رهبران ناتو در نشست امروز شان تلاش میکنند تا وحدت و یگانهگی شان را، نشان دهند.
رهبران این پیمان وحدت خود را امروز در نشستی که برای نتیجهگیری اجلاس شان به مناسبت هفتامین سالروز ایجاد این پیمان نظامی برگزار میکنند، نمایش خواهند داد.
رهبران بیست و نُه عضوی این سازمان پس از دیدار سه ساعتۀ شان در یک هوتل مجلل در نزدیکی واتفورد، بیانیه مشترکی را منتشر خواهند کرد.
آنها در این اعلامیه بر تعهد شان به این پیمان تأکید کرده نشان خواهند داد که این پیمان نظامی با تهدیدها و چالشهای تازۀ مواجه است.
نشست دو روزه ناتو امروز پایان مییابد.
محکمۀ در سودان عمر حسن البشیر رئیس جمهوری پیشین این کشور را به دست داشتن در فساد و نگهداری اسعار خارجی مجرم شناخته و حکم داده که او دو سال در یک مرکز اصلاحی باشد.
قاضی امروز شنبه (۱۴ دسمبر) گفت، بشیر ۷۵ ساله به خاطر سن زیاد به جای زندان به مرکز اصلاحی فرستاده شده است.
بشیر به دنبال اعتراضهای گسترده در برابر حاکمیت سی سالهاش در سودان در ماه اپریل از سمتش برکنار شد.
موقعی که قاضی حکم را میخواند، بشیر جریان محاکمه را خاموشانه از داخل یک قفس فلزی مشاهده میکرد.
محکمه همچنین دستور داده است که میلیونها یورو و پوند سودانی که از خانۀ بشیر پس از برکناریاش پیدا شده ضبط شود.
بشیر تحت تعقیب محکمۀ بینالمللی جزایی هم است. این محکمۀ مستقر در هاگ هالند در سالهای ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ حکم دستگیری او را به اتهام ارتکاب جنایات جنگی، جنایات علیه بشریت و نسل کشی در منطقۀ دارفور سودان صادر کرده بود.
کوریای شمالی امروز گفت، آزمایش مهم دیگری را در محل پرتاب راکت دور برد سوهای انجام داده.
اما در اعلامیۀ حکومتی در مورد نوعیت آزمایش که به تاریخ ۱۳ دسمبر صورت گرفت، چیزی گفته نشده است.
پیونگیانگ مدعی است که این اقدام باعث تقویت "بازدارندگی هستهای استراتژیک" این کشور میشود.
کیم جونگ اون رهبر کوریای شمالی در جریان اجلاس سال گذشته در پیونگیانگ در دیدار با رئیس جمهوری کوریای جنوبی 'مون جائه این' توافق کرده بود که مرکز سوهای را میبندد.
تاکنون رهبران کوریای شمالی و ایالات متحده سه بار دیدار کرده اند.
اما کوریای شمالی میگوید، از کاهش نیافتن تحریمهای واشنگتن بر این کشور مأیوس شده است.
پیونگیانگ هشدار داده که اگر واشنگتن تا پایان امسال تحریمها را کاهش ندهد، این کشور "تحفۀ کریسمسی" بدشگونی برایش خواهد داد.
کار کنفرانس اقلیمی سازمان ملل متحد در شهر مادرید پایتخت اسپانیا امروز شنبه (۱۴ دسمبر) به وقت اضافه کشید.
نمایندههای ۱۹۶ کشور جهان به شمول اتحادیه اروپا در مادرید گردهم آمده اند. آنان در مورد چگونگی تمویل کشورهای نادار برای کاهش زیانهای مالی ناشی از تغییرات اقلیمی بحث میکنند.
قرار بود جلسۀ نهایی این کنفرانس به روز جمعه، (۱۳ دسمبر) به پایان برسد، اما زمان آن تمدید شد چونکه نمایندگان نتوانستند در مورد سند نهایی به توافق مشترک دست یابند.
نمایندگان بسیاری از کشورها میگفتند، مسودۀ توافقات اخیر خطر عقب نشینی از تعهدات موجود را به دنبال خواهد داشت، تعهداتی که در پیمان اقلیمی پاریس در سال ۲۰۱۵ صورت گرفته بود.
کارولینا شمیت وزیر محیط زیست چیلی ریاست گفتوگوهای دو هفتهای مادرید را به عهده دارد. او از کشورها خواست که در مسوده اخیر توازن را رعایت کنند.
به اساس پیمان اقلیمی پاریس قرار است اهداف اقلیمی برای سال ۲۰۳۰ در سال ۲۰۲۰ تعیین شود.
کشورهای که خواهان اهداف بلندپروازانه تر در مبارزه با تغییرات اقلیمی هستند گفته اند کنفرانس نتیجۀ واقعی و ملموس در پی ندارد.
تظاهرات در برابر قانون جنجالی جدیدِ اعطای شهروندی به اقلیتهای غیرمسلمان در شمال هند امروز هم ادامه یافت.
به اساس قانون جدید، به اقلیتها به شمول هندوها و سیک ها از پاکستان، افغانستان و بنگله دیش شهروندی هند داده میشود. اما این قانون جدید مسلمانها را در بر نمیگیرد.
گروههای اسلامگرا، مخالفان و سازمانهای حقوق بشری میگویند که این قانون بخشی از اجندای" ملی گرایانۀ" نریندرا مودی صدراعظم هند است که به گفتۀ آنان به هدف منزوی ساختن دوصد میلیون مسلمان هند روی دست گرفته شده است.
اما مودی با رد این اظهارات گفته است، مسلمانهای سه کشور به خاطری تحت پوشش این قانون نیامده اند که نیازی به حمایت هند ندارند.
صدها معترض در دهلی جدید پایتخت هند امروز راهپیمایی کردند.
آنان از حکومت مودی خواستند که تعدیل قانون را از بین ببرد چونکه به گفتۀ آنان این اقدام "کشور سیکولار آنان را به اساس مسائل مذهبی تقسیم" خواهد کرد.
ایالات متحده و بریتانیا به شهروندان خود هشدار داده اند که هنگام مسافرت به شمالشرقی هند از احتیاط کار گیرند.
ادارۀ دونالد ترمپ رئیس جمهوری ایالات متحده تصمیم دارد استراتژی نو امریکا در مورد آسیای مرکزی را اعلام کند، منطقۀ سرشار از انرژی که چین و روسیه بخاطر نفوذ در آن مبارزه میکنند و نیز جنگجویان از افغانستان تهدید کرده اند که ثباتش را برهم میزنند.
این را یک مقام ارشد وزارت خارجۀ ایالات متحده که نامش ذکر نشده ابراز کرده است.
این مقام دیروز جمعه در یک نشست گفت، ایالات متحده رابطۀ دیپلوماتیک دوجانبهاش با پنج کشور آسیای مرکزی را امسال عمیق تر ساخته است.
او این سخنان را یک روز پس از دیدار با مختار تیلو بردی، وزیر خارجۀ قزاقستان ابراز کرده است.
یک هیئت امریکایی در ماه جولای برای نخستین بار در چهار سال به قرغزستان رفت و وزارت خارجۀ امریکا هم در ماه نومبر میزبان وزیر خارجۀ ترکمنستان بود.
وزارت خارجۀ ایالات متحده در فصل بهار در نشست مشورتی سالانه میزبان مقامهای تاجیکستان و ازبیکستان خواهد بود.
افزایش روابط دیپلوماتیک امریکا با کشورهای آسیای مرکزی در حالی است که نفوذ اقتصادی و سیاسی چین در این منطقه گسترش مییابد.
مایک پومپئو وزیر امور خارجه ایالات متحده امریکا به ایران هشدار داده که اگر به منافع این کشور در عراق صدمه برساند، واشنگتن پاسخ "قاطع" خواهد داد.
آقای پامپئو این سخنان را به دنبال حملات راکتی بر قرارگاههای نیروهای نظامی عراق و قوای خارجی در این کشور، بیان کرده است.
او در اعلامیه نیروهای"نیابتی" ایران را متهم کرد که بر قرارگاههای نظامی حمله کرده که در آن نیروهای عراقی با پروسونل امریکایی و ائتلاف بینالمللی مشترکاً مستقر اند.
این نیروها در مبارزه با جنگجویان گروه تندرو دولت اسلامی یا داعش مصروف نبرد اند.
در حملۀ روز دوشنبه بر پایگاه نیروهای عراقی در نزدیکی میدان هوایی بغداد ۵ سرباز زخمی شدند که وضعیت صحی دو تن آنها وخیم گزارش شده است.
در اعلامیه همچنان آمده که حملۀ روز چهارشنبه بر میدان هوایی عراق صورت گرفت.
اما جزئیات آن تاکنون معلوم نیست.
ایالات متحده و چین میگویند، آنها به مرحلۀ اول معاملۀ تجارتی موافقه کردند.
این مرحله شامل تعرفههای امریکا بر کالاهای چینی است.
دونالد ترمپ رئیس جمهوری امریکا دیروز در حساب تویترش نوشت: "بخش اعظم مرحلۀ اول معامله با چین در میان تنشها بین دو کشور دارای اقتصاد بالا در جهان به امضا رسیده است."
مقامات چینی همچنان گفتند که دو کشور به پیشرفتهای بزرگ دست یافته اند.
آنها روی متن توافقنامه تجارتی اولی توافق کردند.
وزارت زراعت چین گفت، پکینگ بعد از این توافق، گندم و جواری از امریکا وارد خواهد کرد. ولی مقدار دقیق آن روشن نیست.
ایالات متحده موافقه کرد که تعرفهها بر کالاهای چینی به ارزش ۱۶۰ میلیارد را به حالت تعلیق در میآورد.
ترکیه سفیر ایالات متحده امریکا در انقره را در ارتباط به یک فیصله مجلس سنای امریکا، احضار کرده است.
مجلس سنای امریکا در این فیصلۀ خود، کشتار دسته جمعی یک قرن پیش ارمنیها در دوران امپراطوری عثمانیها را، قتل عام خواند.
وزارت امور خارجه ترکیه دیروز گفت، سیدات اونال معین این وزارت نارضایتی انقره را به سفیر دیوید ساترفیلد ابراز کرد.
مسودۀ این قطعنامه روز پنجشنبه به مجلس سنای امریکا پیشنهاد و به اتفاق آرا تصویب شد.
مجلس نمایندگان امریکا در ماه اکتوبر امسال قطعنامه در این باره را به مثابۀ یک سند غیر اجرایی به اکثریت آرا تأیید کرده بود.
نیکول پاشینیان صدراعظم ارمنستان این قطعنامه را یک تصمیم تاریخی خواند و به نمایندگی از مردم ارمنستان ابراز امتنان میکند.
یک محکمه تاجکستان ۲۸ نفر را بخاطر اشتراک در اعتصابهای یک زندان که در ماه می در شهر دوشنبه راهاندازی شده بود، به دورههای مختلف حبس محکوم کرد.
مقامات ستره محکمه تاجکستان دیروز پنجشنبه به رادیو آزادی گفتند که به این افراد به اتهامات مختلف قتل، تروریزم، افراطیت و جرایم جدی دیگر از ۱۹ تا ۲۹ سال حکم حبس صادر شده است.
در ماه می در ۱۵ کیلومتری شهر دوشنبه در زندان ولسوالی وحدت محبوسین به اعتصاب خشونتبار دست زدند که در نتیجه آن سه محافظ زندان کشته شده و ۲۹ محبوس به شمول سیاستمداران زخمی شدند.
در حادثه برخورد یک تانکر تیل با یک بس مسافر بری در پاکستان ۱۳ نفر کشته شده اند.
مقامها میگویند این حادثه در ولسوالی قلعه سیفالله ایالت بلوچستان رخداده است.
عتیقالرحمن ولسوال قلعه سیفالله به بخش مشال رادیو آزادی گفت تانکر که دیزل را انتقال میداد در منطقه مهترزی با بس مسافربری برخورد کرده و آتش گرفت.
عتیقالرحمن گفت: "اکثر قربانیان هنوز شناسایی نشده اند."
یک مقام پولیس ملیشه گفته است در بین کشته شده ها زنان و کودکان هم شامل اند.
مقامها میگویند تنها یک مسافر در وقت تصادف خود را از بس پایین انداخته و جان بسلامت برده است.
مذاکرات بین نمایندۀ خاص ایالات متحدۀ امریکا برای صلح افغانستان و نمایندگان طالبان در شهر دوحه پایتخت قطر بهخاطر "حملۀ اخیر در بگرام"، بار دیگر برای یک مدت نامعلوم متوقف شده است.
زلمی خلیلزاد شب گذشته از طریق توییتر نوشت، او روز پنجشنبه زمانیکه با نمایندگان طالبان در دوحه ملاقات کرد، در مورد حملۀ اخیر در بگرام که در اثر آن دوتن کشته و دهها تن زخمی شدند، خشم را به آنها ابراز کرده است.
طالبان مسئولیت حمله روز چهارشنبه بر پایگاه هوایی بگرام را به عهده گرفتند.
به نظر میرسد، حزب محافظه کار طرفدار جدایی بریتانیا از اتحادیۀ اروپا (برکزیت) در انتخابات پارلمانی آن کشور اکثریت ۳۶۸ کرسی را حاصل کند.
این اکثریت به بوریس جانس صدرعظم بریتانیا اجازه خواهد داد تا پروسه جدایی بریتانیا را از اتحادیۀ اروپا ادامه دهد.
یک نظرسنجی از مراکز رایدهی که دیروز (دوازدهم دسامبر) صورت گرفت نشان میدهد که حزب محافظه کار ۸۶ کرسی بیشتر در مجلس نمایندهگان خواهد داشت.
بر اساس نظرسنجی، حزب کارگر بریتانیا که طرفدار مذاکرات دوباره در مورد جدایی این کشور از اتحادیۀ اروپا، ریفرنداوم دوباره و لغو احتمالی (برکزیت) است ۱۹۱ کرسی را حاصل خواهد کرد.
این نظر سنجی، در ۱۴۴ مرکز رایدهی در سرتاسر بریتانیا توسط کنسرسیوم ائتلاف رسانههای بریتانیا، "اسکای نیوز"، "آی. تی. وی" و شبکۀ "بی. بی. سی" صورت گرفته است.
فرمانده گروه نظامی که خود را لشکر ملی لیبیا میخواند شام دیروز پنجشنبه اعلام نمود که جنگ تعیینکننده را برای تصرف پایتخت لیبیا (شهر طرابلس) آغاز میکند.
طرابلس اکنون در دست حکومتی قرار دارد که از سوی جامعه جهانی بهرسمیت شناخته شده و اکنون جنرال خلیفه هفتر میخواهد آنرا تحت تصرف خود در آورد.
خلیفه هفتر ماه اپریل قوای خود را به سمت طرابلس فرستاد، اما صرف شهر را محاصره کرد و نتوانست حکومت صدراعظم فایز السراج که سازمان ملل متحد آن را برمیت شناخته است سرنگون بسازد. در برخوردها در حدود هزار نفر در اینجا کشته شدند که اکثراً جنگجویان بودند.
هفتر از ماه اپریل به بعد چندین بار اعلام کرده است عملیات را برای تصرف پایتخت لیبیا آغاز میکند، ولی نتوانسته پیشرفتی داشته باشد.
از سال ۲۰۱۵ به این سو لیبیا بین دو حکومت تقسیم شده یکی در شرق و دیگری در غرب. لشکر ملی لیبیا تحت رهبری هفتر از سوی روسیه، فرانسه و کشورهای عرب مانند مصر، امارات متحد عرب و عربستان سعودی حمایت میشود اما ترکیه، قطر و ایتالیا از حکومت سراج حمایت میکنند.
مجلس سنای امریکا با اکثریت آرا قطعنامهای را تصویب کرد که به اساس آن کشته شدن ارمنیها در دوران امپراطوی عثمانی یک قرن پیش قتل عام خوانده میشود.
باب منندز سناتور دموکرات از نیوجرسی بعد از رایگیری دیروز ۱۲ دسمبر گفت: "این مناسب و درست است و سنای امریکا با این عمل خود از مسیر درست در تاریح حمایت کرده است."
نیکول پاشینیان صدر اعظم ارمنستان از این اقدام استقبال کرده و آنرا پیروزی عدالت و واقعیت خوانده است.
او در توییتر خود از این رایگیری استقبال کرد و نوشت که به نمایندهگی از تمام ارمنیها در جهان از مجلس سنای امریکا با طرح این اقدام قدردانی میکند.
مشاورین کانگرس میگویند قصر سفید نمیخواست که این قطعنامه تصویب شود زیرا مذاکرات اداره امریکا با انقره در مسایل حساس جریان دارد؛ از جمله «هجوم ترکیه بر کردها در شمال سوریه»، «خریداری سیستم دفاع راکتی اس۴۰۰ روسیه توسط این متحد ناتو» که میتواند سبب اعلام تحریمهای امریکا علیه آنشود.
مجلس نمایندهگان کانگرس که تحت رهبری دموکراتها قرار دارد در اواخر اکتوبر با ۴۰۵ رای موافق و ۱۱ رای مخالف این قطعنامه را تایید کرده بود.
ارمنیها میگویند که بلافاصله بعد از جنگ جهانی اول ترکیه عثمانی در حدود یکونیم میلیون ارمنی را که یک اقلیت مسیحی در امپراطوری اسلامی عثمانی بودند، کشته و یا تبعید کرد.
ترکیه که عضو ناتو است با استفاده از عبارت «قتل عام» مخالفت میکند . انقره ادعا میکند که این کشتار در نتیجه اختلافات داخلی صورت گرفته و یک اقدام عمدی از سوی حکومت عثمانی برای نابودی ارمنیها نبود. ترکیه همچنان ادعا میکند که تعداد قربانیان ارمنی بسیار کمتر از این ارقام بوده است.
اوکراین از تعزیراتیکه قرار است امریکا بریک پروژۀ پایپلان گاز روسیه وضع کند استقبال کرد.
کانگرس امریکا دو روز پیش موافقه کرد که لایحۀ این تعزیرات که امکان دارد از انجام پایپ لاین نارد ستریم ۲ جلوگیری کند، درقانون مجوز دفاع ملی درج شود.
این پایپ لاین خواهد توانست که ۵۵ ملیارد مترمکعب گاز طبیعی روسیه را از طریق بستر بحر بالتیک به جرمنی انتقال دهد.
هشتاد فیصد این پایپ لاین ساخته شده و توقع میرود باقیماندۀ آن اوایل سال آینده تکمیل شود.
ریاست جمهوری اوکراین گفت این پایپ لاین یک پروژه سیاسی است و امنیت انرژی اروپا را تهدید میکند.
اوکراین از مدتها پیش براین پروژه اعتراض داشت چون این کشور را از دو ملیارد دالر تعرفه ترانزیت محروم میسازد.