لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۳۳

وزارت دولت در امور صلح: نقش کشورها در صلحی به مالکیت افغان‌ها موثر خواهد بود


امضای توافقنامه صلح توسط نماینده امریکا و طالبان در قطر
امضای توافقنامه صلح توسط نماینده امریکا و طالبان در قطر

وزارت دولت در امور صلح افغانستان با آن که نقش کشورهای همسایه و منطقه به شمول هند را در روند صلح این کشور مهم می‌داند اما ظاهراً از خواست زلمی خلیل‌زاد در مورد گفتگوهای رو در رو میان دهلی جدید و طالبان پشتیبانی نمی‌کند.

ناجیه انوری سخنگوی این وزارت نقش کشورهای همسایه و منطقه را در روند صلح افغانستان مهم می‌داند اما تاکید دارد که این نقش هنگامی اثرگذار خواهد بود که به مالکیت این کشور باشد.

خانم انوری در پاسخ به این پرسش که زلمی خلیل‌زاد از هند خواسته که بخاطر رفع نگرانی‌هایش در موضوع تروریزم با طالبان رو در رو گفتگو کند، چنین گفت:

ناجیه انوری، سخنگوی وزارت در امور صلح افغانستان
ناجیه انوری، سخنگوی وزارت در امور صلح افغانستان

"نقش کشورهای همسایه و منطقه روی روند صلح افغانستان مهم و اثر گذار است. ایفای نقش کشورها در روند صلح که به مالکیت و رهبری دولت و مردم افغانستان صورت بگیرد، مفید و مثبت خواهد بود."

این در حالیست که زلمی خلیل‌زاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان در مصاحبه با روزنامه "دی هندو" چاپ هند گفته که با مقام‌های هندی در مورد این که دهلی جدید چگونه نقش فعال‌تری در روند صلح افغانستان بازی کند، گفتگو کرده است.

آقای خلیل‌زاد تاکید کرده که هند در انکشاف افغانستان نقش بارزی داشته است اما در روند صلح این کشور عملکرد مشابهی نداشته است.

زلمی خلیل‌زاد، فرستاده ویژه امریکا برای صلح افغانستان
زلمی خلیل‌زاد، فرستاده ویژه امریکا برای صلح افغانستان

به گفته آقای خلیل‌زاد، گفتگوهای رو در رو میان هند و طالبان برای رفع نگرانی‌ها در ارتباط به تروریزم مهم پنداشته می‌شود.

سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر نیز گفته است که آنان می‌خواهند که همه کشورها به شمول هند گروه طالبان را به حیث یک واقعیت بپذیرند.

اما به تازه‌گی روزنامۀ "دَ پرنت" هند از زبان یک منبع حکومت هند نگاشته است که دهلی نو نمی‌خواهد که موضعش را تغییر دهد و بخشی از گفتگوهای مستقیم با طالبان در مورد صلح افغانستان باشد.

هند همچنین خواهان به رسمیت شناختن حکومت دموکرات افغانستان از سوی طالبان شده است.

حالا این سوال مطرح است که دهلی جدید چرا خواست زلمی خلیل‌زاد در مورد گفتگوهای رو در رو با طالبان را نپذیرفت و موضع بر عکس اسلام آباد را اختیار کرد؟

داوود مایار کارشناسان روابط بین‌الملل به این پرسش پاسخ می‌دهد: "در مورد طالبان از یک‌سو پاکستان که حریف دیرینه هند می‌باشد، حامی طالبان است. از طرف دیگر روابط میان افغانستان و هند وجود دارد و در صورتی که گفت‌وگوهای رو در رو میان هند و طالبان انجام شود، نگرانی برای کابل ایجاد می‌شود و هند هرگز نمی‌خواهد که روابطش با افغانستان خدشه دار باشد."

زندانیان رها شده‌ای طالبان توسط حکومت افغانستان
زندانیان رها شده‌ای طالبان توسط حکومت افغانستان

این در حالیست که رهایی زندانیان که پیش شرط طالبان برای آغاز مذاکرات بین‌الافغانی است از سوی حکومت افغانستان و گروه طالبان ادامه دارد.

حکومت افغانستان گفته که تا حالا در حدود یک هزار زندانی طالبان را رها کرده و طالبان نیز گفته‌اند که ۱۸۲ زندانی حکومتی را آزاد کرده و روند رها کردن زندانیان از هر دو طرف ادامه دارد.

تازه‌ترین مورد هم رهایی ۲۸ زندانی حکومت از سوی طالبان بود که ناوقت جمعه شب رها شدند.

در همین حال زلمی خلیل‌زاد بدون آن‌که در مورد نتایج سفرش به قطر، هند و پاکستان با مقام‌های افغان در کابل دیدار کند، رهسپار امریکا شده است.

XS
SM
MD
LG