جهان
هشدار سازمان ملل به کارمندانش: هنگام سفر با طیارههای پاکستانی از احتیاط کار گیرید

سازمان ملل متحد به کارکنان خود توصیه کرده که هنگام سفر، با استفاده از طیاره شرکتهای هوایی ثبت و راجستر شدهٔ پاکستان، از احتیاط کار بگیرند.
در یاداشت اداره امنیتی سازمان ملل متحد که روز شنبه در دسترس رسانههای پاکستانی قرار گرفته، از نگرانی در ارتباط به تحقیقات از مجوز پیلوتهای پاکستانی هشدار داده شده است.
تاکنون مشخص نیست که سازمان ملل متحد این هشداریه را چه وقت به کارکنان خود داده است.
در یک دهه گذشته ۴۵ مسافر و عمله سازمان ملل در سقوط چهار پرواز طیارههای پاکستانی کشته شدهاند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
هشدار اتحادیه اروپا برای از سرگیری گفتگوهای عادیسازی روابط کوسوو و سربیا

نمایندۀ خاص اتحادیۀ اروپا برای کوسوو و سربیا هشدار داد که اگر خواهان پیشرفت به سوی کسب عضویت این اتحادیه اند، گفتگو برای عادیسازی روابط خود را از سرگیرند.
میروسلاف لایچاک بعد از این که در آغاز بازدید خود از منطقه ازپریشتینا پایتخت کوسوو دیدن کرد، روز چهارشنبه (۳ مارچ) به پایتخت سربیا بلگراد رسید.
کوسوو در سال ۲۰۰۸ استقلال خود را از سربیا اعلان کرد ولی بلگراد این گام را به رسمیت نمیشناسد.
اتحادیه اروپا برای عادی کردن روابط این دو کشور میانجیگری کرده است ولی مذاکرات میان دو کشور بعد از اجلاس سران در قصر سفید و گفتگوی سپتمبر در بروکسل متوقف شده است.
میروسلاف لایچیک بعد از ملاقات با الکساندر ووچیچ رئیس جمهور سربیا گفت که اتحادیه اروپا توقع دارد که این دو کشور پیش بروند.
مایا ساندو: اتحادیه اروپا درباره رهبری جدید مولدوا حسن نظر دارد

مایا ساندو، رئیس جمهور مولدوا به رادیو اروپای آزاد گفت که اتحادیۀ اروپا درمورد رهبری جدید این کشور حسن نظر دارد و ابراز آمادگی کرده است که مولدوا را در اصلاحات قضایی و مبارزه با فساد اداری کمک میکند.
خانم ساندو افزود که مولدوا باید از این فرصت استفاده کند.
او که در امریکا تحصیل و در گذشته در بانک جهانی کار کرده است، در انتخابات اخیر رقیب خود ایگور دودان را که حمایت مسکو را باخود داشت، شکست داد.
خانم ساندو وعده کرده است که در برابر فساد مبارزه میکند و روابط این کشور اروپای شرقی با اتحادیۀ اروپا را بهبود میبخشد.
پایگاه هوایی عین الاسد در عراق هدف اصابت ده راکت قرار گرفت

ائتلاف به رهبری امریکا در عراق میگوید، حداقل ۱۰ راکت بر یک پایگاه نظامی میزبان نیروهای امریکایی و نیروهای ائتلاف، فیر شده است.
واین ماروتو سخنگوی ائتلاف بینالمللی گفت، این راکتها صبح امروز (سوم مارچ) ساعت ۷:۲۰ به وقت محلی، بر پایگاه هوایی عین الاسد در ولایت غربی الانبار اصابت کرده.
به گفته اردوی عراق، این حملات راکتی خسارات قابل توجه در قبال نداشته و نیروهای امنیتی دستگاه پرتاب راکتها را پیدا کرده اند.
هیچ گزارشی هم از تلفات داده نشده است.
پایگاه عین الاسد میزبان نیروهای عراقی و ائتلاف بینالمللی به رهبری ایالات متحده امریکاست که به عراق در مبارزه با گروه افراطی دولت اسلامی (داعش) کمک میکنند.
این حملات راکتی حدود یک هفته بعد از آن صورت گرفته که ایالات متحده شماری از مواضع شبه نظامیان مورد حمایت ایران را در شرق سوریه هدف حملات هوایی قرار داد.
فریدم هاوس گزارشش در مورد حقوق سیاسی و آزادیهای مدنی را نشر کرد

موسسه فریدم هاوس میگوید، همه گیری ویروس کرونا، عدم اطمینان اقتصادی و درگیریها در سراسر جهان به کاهش آزادی جهانی در سال ۲۰۲۰ میلادی کمک کرده است.
در گزارش سالانه فریدم هاوس که امروز (چهارشنبه سوم مارچ) نشر شد قرغزستان و بلاروس در جملۀ کشورهای قرار دارند که از لحاظ حقوق سیاسی و آزادیهای مدنی در جایگاه پایین قرار گرفته اند.
در این حال مقدوینه شمالی در زمره کشورهای قرار گرفته که بیشترین دستاورد را در زمینۀ حقوق سیاسی و آزادیهای مدنی، داشته است.
در این گزارش امتیازات ۷۳ کشور جهان در عرصۀ حقوق سیاسی و آزادیهای مدنی کاهش یافته که در آن نه تنها کشورهای مستبد مانند چین، بلاروس و ونزویلا قرار دارند، بلکه هند و ایالات متحده امریکا نیز در این فهرست گنجانیده شده است.
لوکاشینکو: انتقال قدرت در اینکشور ممکن نیست

در بلاروس، الکساندر لوکاشینکو میگوید که انتقال قدرت در اینکشور ممکن نیست.
از اوایل ماۀ اگست پارسال، اعتراضها در بلاروس آغاز شد و هزاران مظاهرهکننده، خواهان کنارهگیری لوکاشینکو از قدرت شده اند. آنها ادعا میکنند که در انتخابات ریاست جمهوری تقلب گسترده صورت گرفته.
لوکاشینکو دیروز (سه شنبه، ۲ مارچ) در مینسک گفت، انتقال قدرت در کشورش ممکن نیست زیرا هر کار باید مطابق قانون اساسی باشد.
پس از آنکه الکساندر لوکاشینکو در نهم اگست خودش را برنده انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد، او تحت فشارهای مخالفان قرار دارد.
حامیان مخالفان میگویند، سویتلانا تیخانوفسکایا نامزد احزاب مخالف برنده اصلی انتخابات ماه اگست است.
"خبرنگاران بدون مرز علیه مقامهای سعودی شکایتنامه جنایی ثبت کرده است"

سازمان بینالمللی خبرنگاران بدون مرز در جرمنی، شکایتنامه جنایی را علیه ولیعهد عربستان سعودی و سایر مقامهای آنکشور به خاطر دخالتشان در قتل جمال خاشقجی خبرنگار ثبت کرده است.
این اداره به شمول ولیعهد محمد بن سلمان، مقامهای سعودی را متهم کرده که با کشتن جمال خاشقجی در سال ۲۰۱۸ در استانبول، جنایت ضد بشریت را مرتکب شده اند.
این شکایت نامه در ۵۰۰ صفحه تهیه شده و دوشنبه (اول مارچ) در یک محکمۀ فدرال جرمنی ثبت شد.
بر ولیعهد سعودی و سایر مقامهای اینکشور همچنان اتهام وارد شده که در بازداشت اجباری بیش از ۳۰ خبرنگار دست دارند.
ولیعهد سعودی پیش از این هرگونه دست داشتن در قضیۀ قتل جمال خاشقجی را رد کرده است.
بر اساس ارزیابی استخباراتی امریکا که گفته گذشته نشر شد، گفته می شود که عملیات برای کشتن و یا بازداشت خاشقجی، از سوی شهزاده محمد بن سلمان تصویب شده بود.
واکسین "سپوتنیک وی" ساخت روسیه به سلواکیا رسید

دوصد هزار دوز واکسین کرونا "سپوتنیک وی" به سلواکیا رسید.
پیشبینی میشود که در چهار ماه آینده، سلواکیا دو میلیون دوز واکسین سپوتنیک وی را که از روسیه خریداری کرده، دریافت کند.
ایگور ماتوویچ صدراعظم سلواکیا دیروز (اول مارچ) با رسیدن اولین محمولۀ واکسین روسی به آن کشور گفت: "این دو میلیون دوز واکسین به یک میلیون سلواکیایی کمک خواهد کرد. به اساس قرار داد، در دو ماه آینده، یک میلیون دوز واکسین فوراً دریافت میکنیم. سپس یک میلیون دوز در ماههای می و جون دریافت خواهیم کرد."
سلواکیا بعد از هنگری، دومین کشور اتحادیه اروپا است که واکسین کرونا سپوتنیک وی ساخت روسیه را دریافت میکند.
واکسین اسپوتنیک وی تا هنوز توسط اداره ادویه اتحادیه اروپا تأیید نشده است.
امریکا و اتحادیه اروپا روی اتخاذ اقدامات بر ضد روسیه گفتوگو میکنند

انتظار میرود ایالات متحده امریکا و اتحادیه اروپا به خاطر دستگیری و مسمومیت الکسی ناوالنی رهبر اپوزیسیون کرملین، اقدامات فوری را بر ضد روسیه انجام دهند.
ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجۀ امریکا دیروز(دوشنبه اول مارچ) در واشنگتن به خبرنگاران گفت: "ما از نزدیک با اتحادیه اروپا و شرکای همفکر خود در زمینۀ حقوق بشر و روسیه، از جمله دوسیۀ آقای ناوالنی و گرفتاری سایر افراد بعد از زندانی شدن او، مصروف گفتوگو هستیم."
از سوی دیگر، روز گذشته منابع دیپلماتیک اتحادیۀ اروپا گفته اند که آنها توافق کرده اند تا بر چهار مقام قضایی روسیه که در قضیه دستگیری ناوالنی دست داشته اند، تحریم وضع شود.
واکسیناسیون کرونا درجهان؛ ۵۰ میلیون تن در امریکا واکسین شدهاند

روند تطبیق واکسین ویروس کرونا در شماری از کشورهای جهان بشمول ایالات متحده ادامه دارد.
در ایالات متحده تا کنون بر حدود ۵۰ میلیون تن حداقل یک دوز واکسین تزریق شده.
در گانا، نانا آکوفو آدو، رئیس جمهور این کشور نخستین فردی است که دیروز اول مارچ در چارچوب کمپاین جهانی زیر نام کوواکس واکسین آسترازنیکا دریافت کرد.
او در مراسمی به این مناسبت که به گونۀ زنده از تلویزیون پخش میشد، گفت، میخواهد به مردم این کشور افریقای غربی پیام دهد که واکسین ویروس کرونا موثر است.
در این حال، نتیجۀ تحقیق تازه در بریتانیا نشان میدهد که واکسینهای شرکتهای فایزر و آسترازنیکا در جلوگیری از مصاب شدن افراد کهن سال به بیماریهای جدی بسیار موثر بوده و از میزان بستری شدن بیماران تا بیش از ۸۰ درصد کاسته.
در یک تحول مربوط، مقامهای صحی چین گفته اند، ۴۰ درصد جمعیت این کشور تا ماه جون امسال واکسین ضد ویروس کرونا خواهند شد.
افزایش فشارهای امریکا بر عربستان سعودی در پیوند به قتل جمال خاشقجی

ایالات متحده فشارها بر عربستان سعودی را افزایش داده تا در پیوند به قضیۀ قتل جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد دولت عربستان سعودی اقدامات بیشتر کند.
قصر سفید در گزارش استخباراتی که جمعه پخش شد، گفته است محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی عملیات قتل یا دستگیری خاشقجی را تائید کرده بود.
اما عبدالله المعلمی، سفیر عربستان سعودی در سازمان ملل متحد دیروز اول مارچ این گزارش را رد کرد.
آنسو ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجۀ ایالات متحده دیروز گفت، این کشور به عربستان به گونۀ واضح گفته است که کشتن خاشقجی هنوز هم برای امریکا پذیرفتنی نیست.
پرایس افزود، امریکا از حکومت عربستان خواسته است تا گروه قاتلان خاشقجی را نابود کند.
جن ساکی، سخنگوی قصر سفید دیروز در نشست خبری در پاسخ به پرسشی در مورد این که چرا ایالات متحده علیه بن سلمان اقدام نمیکند، چنین گفت: "از لحاظ تاریخی، روسای جمهور امریکا، دموکراتها یا جمهوری خواهان، بر ضد رهبران حکومت کشورهای که ما با آنها روابط دیپلوماتیک داریم، اقدام نکردهاند."
جمال خاشقجی در ماه آکتوبر سال ۲۰۱۸ پس از ورود به قونسلگری عربستان سعودی در شهر استانبول به قتل رسید.
امریکا به ارزش ۱۲۵ میلیون دالر به اوکراین کمک نظامی میکند

وزارت دفاع ایالات متحده بستۀ کمک نظامی ۱۲۵ میلیون دالری به اوکراین را اعلام کرده.
در اعلامیۀ دیروز (اول مارچ) پنتاگون آمده است که دو قایق گزمۀ مجهز با اسلحه شامل کمکها میشوند تا اوکراین با استفاده از آنها از آبهای قلمرواش دفاع کند.
اوکراین بر سر شبه جزیرۀ کریمیا با روسیه اختلاف دارد.
مسکو در سال ۲۰۱۴ کریمیای اوکراین را جزو خاک روسیه ساخت و از جدایی طلبان در شرق اوکراین حمایت کرد.
جنگ در شرق اوکراین وارد هفتمین سالاش شد، جنگی که درنتیجۀ آن تا کنون بیش از ۱۴ هزار نفر کشته شدهاند.
اوکراین یک شبکه دپلوماتهای قاچاق کنندهٔ اشیای قیمتی را دستگیر کرد

ادارهٔ خدمات امنیتی اوکراین میگوید، شبکهٔ شامل دپلوماتهای فعلی و سابق را کشف و خنثی کرده که متهم به قاچاق اشیای قمیتی از این کشور به اروپا بودهاند.
این دپلوماتان متهم اند که اجناس به ارزش صدها هزار دالر به شمول طلا و اسعار خارجی را قاچاق کردهاند.
هویت این دپلوماتان تاکنون افشأ نشده.
اداره خدمات امنیتی اوکراین گفته که در این ارتباط تحقیقات بیشتر را آغاز کرده و شمار متهمان هم تا هنوز مشخص نیست.
آمادگی صدراعظم ارمنستان برای برگزاری انتخابات پارلمانی پیش از وقت

نیکول پاشینیان صدراعظم ارمنستان دیروز (اول مارچ) گفت، شرطهای اپوزیسیون را پذیرفته و برای برگزاری انتخابات پارلمانی پیش از وقت آماده است.
پس از این که طرفداران صدراعظم پاشینیان و اعضای اپوزیسیون به راهپیماییهای گستردهٔ جداگانه پرداختند، تنشهای سیاسی در ارمنستان اوج گرفت.
صدراعظم پاشینیان پس از آن که اردو هفتهٔ پیش خواستار برکناریاش از سمت صدارت شد، او به بحران سیاسی جاری رو به رو شده.
نیکول پاشینیان این خواست اردو را تلاشی برای کودتای علیه خودش تلقی کرد.
پاشینیان در سخنرانی دیروزش در گردهمایی حامیان خود در میدان جمهوریت در شهر ایریوان پایتخت ارمنستان گفت، اگر اپوزیسیون انتخابات پارلمانی انتخابات پیش از وقت را بپذیرد، او هم قبول میکند.
خواست سازمان ملل از کمک کنندگان جهانی: به یمن کمک بیشتر مالی کنید

انتونیو گوترش سرمنشی سازمان ملل متحد از کمک کنندگان بینالمللی خواست به یمن کمک مالی بیشتر کنند.
او ابراز امیدواری کرد که برای یمن جنگزده که مردم آن با قحطی شدید رو به رو اند، ۳ میلیارد و ۸۵۰ میلیون دالر، جمعآوری شود.
محمد جویدی یک تن بیجاشدهای یمنی در کنار دختر مبتلا به سوء تغذیش نشسته به خبرگزاری رویترز گفت: "خدا را شکر که وضعیت دخترم اندکی بهبود یافته. اما نگرانم که اگر دوباره به شهرک خود برگردیم، او بار دیگر به سوء تغذی دچار شود. این به خاطر بیکاریست و من کدام وظیفهٔ ندارم."
انتونیو گوترش منشی عمومی سازمان ملل متحد این سخنان را دیروز (اول مارچ) در آغاز یک کنفرانس خبری آنلاین بیان کرد.
حدود صد نمایندهٔ حکومتها، نهادها و سازمانهای کمکرسانی در این نشست اشتراک کرده بودند.
شورشیان حوثی یمن که از حمایت ایران برخوردار اند، در سال ۲۰۱۴ میلادی پایتخت صنعا و مناطق شمالی یمن را تحت کنترول گرفتند و حکومت را مجبور به تبعید کردند.
بعد آن در سال ۲۰۱۵ عربستان سعودی بر ضد شورشیان یمن ایتلاف بینالمللی را تشکیل داد.
معترضان بر ساختمانهای دولتی ارمنستان یورش بردند

گروهی از معترضان در ارمنستان که خواهان استعفای صدراعظم نیکول پاشینیان اند امروز دوشنبه به ساختمانهای دولتی در پایتخت یریوان یورش بردند.
صدراعظم پاشینیان بعد از جنگ اخیر در ناگورنو قره باغ با فشارهای مخالفین رو به رو است.
توافقنامه آتشبس که در ماه نومبر گذشته به میانجیگری مسکو میان ارمنستان و آذربایجان امضا شد، جنگ را خاتمه داد.
نیروهای ارمنی در این جنگ در برابر قوای آذربایجان که حمایت انقره را با خود داشتند، متحمل خسارات شدند و برخی مناطق را از دست دادند.
پاشینیان که ائتلاف به رهبری وی در پارلمان اکثریت دارد تقاضای مخالفین برای انتخابات قبل از وقت را رد کرده خواستار مشوره شده است.
او درخواست هفته گذشته نظامیان ارشد برای استعفای وی را تلاش برای کودتا خوانده محکوم کرد.