شده است.
پریسان آزاده، فعال حقوق زنان و عضو جنبش عدالت و آزادی برای زنان بود است که سهشنبه هفتهٔ گذشته از سوی طالبان بازداشت شد.
شمایل توانا ناصری، رئیس جنبش عدالت و آزادی برای زنان به روز شنبه در گفتگو با رادیو آزادی از نهادهای بینالمللی خواست که برای رهایی پریسا آزاده تلاش کنند:
"ما از نهادهای جهانی حقوق بشری جداً میخواهیم که در این بخش هرچهٔ زودتر اقدام کنند و برای رهایی این خانم تلاش کنند تا خانوادهاش و ما از نگرانی خلاص شویم و تا زمان طولانی در زندان طالبان شکنجه نشود."
درحالی که برخی از فعالان حقوق زنان و زنان معترض در بند طالبان هستند، تمنا زریاب پریانی از دیگر فعالان حقوق زنان میگوید دور چهارم اعتراضش را آغاز کرده است.
او از جامعهٔ جهانی میخواهد که "آپارتاید جنسیتی" در برابر زنان در افغانستان را به رسمیت بشناسد:
"این اولین برنامهٔ کاروان اعتراضی شهر به شهر است که امروز برای یک روز در شهر فرانکفورت آغاز شد و قرار است که روزهای شنبه این خیمهٔ اعتراضی در شهرهای مختلف حضور داشته باشد."
خانم پریانی ابراز امیداوری میکند که افغانهای مقیم اروپا و فعالان حقوق زنان از این اعتراض آنان حمایت کنند.
این درحالیست که برخی زنان معترض در افغانستان از جمله پریسا آزاده، ژولیا پارسی، ندا پروانی و منیژه صدیقی در زندان طالبان بسر میبرند.
همچنان زنان در افغانستان از بیشتر حقوقشان از جمله حق تحصیل و کار محروم هستند.
با وجود خواستهای ملی و بینالمللی بر برداشتن این محدودیتها، حکومت طالبان تا اکنون به این خواستها پاسخ مثبت نداده و در مورد بازدشت زنان معترض هم به رسانهها معلومات ارائه نکرده است.
پیش از این سازمان حقوق بشری "فریدم نو" و نصیر احمد فایق، سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد نیز به شمول پریسا آزاده بازداشت مدافعان حقوق زنان و حقوق بشر را نکوهش کرده و خواستار رهایی هرچه زوتر آنان شده بودند.