افغانستان
زن امریکایی که از حبس طالبان رها شد: زنان زندانی افغان از ترمپ می خواهند که در رهایی آنها نیز کمک کند

فی دی هال، شهروند ایالات متحده پس از رهایی از بند طالبان در افغانستان، خطاب به دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده گفت که زنان زندانی در افغانستان منتظر استند تا او آزاد شان کند.
خانم هال در پیام تصویری که دیشب از سوی قصر سفید منتشر شد، خطاب به دونالد ترمپ چنین گفته است:
تشکر که من را به خانه بازگرداندید. من هرگز تا این حد به شهروند امریکایی بودن خود افتخار نکردهام. تشکر آقای رئیسجمهور. فقط میخواهم بدانید که تمام زنان زندانی در افغانستان همیشه از من میپرسیدند: «این ترامپ چه زمانی میآید» واقعاً، آنها به شما به عنوان نجاتدهنده خود نگاه میکنند. آنها منتظرند که بیایید و آزاد شان کنید. تمامی آن زنان هنوز در زندان هستند و هیچ حقوقی ندارند.»
این پس از آن است که زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژه پیشین ایالات متحده در امور صلح افغانستان از آزادی فی دی هال از بند طالبان خبر داد.
آقای خلیلزاد ناوقت روز شنبه ۷ حمل در شبکۀ ایکس (توییترسابق) نوشت که فی دی هال تحت مراقبت به گفتهاش «دوستان قطری» در کابل است.
طالبان در این مورد هنوز چیزی نگفتهاند.
روشن نیست که این شهروند امریکا چی وقت و چرا از سوی طالبان دستگیر شده بود.
از زمان آغاز دورۀ دوم ریاست جمهوری دونالد ترمپ در بیش از دو ماه گذشته ، این دومین شهروند امریکا است که از بند طالبان در افغانستان آزاد میشود.
طالبان حدود دو هفته پیش پس از سفر هیئت امریکا به کابل، جورج گلزمن شهروند امریکا را از زندان آزاد کردند.
برنامه جهانی غذا بار دیگر نگرانی خود را نسبت به افراد نیازمند در افغانستان ابراز کرد

برنامه جهانی غذا (WFP) در کنار پیام تبریکی عید بار دیگر نگرانی خود را نسبت به افراد نیازمند در افغانستان ابراز کرده است.
بخش افغانستان دبلیو اف پی اواخر روز شنبه در صفحه ایکس نوشته است در حالی که میلیون ها نفر عید فطر را با خانواده های خود جشن می گیرند، از هر سه نفر در افغانستان یک نفر گرسنه به خواب می رود.
برنامه جهانی غذا همچنان گفته است که به خانواده های افغان کمک می کند تا مواد غذایی مورد نیاز را تهیه کنند و از کمک کنندگان خاسته است که با اهدای یک وعده غذایی در این روزهای شادی از طریق ShareTheMeal از این برنامه حمایت کنند.
برنامه جهانی غذا افزوده است که نزدیک به 23 میلیون نفر در افغانستان در سال 2025 به کمک های بشردوستانه نیاز خواهند داشت.
سازمان عفو بینالملل بار دیگر از پاکستان خواست تا اخراج افغان ها را لغو کند

سازمان عفو بینالملل بار دیگر از پاکستان خواسته است تا اخراج اجباری پناهجویان افغان از خاک این کشور را لغو کند.
بخش جنوب آسیای این سازمان اواخر روز شنبه در صفحه ایکس تویتر سابق در مورد اخراج هنرمندان افغان از پاکستان ابراز نگرانی کرده است.
این سازمان از یک هنرمند افغان به نام نورالله یاد کرده و گفته است که اگر او به افغانستان برگشت داده شود، این کار نه تنها این که ظالمانه است، بلکه با انجام آن وی صدا، میراث و هویت خود را نیز از دست خواهد داد.
به گفته امنیستی انترنشنل، پاکستان باید ضربالاجل را لغو کند و از کسانی که دههها می شود که این کشور را خانه شان می دانند محافظت کند.
عفو بینالملل میگوید که موسیقیدانان افغان در پاکستان برای نسلها هنر خود را زنده نگه داشتهاند، اما با نزدیک شدن به ضربالاجل 31 مارچ حکومت پاکستان برای اخراج افغانها از این کشور، هنرمندانی مانند نورالله با آیندهای ویرانگر روبرو اند آیندهای که در آن موسیقی آنها برای همیشه خاموش خواهد شد.
طالبان مانند حکومت قبلی شان موسیقی را در افغانستان ممنوع کرده است.
حکومت پاکستان به همه افغانهای فاقد اسناد و دارندگان کارت ACC گفته است که قبل از 31 مارچ پاکستان را ترک کنند وگرنه پس از آن تاریخ به اجبار اخراج خواهند شد.
بر اساس گزارش ها، بیش از 800 هزار پناهجوی افغان در معرض خطر اخراج اجباری از پاکستان قرار دارند.
اشرف غنی: نظم بین المللی در حال تغییر است

محمد اشرف غنی رئیس جمهور مخلوغ افغانستان در پیامی به مناسبت عید فطر در بارۀ اخراج میلیونها افغان از کشورهای همسایه ابراز نگرانی کرده است.
آقای غنی روز شنبه گفت که کشورهای همسایه دیگر از میزبانی مهاجرین افغان هیچ سودی نمی برند و به این دلیل مهاجرین افغان در هیچ کشوری جایی ندارند.
اوهمچنان به تحولات سیاسی در جهان اشاره کرده و گفته است که نظم بینالمللی که از ۸۰ سال حاکم بوده در حال تغییر است.
آقای غنی بر اتحاد در شرایط فعلی تاکید کرده و آن را ضروری خوانده است.
محمد شرف غنی در ۱۵ اگست سال ۲۰۲۱ ساعاتی قبل از ورود طالبان به کابل ، افغانستان را ترک کرد ، نخست به ازبکستان رفت و از آنجا عازم امارات متحدۀ عربی شد و در شهر ابوظبی زندگی می کند.
رهایی دومین شهروند امریکا از قید طالبان در دو هفته

زلمی خلیلزاد، نمایندۀ سابق ایالات متحده در امور صلح افغانستان از آزادی فایی هال یک شهروند امریکا از بند طالبان خبر داده است.
آقای خلیلزاد در شبکۀ ایکس (توییترسابق) ناوقت روز شنبه نوشت که این شهروند امریکا اکنون تحت مراقبت دوستان قطری در کابل است و به زودی رهسپار خانۀ خود خواهد شد.
او در ادامه از همکاری دوامدار و ثابت قطر تشکر کرده است.
طالبان در این مورد هنوز چیزی نگفته اند.
معلوم نیست که این شهروند امریکا چی وقت و به کدام اتهام توسط طالبان دستگیر شده بود.
این هم تا حال مشخص نیست که طالبان در بدل رهایی او چی به دست آورده اند.
از زمان آغاز دورۀ دوم ریاست جمهوری دونالد ترمپ، این دومین شهروند امریکا است که از بند طالبان در افغانستان آزاد می شود.
طالبان حدود دو هفته پیش جورج گلزمن شهروند امریکا را از زندان آزاد کردند.
او پس از آن رها شد که زلمی خلیلزاد و ادام بوهلر، نماینده ویژۀ ایالات متحده در امور زندانیان به کابل سفر کردند.
بیش از ۲۰۰ زندانی افغانستان از زندانهای پاکستان آزاد شدند

وزارت مهاجرین و عودت کنندگان طالبان از رهایی ۲۲۳ زندانی افغانستان از زندانهای پاکستان خبر میدهد.
این وزارت گفته است که آنان روز جمعه به افغانستان بازگشتهاند.
وزارت مهاجرین طالبان گفته است که این افراد با وجود داشتن اسناد در بخشهای ایالت بلوچستان و خیبرپختونخوا پاکستان بازداشت و به مدت ده الی یک ماه در حبس بودند.
حکومت پاکستان در ۲۹ جنوری سال جاری ۳۱ مارچ را مهلتی برای ترک داوطلبانه این مهاجرین تعیین کرد.
به اساس اطلاعات سازمان های بین المللی از اواخر سال ۲۰۲۳ به این سو بیش از ۸۴۰ هزار مهاجر افغان از پاکستان اخراج شده اند.
شاهراه سالنگ برای چندین روز مسدود شد

وزارت فواید عامه طالبان از بسته شدن شاهراه سالنگ به روی تردد موترهای باربری خبر می دهد.
این وزارت روز شنبه با نشر خبرنامهی در شبکه ایکس گفته است که با توجه به اینکه به دلیل برف شدید، طوفان و یخبندان در سالنگها از چند روز گذشته تعداد موترها در شاهراه افزایش یافته است، بخاطر تامین امنیت شهروندان و جلوگیری خسارات جانی و مالی، تا چند روز آینده این شاهراه روی تردد موترهای باربری بسته است.
بر اساس این خبر، کارمندان اداره سالنگ ها مشغول برف پاکی هستند و با پاکسازی کامل جاده و بهبود شرایط جوی، به لاریها اجازه عبور از این جاده را می دهند.
طالبان به مناسبت عید فطر بیش از دو هزار زندانی را آزاد کردند

ستره محکمه طالبان از رهایی ۲۴۶۳ زندانی از زندانهای افغانستان خبر داده است.
این محکمه گفته است که این زندانیان بر اساس حکم رهبر طالبان به مناسبت عید سعید فطر مورد عفو قرار گرفته و آزاد شدهاند.
ستره محکمه طالبان همچنین گفته است که بر اساس این حکم، در مدت حبس ۳۱۵۲ زندانی دیگرکاهش آمده است.
رهبر طالبان در سالهای پیش نیز حکم آزادی صدها زندانی را به مناسبت عیدفطر و عید قربان صادر کرده است.
در اعلامیه نشر شده ستره محکمه طالبان جرم های این زندانیان ذکره نشده است.
نهادهای حامی رسانهها: ممنوعیت نشر تصویر زندهجان در بغلان و نیمروز تشدید سانسور است

شماری از نهادهای حامی رسانه ها، آخرین دستور طالبان مبنی بر ممنوعیت نشر تصاویر زنده در ولایت های بغلان و نیمروز را نشانهی دیگری از افزایش سانسور بر رسانه ها میدانند.
خانه آزادی بیان افغانستان هشدار میدهد که اجرای کامل این فرمان میتواند به ممنوعیت کامل انتشار تصاویر موجودات زنده در تمام ولایات افغانستان منجر شود.
انجمن خبرنگاران خارجی در اروپا و امریکای شمالی این ممنوعیت را محکوم کرده و آن را نقض آشکار حق آزادی بیان و دسترسی به اطلاعات خوانده است.
این انجمن در گزارش تازه خود گفته است که در سال ۱۴۰۳ محدودیتها و خشونتها علیه خبرنگاران و رسانهها در افغانستان ۷۵ درصد افزایش یافته و در این سال حدود ۲۳۲ مورد نقض حقوق خبرنگاران در این کشور به ثبت رسیده است.
اخیرا مرکز خبرنگاران افغانستان اعلام کرده است که طالبان نشر تصاویر زنده جان در رسانههای محلی بدخشان، بغلان و نیمروز را ممنوع کرده است. بر اساس گزارشها، این دستور تاکنون در ۱۰ ولایت افغانستان اجرا شده است.
رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی در حالی که منتظر دریافت بودجه است، به پیگیری شکایت خود ادامه میدهد

رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی اعلام کرده است که همچنان در حال پیگیری اقدامات قانونی علیه سازمان رسانههای جهانی ایالات متحده (USAGM) برای دریافت بودجهای است که از سوی کانگرس ایالات متحده تخصیص داده شده است.
رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی این را در بیانیهای در ۲۸ مارچ اعلام کرد.
یواسایجیام بر رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی و سایر رسانههای بینالمللی ایالات متحده نظارت میکند.
این اداره در ۱۵ مارچ اعلام کرد که کمک مالی رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی را لغو کرده است.
این اقدام ساعاتی پس از آن صورت گرفت که دونالد ترمپ، رئیسجمهور ایالات متحده، یک فرمان اجرایی را امضا کرد که در آن بر کاهش ۷ اداره بشمول یواسایجیام ، تا «حداکثر میزان ممکن طبق قوانین مربوط» تاکید شده بود.
یواسایجیام در ۲۶ مارچ، در نامهای به رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی اعلام کرد که از این تصمیمش صرف نظر میکند، اما در آن آمده است که این اقدام «بدون زیان به صلاحیت یواسایجیام برای لغو کمک مالی» انجام شده است.
در اقامۀ دعوای رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی تاکید شده که یواسایجیام این چنین صلاحیت را ندارد، زیرا به گفتهاش این کمک مالی با تصویب کانگرس ایالات متحده انجام شده است.
در بیانیهای که رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی در ۲۷ مارچ منتشر کرد، آمده است: «رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی منتظر است که یواسایجیام رسماً تایید کند که تأمین بودجه از سر گرفته خواهد شد.»
اما در بیانیۀ تازۀ که در ۲۸ مارچ از سوی رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی منتشر شد، آمده است که تاهنوز این اقدام صورت نگرفته است.