لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۲۳

خبرنگاران در بدخشان و تخار از تنگ‌تر شدن فضای کاری و مداخله طالبان شکایت دارند


تصویر آرشیف: خبرنگاران و رسانه ها تحت حاکمیت طالبان
تصویر آرشیف: خبرنگاران و رسانه ها تحت حاکمیت طالبان

برخی خبرنگاران در ولایت‌های تخار و بدخشان در شمال‌شرق افغانستان می‌گویند که محدودیت‌های حکومت طالبان از جمله عدم همکاری مقام‌های محلی طالبان، سانسور گسترده و در مواردی هم تهدید مستقیم به خبرنگاران، فضای کاری را برای آنان تنگ‌تر کرده است.

یک تن از خبرنگار محلی در تخار که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت، مقام‌های طالبان در راستای دسترسی به اطلاعات همکاری نمی‌کنند و هر از گاهی هم بخاطر تهیۀ گزارش‌هایی که خلاف منافع طالبان است، با تهدید روبه‌رو می‌شوند:

"متاسفانه با آمدن طالبان وضعیت اطلاع‌رسانی و خبرنگاری در کشور خیلی خطرناک شده است، ‌اطلاعات را کسی به ما نمی‌دهد، اگر زنگ بزنی صد سوال از پیشت پرسان می‌کند، ‌اجازۀ پرسان هرگونه سوال نیست و هیچ نهاد هم نیست که از خبرنگار حمایت کند."

طالبان با تسلط به قدرت در افغانستان تلاش کرده اند کنترول بیشتری بر رسانه ها و کار خبرنگاران داشته باشند.
طالبان با تسلط به قدرت در افغانستان تلاش کرده اند کنترول بیشتری بر رسانه ها و کار خبرنگاران داشته باشند.

یک خبرنگار محلی دیگر در بدخشان مدعی است که تمام اخبار توسط مسئولان ریاست اطلاعات و فرهنگ طالبان تحت کنترل و سانسور شدید قرار می‌گیرد.

او هم که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت، از نشر گزارش‌هایی که بر ضد طالبان باشد، جلوگیری می‌شود و خبرنگاران تحت فشار قرار دارند که از بازتاب چنین گزارش‌هایی خودداری کنند:

"باور کنید که هفتۀ یک بار ما را به ریاست اطلاعات و فرهنگ می‌خواهند و به ما می‌گویند که باید گزارشات ضد امارت اسلامی را تهیه نکنیم، به رسانه‌هایی که در خارج از کشور نشرات دارند همکاری نکنیم، ‌اطلاعات اصلی وجود ندارد، ده‌ها رویداد اتفاق می‌افتد، اما ما از ترس جان خود گزارش تهیه کرده نمی‌توانیم. مشکلات بیخی زیاد است."

سازمان گزارشگران بدون مرز: افغانستان بدترین کشور برای خبرنگاران در جهان است.

تلاش کردیم دراین باره با ذبیح الله امیری رئیس اطلاعات و فرهنگ طالبان در ولایت بدخشان و انصارالله انصار ریس اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در ولایت تخار صحبت کنیم، اما آنان به پرسش‌های رادیو آزادی در بارۀ این ادعاها پاسخ ندادند.

در همین حال سید یاسین دهزاد، مسئول شورای خبرنگاران تخار مدعی است که روند دسترسی به اطلاعات در دو سال اخیر بهبود یافته، اما ریاست اطلاعات و فرهنگ طالبان تأکیدش بر این است که خبرها و گزارش‌ها مطابق پالیسی طالبان باشد:

"دسترسی به اطلاعات نسبت به دو سال قبل اندکی خوب شده است، رئیس فرهنگ طالبان همواره می‌گوید که مطابق پالیسی امارت اسلامی می‌توانید خبر تهیه کنید ‌و باید ریاست فرهنگ را همیشه در جریان قرار دهد. دسترسی خوب شد مگر دسترسی به اطلاعات در نظام‌های گذشته هم وجود داشته است."

در حاکمیت طالبان محدودیت های بیشتری بر زنان و دختران کارمند رسانه های آزاد درافغانستان وضع شده است.
در حاکمیت طالبان محدودیت های بیشتری بر زنان و دختران کارمند رسانه های آزاد درافغانستان وضع شده است.

برخی خبرنگاران در ولایت‌های بدخشان و تخار همچنان می‌گویند که با فشارهای چندجانبه‌ای از سوی حکومت طالبان مواجه هستند. به گفتۀ آنان، نه تنها از دسترسی به اطلاعات حیاتی محروم هستند، بلکه باید در فضایی از ترس و تهدید به فعالیت خود ادامه دهند.

این در حالیست که سازمان گزارش‌گران بدون مرز (آر اس اف) به مناسبت ۳ می، روز جهانی آزادی مطبوعات اعلام کرد که بر اساس شاخص آزادی رسانه‌های این سازمان، افغانستان بدترین کشور برای خبرنگاران در جهان است.

کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران (سی‌پی‌جی) هم چندی پیش گفته بود که طالبان از زمان بازگشت به قدرت در سال ۲۰۲۱ در سرکوب رسانه‌ها بی‌رحمانه عمل کرده‌اند. موردهایی که طالبان همواره آن را رد کردند.

پیش از این هم مرکز خبرنگاران افغانستان به مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات گزارش داده بود که از ماه می ۲۰۲۳ تا ماه می سال جاری ۷۲ مورد تهدید و ۶۴ مورد بازداشت خبرنگاران را در افغانستان ثبت کرده است.

XS
SM
MD
LG