لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۰۵

ولسی جرگه: تصمیم‌گیری در مورد خط دیورند حق ملت است


هیئت اداری ولسی جرگه هر گونه اظهارات و تصمیم گیری‌ها در مورد خط دیورند از سوی حلقات مختلف و مقامات حکومتی افغان را بی‌اساس خوانده و آنرا رد می‌کند.

محمد نذیر احمدزی معاون دوم ولسی جرگه که ریاست نشست عمومی روز شنبه را نیز به عهده داشت گفت، تصمیم گیری در مورد خط دیورند تنها حق نمایندگان مردم و ملت است.

محمد نذیر احمدزی معاون دوم ولسی جرگه افغانستان
محمد نذیر احمدزی معاون دوم ولسی جرگه افغانستان

وی افزود:

"این ملکیت از ملت است تا زمانیکه لویه جرگه برگزار نشده و تمام ملت افغانستان در آن موجود نباشد، هیچ کس این حق را ندارد که روی این موضوع سخن بگوید، صلاحیت این کار نه با رئیس جمهور است نه با رئیس اجرائیه، با هیچ کس این صلاحیت نیست به جز با شما و مؤکلین شما و ملت این‌کشور."

این اظهارات پس از نگرانی شماری از وکلا در مورد اظهارات برخی مقامات حکومتی به شمول رئیس اجرائیه در مورد خط دیورند بیان گردید.

برخی وکلا گفتند که عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه و عطا محمد نور والی بلخ در مورد به رسمیت شناختن خط دیورند با هیئت پاکستانی در کابل گفتگو کرده‌اند.

اما ریاست اجرائیه پیش از این همچو اظهارات را نادرست خوانده و گفته است که عبدالله عبدالله نه با هیئت پاکستانی دیدار داشته و نه هم در مورد خط دیورند چیزی گفته است.

خط دیورند در زمان حکمرانی امیر عبدالرحمن خان در افغانستان، طی معاهده‌ای با هند بریتانیوی تعیین شد.

اما بعد از به وجود آمدن پاکستان، حکومت وقت افغانستان، این خط را به رسمیت نشناخت و هنوز بین دو کشور بر سر (خط دیورند) اختلافات وجود دارد.

موضوع خط دیورند یکبار دیگر پس از آن بالا گرفته است که اخیراً مقامات پاکستانی از ایجاد موانع در امتداد این خط خبر دادند.

اما حکومت افغانستان در برابر این اقدام پاکستان واکنش نشان داده و گفت که آن کشور بدون توافق با حکومت افغانستان دست به این کار زده‌است.

از سوی دیگر لطیف پدرام عضو ولسی جرگه و رئیس حزب کنگره ملی افغانستان روز شنبه در یک نشست خبری در کابل گفت که خط دیورند یک واقعیت پذیرفته شده است.

لطیف پدرام عضو ولسی جرگه و رئیس حزب کنگره ملی افغانستان
لطیف پدرام عضو ولسی جرگه و رئیس حزب کنگره ملی افغانستان

وی افزود:

"مرز دیورند به عنوان مرز رسمی میان افغانستان و پاکستان شناخته شده‌است ما در کنگره ملی این مرز را به عنوان مرز رسمی می‌شناسیم از دولت افغانستان، پاکستان، جامعه جهانی و سازمان ملل متحد خواهش ما اینست که روی این مرز دوباره تاکید بکنند تا ما بتوانیم به بحران‌های که در منطقه است نقطه پایان بگذاریم."

آقای پدرام می‌گوید، موضوع خط دیورند سبب ایجاد بحران در چند دهه اخیر گردیده و تأکید کرد که حل این بحران و مشکل با پاکستان می‌تواند به تأمین صلح و ثبات در منطقه کمک کند.

اما حزب مشارکت ملی افغانستان با اظهارات لطیف پدرام مخالف است و می‌گوید، دیورند تا حال به رسمیت شناخته نشده‌است.

نجیب الله کابلی رئیس این حزب در صحبت با رادیو آزادی در مورد گفت:

نجیب الله کابلی رئیس حزب مشارکت ملی افغانستان
نجیب الله کابلی رئیس حزب مشارکت ملی افغانستان

"حزب مشارکت ملی این حرکت‌های غیر مسئولانه پدرام را محکوم می‌کند و هم سخنان‌اش را رد می‌کند که برای مردم افغانستان قابل قبول نیست این مشکل پا بجا مانده و پاکستانی‌ها می‌خواهند که به بهانه داعش و طالب آن را حل بسازند اما این مشکل برای ما حل نشده و مرز رسمی ما نیست."

از سوی دیگر حزب افغان ملت نیز با گفته‌های رئیس کنگره ملی افغانستان مخالفت نشان داده و می‌گوید دیورند مربوط افغانستان می‌باشد.

حمید الله عالمی سخنگوی این حزب می‌گوید که مردم افغانستان در این راه قربانی‌های زیاد داده و این مبارزه در آینده نیز ادامه پیدا می‌کند.

جاوید حسن زاده

مرتبط

XS
SM
MD
LG