کنت مکنزی جنرال ارشد امریکایی بهتازگی از کاهش شمار نیروهای امریکایی در افغانستان طبق "توافق ۲۹ فبروری" خبر داده است.
کاهش تعداد این نیروها از حدود ۱۲ هزار به ۸،۶۰۰ در افغانستان بخشی از توافق است.
جنرال کنت مکنزی، فرمانده سنتکام یا قوماندانی مرکزی ایالات متحده گفته که طبق توافق با طالبان شمار نیروهای خود در افغانستان را به ۸،۶۰۰ تن کاهش داده اند.
او در هژدهم ماه جون افزود، خروج کامل نیروهای امریکایی از افغانستان به عملی شدن تعهدات طالبان بستگی دارد.
قطع رابطۀ طالبان با تمامی گروههای هراسافگن از جمله شبکۀ القاعده بخش کلیدی "موافقتنامۀ ۲۹ فبروری، میان ایالات متحده و طالبان" است. طالبان در دوحه پایتخت قطر به امریکا قول دادند که نمیگذارند هیچ گروه تروریستی از افغانستان منافع ایالات متحده و متحدانش را بهخطر بیاندازد.
اما جنرال مکنزی گفته که طالبان هنوز علیه القاعده اقدام نکرده اند، شبکۀ که با استفاده از خاک افغانستان در سال ۲۰۰۱ ایالات متحده را هدف حملههای مرگبار قرار داد، درست در زمان حاکمیت طالبان. طالبان در آن زمان به اسامه بن لادن مؤسس کشته شدۀ القاعده پناه داده بودند.
جنرال مکنزی افزوده است، فرصت کم است و طالبان آنچه را به زبان میآورند، عملاً انجام دهند.
استیفانو پونتی کورفو نمایندۀ ارشد غیرنظامی ناتو در افغانستان است. او به پرسشِ رادیو آزادی که آیا طالبان هنوز هم با القاعده رابطه دارند یا نه به تازگی این گونه پاسخ داد: "شواهد روایتی موجود هست در مورد پیوندهایی بین القاعده و طالبان. من از حقیقتِ میدانم که آنها هنوز در دست بررسی هستند. و پرسشهایی سختِ زیادی وجود دارد که طالبان باید به آن پاسخ بدهند."
پیش از آن، ینس استولتنبرگ سرمنشی ناتو هم در ۱۶ جون گفت که برای پیشرفت روند صلح، طالبان باید به وعدههای خود عمل کنند: "خشونت را کاهش دهند، تمامی روابط با القاعده و دیگر گروههای تروریستی بینالمللی را قطع کنند و با حسن نیت به مذاکرات بین افغانان بیایند."
بل روجیو، تحلیلگر ارشد بنیاد دفاع از دموکراسیها که مرکزش در واشنگتن دیسی است میگوید، فکر نمیکند طالبان با القاعده ببرند.
او به رادیو آزادی در این مورد بیشتر گفت: "طالبان به القاعده پشت پا نزده اند و طوری که مایک پامپیو، وزیر خارجۀ ایالات متحده ادعا کرده، وعده نکرده اند که القاعده را از بین میبرند. طالبان و القاعده متحد خواهند ماند. این تنها در گزارشدهی من مستندسازی نشده بل که سازمان ملل متحد و اردوی ایالات متحده نیز چنین چیزی را گفته اند. مربیان و جنگجویان القاعده هنوز هم در واحدهای جنگی طالبان حضور دارند و هر دو گروه تروریستی ایدئولوژی و اهداف یکسان دارند."
شورای امنیت سازمان ملل متحد در گزارشِ در ماه جون گفت که گروه طالبان هنوز روابط نزدیک با شبکۀ هراسافگن القاعده دارد.
اگر طالبان به تعهد شان در مورد قطع رابطه با گروههای هراسافگن در توافقنامه پایبند نمانند، چهخواهد شد؟
عمر صمد، تحلیلگر ارشد مقیم ایالات متحده به رادیو آزادی در این مورد گفت: "در اینجا اینها {طالبان} باید به این تعهد خوب پایبند بمانند و اگر نه جامعۀ بینالمللی، امریکا، دولت افغانستان و سایرین این حق را میداشته باشند تا موضوع را مطرح سازند و علیه آن اقدامات لازم را عملی کنند."
سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر، اما می گوید، آنها طبقِ توافق با ایالات متحده گام می بردارند.
او در ۱۹ جون به رادیو آزادی گفت:"ما مواد توافق نامۀ دوحه را در مورد نگذاشتن هیچ کس تا از خاک افغانستان علیه امریکا و متحدانش استفاده کند تطبیق کرده ایم و عملی میکنیم. ما ادعاهای بیاساس مخالفان روند صلح را میبینیم که گویا امارت اسلامی شروط توافقنامۀ صلح را تکمیل نکرده است."
بر بنیاد توافق ایالات متحده و طالبان، مقامهای امریکایی بر کاهش سربازانشان از حدود ۱۲ هزار به ۸،۶۰۰ تن در افغانستان تا میانۀ ماه جولای توافق کردند.
گفته شده است، اگر تمامی بخشهای این توافق عملی شود، همۀ نیروهای بینالمللی بهشمول سربازان امریکایی افغانستان را تا میانۀ سال ۲۰۲۱ ترک خواهند کرد.
اما مبادلۀ تا ۵ هزار زندانی در بدل رهایی حدود یک هزار زندانیِ حکومت افغانستان، کاهش خشونتها و آغاز گفت و گوهای بین افغانان از دیگر شرطهای پیش از خروج این نیروها است که تا کنون به گونۀ کامل تطبیق نشده.
اکنون امیدواری وجود دارد که مذاکرات بین افغانان در آیندۀ نزدیک آغاز شود. اما آیا حتی در صورتِ صلح با طالبان بساطِ تهدید تروریسم در افغانستان برچیده خواهد شد؟
رئیس جمهور اشرف غنی در بخشی از مباحثۀ مجازی تازهاش با شورای اتلانتیک این گونه پاسخ داد: "تهدید تروریسم از جانبِ القاعده، داعش و گروههای دیگر با صلح با طالبان پایان نخواهد یافت."
ایالات متحده و متحدان ناتو گفته اند تا زمانی در افغانستان میمانند که اینکشور دیگر هرگز بهلانۀ امن برای تروریستان بینالمللی بدل نشود.