زن
منیژه تلاش به دلیل حمل شعار حمایت از زنان افغان، از اشتراک در بازی های المپیک پاریس محروم شد

در بازیهای المپیک پاریس، منیژه تلاش عضو تیم المپیک پناهندگان، روز جمعه پس از نوشتن عبارت «زنان افغان را آزاد کنید» روی لباسهای ورزشی اش که در بازی مقدماتی به تن داشت، از حضور در این بازیها محروم شد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، خانم تلاش که در اسپانیا زندگی می کند، پس از باخت در مقابل ایگورو ایندیا از هالند، این عبارت را با حروف بزرگ به رنگ سفید روی پیراهن آبی خود نوشته بود.
شعارها و بیانیه های سیاسی در ورزشگاه های المپیک ممنوع است.
فدراسیون بین المللی ورزش های رقص در بیانیه ای اعلام کرد که خانم تلاش به دلیل نمایش شعارهای سیاسی روی لباس هایش از حضور در بازی ها منع شده است.
یک گروه ۳۷ نفره از ورزشکاران پناهنده در سومین دوره المپیک پاریس شرکت کردند و در ۱۲ رشته ورزشی مختلف از جمله بدمینتون و بوکس بازی کردند.
سه بازیکن زن و سه بازیکن مرد به نمایندگی از افغانستان در این گروه شرکت کرده اند.
به گزارش رویترز، کمیته بین المللی المپیک به صورت نمادین از این ورزشکاران افغان دعوت کرد تا پیامی را به طالبان حاکم بر افغانستان که زنان و دختران را از ورزش و سالن های ورزشی منع کرده اند، ارسال کنند.
علاوه بر این، طالبان در طول حاکمیت نزدیک به سه ساله شان، مانع دختران بالاتر از صنف ششم به مکتب شده و زنان را از کار در بسیاری از اداره های دولتی و غیردولتی منع کرده اند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
کمیته ویژه سازمان ملل متحد برای رفع تبعیض علیه زنان: زنان افغان قربانی تبعیض سیستماتیک شدند

کمیته ویژه سازمان ملل متحد برای رفع تبعیض علیه زنان (CEDAW) روز دوشنبه، ۱۷ سرطان می گوید که ۷۸ درصد از زنان افغانستان از حقوق اساسی شان محروم شدند.
این کمیته پس از بررسی وضعیت افغانستان و ۹ کشور دیگر، یافتههای خود را در مورد چگونگی اجرای کنوانسیون محو هرگونه تبعیض علیه زنان منتشر کرده که درآن وضعیت حقوق بشری در افغانستان نگران کننده توصیف شده است.
کمیته ویژه سازمان ملل متحد برای رفع تبعیض علیه زنان نسبت به شکنجه و بدرفتاری سیستماتیک با زنان به اتهام زنا، و نیز محرومیت دوامدار دختران از آموزش، ابراز نگرانی عمیق کرده است.
بر اساس یافته های این کمیته، در حال حاضر حدود ۷۸ درصد دختران در افغانستان از حق آموزش، کار یا آموزشهای حرفهای محروماند؛ موضوعی که به گفته این کمیته ملل متحد، به افزایش ازدواجهای اجباری کودکان و گسترش فقر در کشور دامن زده است.
کمیته CEDAW همچنین وضعیت کشورهای بوتسوانا، چاد، فیجی، ایرلند، مکسیکو، سانمارینو، جزایر سلیمان، تایلند و تووالو را بررسی کرده و نکات خوب، نگرانیها و پیشنهادهای خود را برای بهتر شدن وضعیت حقوق زنان در این کشورها منتشر کرده است.
پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، دروازههای مکاتب بالاتر از صنف ششم و پوهنتونها به روی دختران بسته شد و زنان از کار در بسیاری از ادارههای دولتی و غیر دولتی نیز منع شدند.
نادیه ندیم به تیم ملی فوتبال دنمارک بر میگردد

نادیه ندیم، فوتبالیست افغان تبار، به تیم ملی فوتبال دنمارک بر میگردد.
قرار است او در مسابقات جام ملت های اروپا ۲۰۲۵، پس از ۱۸ ماه دوری، دوباره لباس تیم ملی دنمارک را به تن کند.
مسابقات بانوان جام ملتهای اروپا ۲۰۲۵ از دوم ماه جولای در سویس آغاز میشود.
اندری جیگلیتز، مربی تیم فوتبال بانوان دنمارک به تلویزیون ملی این کشور دیروز جمعه گفت، نادیه ندیم را بازیکنی میداند که میتواند مسیر بازی را تغییر دهد.
نادیه ندیم ۳۷ ساله، که در کنار فوتبال حرفهای، داکتر طب هم است، در سن ۱۲ سالهگی افغانستان را ترک کرد.
او پیش از این در تیم های فوتبال مانچستر سیتی انگلستان، PSG فرانسه و ای سی میلان ایتالیا بازی کرده است.
عدالتخواهی برای کبرا رضایی؛ فعالان زن: عاملان قتل رضایی به اشد مجازات محکوم شوند

در ادامۀ واکنشها به قتل کبرا رضایی، دختر مهاجر افغان در تهران، جنبش فانوس آزادی زنان افغانستان خواهان رسیدگی فوری، شفاف و بیطرفانه به این رویداد شده است.
این جنبش به روز چهارشنبه، ۲۱ ماه جوزا با پخش خبرنامهای گفته است که عاملان این قتل باید شناسایی و بدون هیچگونه مصونیت، به اشد مجازات محکوم شوند.
در بیانیه، قتل رضایی جنایت و نقض آشکار حقوق بشر خوانده شده است.
در ویدئوهایی که از سوی این جنبش به رادیو آزادی فرستاده شده، اعضایش بر پیگیری فوری این رویداد تاکید کردهاند.
سازمان مدافع حقوق بشر ایران موسوم به ههنگاو به تازگی گزارش داد که بخشهای از اندام این دختر در ۱۳ ماه جوزا از میان زبالهها در ساحۀ پیشوا در تهران، پایتخت ایران به دست آمده است.
به گفتۀ این سازمان، رضایی ۵۰ روز پیش از دریافت شدن جسدش، هنگام خروج از منزل و در مسیر رفتن به محل کارش ربوده شده و سپس به قتل رسیده است.
تا هنوز کسی یا گروهی مسئولیت قتل این دختر افغان را نپذیرفته است.
شورای همکاری خلیج فارس از طالبان خواست تا حقوق زنان را رعایت کنند

شورای همکاری خلیج فارس از حاکمان کنونی افغانستان خواسته است تا حقوق زنان را حفظ، فرصتهای آموزشی و شغلی را تضمین و از جوامع آسیبپذیر حمایت کنند.
این شورا در جریان یک صد و شصت و چهارمین نشست وزرای خود که در کویت برگزار شد، بیانیهای صادر کرد که در آن بر ضرورت فوری تضمین حقوق زنان برای دسترسی به آموزش و اشتغال در افغانستان تأکید شده است.
نزدیک چهار سال است که زنان و دختران در افغانستان زیر حاکمیت طالبان از حق آموزش، تحصیل و کار محروم استند.
در بیانیه شورای همکاری خلیج فارس همچنان حمایت از اقلیتها به عنوان یک اولویت حیاتی مطرح شده است.
وزرای کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس از جمله امارات متحده عربی، بحرین، عربستان سعودی، عمان، قطر و کویت در ۲ ماه جون گردهم آمدند تا مسائل امنیتی و بشردوستانه منطقه را بررسی کنند.
در بیانیه مشترک آنها بر اهمیت احیای صلح و ثبات در افغانستان تأکید شده است.
سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان: دستور طالبان در ننگرهار «نقض» آشکار حقوق اساسی زنان است

سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان دستور اخیر مقامات محلی طالبان در ولایت ننگرهار را نقض آشکار حقوق اساسی زنان خوانده است.
کمیته دادخواهی بانوان خبرنگار این سازمان در بیانیهای به روز سهشنبه، ۱۳ ماه جوزا گفته است که بر اساس این دستور طالبان، زنان خبرنگار بدون داشتن محرم شرعی اجازه رفتن به محل کار خود را ندارند.
در ادامه آمده است که این اقدام طالبان، ضربهای جدی به مشارکت زنان در عرصه اطلاعرسانی و حق شهروندان به دسترسی آزاد و متوازن به اطلاعات است.
بر اساس بیانیه، با وصف تمامی چالشها و تهدیدها، خبرنگاران زن در بازتاب صدای مردم، بهویژه زنان و اقشار آسیبپذیر نقش برجسته ایفا کردهاند. تا هنوز مقامات طالبان در این مورد تبصره نکردهاند.
پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان در پانزدهم آگست سال ۲۰۲۱، محدودیتهای شدید بر عرصههای مختلف زندگی زنان و دختران در این کشور وضع شده است.
بازداشت یک تیکتاکر مظنون در پیوند به قتل ثناء یوسف در پاکستان

برخی منابع پولیس میگویند فرد مظنون را که احتمال میرود در قتل ثناء یوسف، تیکتاکر پاکستانی دست داشته باشد، در فیصلآباد بازداشت کردهاند. این فرد خود نیز یک تیکتاکر است.
مادر ثناء یوسف گفته است که هیچکس به دلیل فعالیت دخترش در شبکههای اجتماعی، به او هشدار نداده بود و خانواده آنها با کسی دشمنی نداشت.
ثناء یوسف، یکی از کاربران فعال شبکههای اجتماعی در اسلامآباد، شامگاه دوم ماه جون توسط فردی ناشناس کشته شد.
او اهل ناحیه چترال در خیبر پختونخوا بود و در تیکتاک و اینستاگرام ویدیوهای کوتاه منتشر میکرد.
ثناء در چند سال گذشته همراه با مادر، پدر و برادر کوچکش در اسلامآباد زندگی میکرد.
مادرش، فرزانه یوسف، به پولیس گفته است که در زمان وقوع حادثه، مرد جوانی به خانهشان آمد و با تفنگچه دو گلوله به ثناء شلیک کرد که باعث مرگ فوری او شد.
خانم یوسف همچنین گفت که در زمان وقوع حادثه، همسر و پسر ۱۵ سالهاش در خانه حضور نداشتند و او خود در اتاقی با مهمانان نشسته بود.
پیشتر، یکی از افسران پولیس اسلامآباد به نام جمشید خان به رادیو مشال بخش پاکستان رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی گفته بود که تحقیقات در مورد این رویداد آغاز شده، اما تاکنون کسی در پیوند با آن بازداشت نشده است.
درخشش آریانا سعید در جشنوارۀ دفباما: افتخار «بهترین هنرمند افغانستان» و جایزۀ انساندوستی

آریانا سعید، آوازخوان پرآوازۀ افغانستان و فعال حقوق زن، دو جایزه را از جشنواره بینالمللی موسیقی «دفباما» دریافت کرد.
خانم سعید ناوقت دیروز در صفحۀ انستاگرام خود از دریافت این جوایز خبر داد و نوشت: «دریافت نهتنها جایزۀ «بهترین هنرمند افغانستان» بلکه همچنین جایزۀ انساندوستی باما افتخاری است که تا سالها آن را گرامی خواهم داشت.»
او افزوده است که در این جشنواره به نمایندگی از افغانستان اشتراک کرده بود.
این جشنواره به روز شنبه، ۳۱ ماه می در شهر اوبرهاوزن جرمنی با حضور هنرمندان از سراسر جهان برگزار شد.
جشنوارۀ دفباما یک رویداد بینالمللی موسیقی است که در آن از هنرمندان از ملیتها، زبانها و سبکهای گوناگون موسیقی تقدیر میشود.
زنان روستایی هند با «نقشههای رؤیایی» برای حفاظت از زمین در برابر تغییرات اقلیمی تلاش می کنند

در روستایی در ایالت اودیشای هند، باشندگان بومی در جریان جشن سالانه برداشت محصول، برای غذای شب ماهی و مارماهی صید میکنند. اما منابع طبیعی مانند ماهی و میوههای جنگلی کاهش یافتهاند.
زنان بومی از ده روستا، با همکاری یک نهاد غیردولتی، نقشههایی بهنام «نقشههای رؤیایی» تهیه کردهاند تا کاهش منابع طبیعی را نشان دهند و برای احیای زمینهای مشترکشان از دولت محلی کمک بگیرند. آنان تخمین میزنند که برای بازسازی این منابع حدود دو میلیون دالر نیاز است.
تغییر اقلیم، بارندگیهای نامنظم و افزایش دما زندگی ایالت را به شدت تحت تأثیر قرار داده است.
با آنکه این زنان نخستینبار در سطح رسمی صدایشان را بلند کردهاند، میگویند که این اقدام به آنان اعتماد به نفس بیشتری داده است.
یکی از آنان گفت: «جنگل زندگی ماست. در آن به دنیا آمدهایم و در آن خواهیم مرد. این زمین همه چیز ماست.»
اهدای جایزۀ اجلاس سالانه حقوقبشر و دموکراسی امسال ژینو به مسعوده جلال و حسنا جلال

ائتلاف حدود ۳۰ نهاد حقوقبشر از اهدای جایزه جهانی اجلاس سالانه حقوقبشر و دموکراسی امسال ژینو به مسعوده جلال، وزیر پیشین امور زنان افغانستان، و دخترش حسنا جلال خبر داده است.
در بیانیهای که به روز سهشنبه، ۳۰ ماه دلو از سوی این نهاد منتشر شد، آمده است که این جایزه به نمایندگی از تمام آن زنان افغان که در راه تأمین حقوقبشر تلاش کردهاند و برای کرامت انسانی و مساوات مبارزه میکنند، در ۱۷مین اجلاس سالانه حقوقبشر و دموکراسی در ژینو به مسعوده جلال و حسنا جلال داده شده است.
در اعلامیه آمده است، مسعوده جلال اولین زنی بود که در انتخابات ریاستجمهوری افغانستان خود را کاندید کرد.
بر اساس بیانیه، حسنا جلال هم جنبش زنان افغان را تشکیل داده است که در سطح جهانی صدای زنان را بلند میکند.
یک مقام اتحادیه اروپا: برای حمایت از زنان افغان، هیچ گزینهای جز تعامل با طالبان وجود ندارد

انیتا هیپر سخنگوی رئیس سیاست خارجی میگوید که برای حمایت از زنان افغان، هیچ گزینهای جز تعامل با طالبان وجود ندارد.
او در مصاحبهی جدید با یورونیوزبا بیان این موضوع گفته که حضور دیپلماتیک اتحادیه اروپا در افغانستان میتواند مذاکرات با مقامات کنونی افغانستان در مورد بازگشت دختران به مکاتب را به پیش ببرد.
خانم هیپر همچنان گفته است که در کمکهای بشردوستانهی اتحادیه اروپا برای افغانستان، به این موضوع هم توجه میشود که این کمکها به بهبود کیفیت آموزش اختصاص یابد، بهویژه برای افزایش امکانات دسترسی دختران به آموزش توجه صورت بگیرد.
سخنگوی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تلاشهای این اتحادیه در زمینۀ اشتغال زنان اشاره کرده و گفته است که در افغانستان ۳۵۰۰ زن تاجر را آموزش داده اند.
از زمانی که طالبان دوباره در افغانستان به قدرت رسیده اند، اتحادیه اروپا نمایندهگی دیپلماتیک خود را در کابل حفظ کرده و در طول بیش از سه سال گذشته، صدها میلیون یورو در بخشهای مختلف به افغانستان کمک کرده است.