شماری از مقامهای سارنوالی ولایت آذربایجان شرقی ایران هر نوع فعالیت مهاجران افغان در این ولایت را ممنوع اعلام کردند.
این درحالیست که برخی از مهاجران افغان در ایران از افزایش فشارها و مشکلات شکایت کرده و میگویند در برخی موارد با مشکل نبود کار و حتی تهدید روبهرو میشوند.
خبرگزاریهای ایرنا و صدا و سیمای ایران به نقل از احمد موقری، معاون سارنوالی آذربایجان شرقی این کشور، نوشتهاند که اقامت اتباع افغانستان حتی با مجوز اقامت در چندین ولایت، از جمله آذربایجان شرقی، ممنوع است. آقای موقری با اشاره به ورود گسترده مهاجران افغان به ایران پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان ادعا کرده است که «جرایم آنان ملموس است.»
احمد موقری، معاون سارنوالی آذربایجان شرقی ایران، همچنین افزوده است که مجموعههای صنعتی در ایران از نیروی کار مهاجران افغان استفاده میکنند. او از نهادهای قضایی و انتظامی این کشور خواست تا با شرکتهای استخدامکننده برخورد جدی کنند.
محدودیت تازه حکومت ایران بر مهاجران افغان درحالیست که اخیراً این مهاجران در ایران از افزایش فشارها و محدودیتهای متعدد دیگری از سوی حکومت و حتی مردم ایران شکایت دارند.
نصیره عطایی، یکی از مهاجران افغان، میگوید که قبلاً همه اعضای خانوادهاش از سوی چند ایرانی فریب داده شده و اختطاف شده بودند، اما تا هنوز از دردسر این افراد خلاصی پیدا نکردهاند.
نصیره به رادیو آزادی میافزاید:
"اینها دو شب و دو روز بچهها و در مجموع همه ما را شکنجه کردند و بعداً پولیس آمده و ما را آزاد کرد. تعدادشان ۱۲ نفر بود و بعداً دو نفر اینها بازداشت شدند. حالا برای ما اخطاریه میدهند که بیایید به ما ابرا بدهید. از شمارههایی زنگ میزنند که ما اصلاً نمیتوانیم شماره را به پولیس بدهیم بخاطریکه شماره معلوم نمیشود. حالا ما را تهدید میکنند و ما با این مشکل روبهرو هستیم."
امید رحیمی، یکی دیگر از مهاجران افغان، از مشکلات دیگر به ویژه عدم تمدید ویزای مهاجران افغان در ایران شکایت دارد:
"مشکلات پیهم برای افغانها در ایران به وجود میآید. یکی از مشکلات ویزه است که ویزهها تمدید نمیشود. دیگر وقتی افغانها را اخراج میکنند، در اردوگاهی که گنجایش ۵۰ نفر را دارد تا ۳۰۰ نفر را جابهجا میکنند که این یک مشکل بزرگ است."
ذبیح، یک مهاجر افغان دیگر، از مشکلات دیگر حکایت میکند:
"ما افغانها در ایران با مشکلات شدید گرفتار هستیم. وقتی میخواهیم خانه کرایه کنیم، از ما پول پیشکی زیاد تقاضا میکنند. وقتی در کارخانهها کار میکنیم، بر ما ظلم کرده و بالای ما نامهای مختلف میگذارند."
ممنوعیت اقامت و فعالیت مهاجران افغان در شهرهای مختلف ایران از جمله آذربایجان شرقی حکایت تازهای نیست. سال گذشته، مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی ولایت کرمانشاه ایران ورود مهاجران افغان به ۱۶ ولایت ایران را ممنوع اعلام کرده بود.
سازمان بینالمللی مهاجرت (IOM) گزارش داده است که یکی از عواملی که حدود ۷۰ درصد افغانها را به مهاجرت به ایران سوق میدهد، نبود فرصتهای شغلی در کشور خودشان است.
این درحالیست که پس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان بر افغانستان، بسیاری از افغانها به دلیل بیکاری، مشکلات اقتصادی، امنیتی و دیگر مشکلات مجبور به ترک کشور خود شدند و اکثر آنها به کشورهای همسایه از جمله ایران و پاکستان مهاجر شدهاند.