جهان
"ایران در کمتر از یک ماه حدود ۱۷ کیلوگرام اورانیوم تولید کرده است"

رئیس پارلمان ایران میگوید که آن کشور طی نزدیک به یک ماه حدود ۱۷ کیلوگرام اورانیوم غنی شدۀ ۲۰ درصدی تولید کرده است.
محمد باقر قالیباف این سخن را دیروز پنجشنبه هنگام دیدار از تاسیسات اتمی فردو گفت: "اگر آن بحث مربوط به غنی سازی ۲۰ درصد ۱۲۰ کیلو در سال بود ولی در همین زمان کمتر از یک ماه قریب به ۱۷ کیلو توانسته اند که غنی سازی کنند یعنی از جهت زمان بندی هم جلوتر هستند."
پارلمان تندرو ایران با تصویب یک لایحه در ماه دسمبر به ادارۀ هستهای آن کشور وظیفه سپرد که سالانه ۱۲۰ کیلوگرام اورانیوم غنی شدۀ ۲۰ درصدی تولید کند.
ایران بر اساس موافقتنامۀ هستهای سال ۲۰۱۵، در بدل رفع تحریمهای بینالمللی، فعالیتهای هستهای خود را باید محدود میکرد اما پس از آنکه دونالد ترمپ رئیس جمهور پیشین ایالات متحده ، واشنگتن را از این موافقتنامه در سال ۲۰۱۸ بیرون کرد، تهران از تعهداتش در موافقتنامه عدول کرد.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
"ایالات متحده به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، باز خواهد گشت"

وزیر امور خارجه ایالات متحده میگوید، امریکا به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، باز خواهد گشت.
سه سال قبل ادارۀ دونالد ترمپ رئیس جمهور سابق امریکا از این نهاد بینالمللی خارج شد.
انتونی بلینکن امروز(روز چهارشنبه ۲۴ فبروری) در اعلامیهای قبلاً ثبت شده در واشنگتن برای نشست آنلاین شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژینو گفت، ادارۀ جدید رئیس جمهور جو بایدن تلاش خواهد کرد تا آنچه را "تمرکز نامتناسب" این نهاد بر اسرائیل خوانده، از بین ببرد.
ایالات متحدۀ امریکا در ماه جون سال ۲۰۱۸ میلادی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد را ترک کرد، اما اوایل ماه جاری ادارۀ جو بایدن به حیث ناظر به این شورا بازگشت.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد انتخابات سالانه عضویت سه ساله در شورای ۴۷ عضوی را در ماه اکتبر دایر میکند.
بریتانیا، چین و روسیه از اعضای فعلی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد هستند.
محکمۀ جرمنی یک ملای عراقی را به ۱۰ سال و ۶ ماه حبس محکوم کرد

محکمۀ جرمنی یک ملای عراقی را که گفته میشود رهبر عملیاتی گروه شبه نظامی داعش در آن کشور است، به جرم حمایت از یک سازمان تروریستی به ۱۰ سال و شش ماه حبس محکوم کرد.
احمد عبدالعزیز عبدالله عبدالله، معروف به ابووالا، به اتهام رهبری شبکهای جهادیکه باعث تندروی جوانان در اروپا شده و کمک به آنها برای سفر به عراق و سوریه، محکوم شد.
محکمه این مرد ۳۷ ساله را به جرم عضویت در یک سازمان تروریستی خارجی، کمک در طراحی اعمال خشونتبار و تمویل تروریزم مجرم شناخت.
در این محکمه در شهر سل(کلل) بر علاوه او سه تن دیگر نیز به هشت سال حبس محکوم شده اند.
احمد عبدالعزیز عبدالله عبدالله امام مسجدی مشهور شهر هیلدزهایم بود که اسلام گرایان را از سراسر آلمان جذب میکرد.
این مسجد توسط مقامات تعطیل شده است.
همچنان در یک محکمۀ دیگر در شهر كوبلنز(کبلنز) در غرب جرمنی یک عضو سابق سرویس امنیتی بشار الاسد رئیس جمهور سوریه به دلیل فراهم آوری تسهیلات در شكنجه افراد ملکی به چهار سال و شش ماه حبس محكوم شده است.
"شرکتهای دولتی برای رئیس جمهور ازبیکستان تفریحگاه مخفی ساخته اند"

یک تحقیقات جدید رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی نشان میدهد که شرکتهای دولتی یک تفریحگاه مخفی کوهستانی را برای شوکت میرضیایف رئیس جمهور ازبیکستان ساخته اند.
در این تفریحگاه یک مخزن بزرگ آب ساخته شده که به گفتۀ مردم محل تامین آب آشامیدنی برای آنها را مختل و شماری از خانوادهها را مجبور به ترک خانههایشان کرده است.
این تحقیقات که ۲۳ فبروری توسط بخش ازبیکستان رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی نشر شد، به اساس مصاحبه با مقامها، ساکنان محل و شرکتهای ساختمانی صورت گرفته است.
تفریحگاه مخفی که برای شوکت میرضیایف ساخته شده، در حدود ۱۰۰ کیلومتری جنوب شرق تاشکند و در نزدیک یک دریا واقع شده، شامل چندین ساختمان مجلل و محل فردو آمدن هلیکوپتر بوده، اعمار آن در سال ۲۰۱۷ آغاز و در ختم سال ۲۰۱۸ به پایان رسید.
ساختن این تفریگاه بعد از کمتر از دو ماه بعد از روی کار آمدن شوکت میرضیایف به حیث دومین رئیس جمهور ازبیکستان بعد از سقوط اتحاد شوروی آغاز شده بود.
مقامهای ازبیکستان هرگز در مورد هدف اعمار و یا هزینه آن معلومات نداده اند، اما چندین منبع هزینۀ اعمار آن را چند صد میلیون دالر تخمین کردهاند.
بایدن در ملاقات با جستن ترودو: امریکا دوستی صمیمیتر از کانادا ندارد

جو بایدن در نخستین دیدارش با رهبر یک کشور دیگر به حیث رئیس جمهور امریکا، دیروز (۲۳ فبروری) با جستن ترودو، صدراعظم کانادا از طریق ویدیو کنفرانس ملاقات کرد.
در این دیدار، جو بایدن بر روابط عمیق بین دو کشور تأکید کرده، متعهد شد که برای مقابله با نفوذ چین، مبارزه با تغییرات اقلیمی و همهگیری کووید-۱۹ تلاش خواهد کرد.
آقای بایدن به جستن ترودو گفت، ایالات متحده هیچ دوست صمیمیتر از کانادا ندارد.
رئیسان جمهور ایالات متحده به طور سنتی صدراعظم کانادا را برای نخستین دیدار خود با یک رهبر جهان، دعوت میکنند.
در دور قبل از همهگیری ویروس کرونا، این ملاقات شامل سخنرانی در دفتر رئیس جمهور امریکا، کنفرانس خبری مشترک و ضیافت نان میشد.
اما محدودیتهای ناشی از همهگیری ویروس کرونا، این دو رهبر را مجبور کرد تا از طریق کنفرانس ویدیویی با هم ببینند.
رهبران امریکا و کانادا گفته اند که برای غلبه بر همهگیری کووید-۱۹ و مبارزه با تغییرات اقلیمی جهان از نزدیک کار خواهند کرد.
وسعت حملههای سایبری اخیر بر امریکا؛ یک دولت باید عقب آن قرار داشته باشد

رئیسان شرکتهای تکنالوژی امریکا دیروز ۲۳ فبروری به کانگرس گفتند که رخنه اخیر به شبکههای کمپیوتری حکومت امریکا به اندازه پیشرفته میباشد که یک دولت باید در عقب آن قرار داشته باشد.
به گفته آنها تمام شواهد بهسمت روسیه اشاره میکنند.
این اولین اجلاس استماعیه بعد از کشف هک شدن کمپیوترهای حکومت امریکا میباشد که در ماه دسمبر برملا شد.
مقامهای استخباراتی و منابع دیگر قبلا هکرهای روسیه را مسوول این رخنه خوانده بودند. مسکو هر نوع دخالت در این موضوع را رد کرده است.
اما رئیسان شبکههای تکنالوژی امریکا میگویند با در نظرداشت دقت و وسعت حمله انگشت به سمت روسیه میرود.
براد سمیت رئیس مایکرو سافت گفته است شواهد بیشتر به اداره استخبارات خارجی روسیه اشاره میکنند و آنها شواهدی را در مورد دخالت کدام کشوری دیگر بدست نیاورده اند.
"حمله ششم جنوری بر بنای کانگرس ضعف جدی امنیتی و استخباراتی است"

مقامهای مسوول امنیت کانگرس دیروز (۲۳ فبروری) به اعضای کانگرس گفتند که هجوم کشنده بر بنای کانگرس در ششم ماه جنوری نمایانگر ضعف جدی امنیتی و استخباراتی میباشد.
مهمترین نکته که بر آن تمرکز شد، هشدار اداره پولیس فدرالی «افبیآی» قبل از یورش بود که در آن گفته شده بود گروههای تندرو آماده برای جنگ به واشنگتن میآیند، اما این پیغام بدست مسوولان پولیس کانگرس نرسید.
اعضای کانگرس همچنان شنیدند که مقامهای نظامی برای فرستادن گارد ملی به منظور دفاع از بنای کانگرس بی میلی نشان دادهاند.
در هجوم شورشیان بربنای کانگرس ۵ نفر به شمول یک پولیس کشته شدند.
حمله کنندگان میخواستند نتایج انتخابات ریاست جمهوری امریکا در سوم ماه نومبر که در آن جو بایدن پیروز اعلان شد، لغو شود.
درگیری در ایالت سیستان-بلوچستان ایران؛ ۵ تن زخم برداشته اند

گزارش شده است که در درگیری مردم و نیروهای امنیتی در شهر ساراوان در ایالت سیستان – بلوچستان ایران دستکم ۵ تن زخمی شدند.
به گزارش رادیو فردا، یک روز پیش از درگیری دیروز (۲۳ فبروری)، در تیراندازی نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بر قاچاقبران نفت، چند تن کشته شدند.
خبرگزاری هرانا شمار کشته شدهها را ۲ تن گزارش داده، اما برخی منابع خبری گفته اند ۱۰ تن کشته شدهاند.
مقامها گزارشها در مورد درگیری سهشنبه را تائید نکردهاند.
نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تلاش کردند با حفر زمین در امتداد عبورگاه مرزی مانع قاچاق نفت شوند، اما بر اساس گزارشها، آنها با اعتراض مردانی رو به رو شدند که بخاطر امرار معیشت از راه مرز نفت انتقال میدادند.
لیندا توماس گرینفیلد با تایید سنا سفیر امریکا در سازمان ملل شد

مجلس سنای ایالات متحده تقرر لندا توماس گرین فیلد دیپلومات با تجربه را به عنوان سفیر واشنگتن در سازمان ملل متحد تائید کرد.
چک شومر، رهبر اکثریت مجلس سنا در جریان جلسۀ دیروز (۲۳ فبروری) گفت: "گرین فیلد در زمانی کارش را آغاز میکند که کشورهای جهان باید افزون بر اولویتهای مهم، همکاریشان در مبارزه علیه کووید-۱۹ و تغییرات اقلیمی را عمیقتر کنند."
خانم گرین فیلد، دههها به عنوان دیپلومات در کشورهای مختلف از جمله لایبریا، سویس و پاکستان کار کرده.
او در زمان ادارۀ بارک اوباما، رئیس جمهور پیشین ایالات متحده، معاون وزیر خارجه در امور افریقا بود.
ناسا نخستین صداها در سطح سیاره مریخ را نشر کرد

دانشمندان اداره تحقیقات فضایی امریکا (ناسا) نخستین صداها در سطح سیاره مریخ را نشر کرده اند.
این صداها توسط مریخ نورد که هفته گذشته در سطح سیاره سرخ فرود آمد، شب گذشته (۲۲ فبروری) نشر شد.
مریخ نورد که شش چرخ دارد، سفر حدود ۷ ماهه را پیموده تا به مریخ رسیده است.
صداهای که به زمین فرستاده شده، بیشتر به تند بادها و لغزش سنگها در مریخ مربوط میشوند.
"استراحتگاه مجلل برای رئیس جمهور ازبکستان ساخته شده است"

یک گزارش تحقیقی رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی نشان میدهد که شرکتهای ازبکستان یک استراحتگاه خیلی مجلل را برای رئیس جمهور شوکت میرضیایوف ساخته اند.
در گزارش آمده که ساختن ذخیره آب برای این ساختمان، شبکه آبرسانی برای باشندههای محل را در دامنه سلسله کوه تینشان با مشکل روبرو کرده و خانوادهها را بیجا ساخته است.
بخش ازبکی رادیو آزادی این گزارش تحقیقی را که امروز (۲۳ فبروری) نشر کرد، بر اساس گفتوگو با مقامها، باشندههای محل و مقامها تهیه کرده.
در گزارش آمده که استراحتگاه مجلل که شاید صدها میلیون دالر هزینه برداشته، دارای یک میدان هوایی کوچک برای نشست هلیکوپتر هاست.
در ادامه آمده که کار این ساختمان در سال ۲۰۱۷ آغاز و در ۲۰۱۸ تکمیل شد.
تا اکنون دفتر رئیس جمهور ازبکستان در مورد چیزی نگفته است.
خواست رهبر مخالف رژیم بلاروس از مردم این کشور

سویتلانا تیخانوفسکایا رهبر مخالف رژیم بلاروس از مردم خواسته است که در ۲۵ مارچ علیه الکساندر لوکاشنکو به جادهها برآیند.
تیخانوفسکایا روز دوشنبه (۲۲ فبروری) در پیامی در شبکه تلگرام نوشت که در چند ماه گذشته، لوکاشنکو نه تنها باعث بحران فاجعه بار در بلاروس شد بلکه هشدار اصلی را برای استقلال اینکشور به بار آورد.
او که پس از انتخابات اگست پارسال در لیتوانیا بسر میبرد، همچنان گفته که لوکاشنکو میخواهد بلاروس را قطعه قطعه، بخاطر دریافت قرضه و حمایت به فروش برساند.
این اشارۀ تیخانوفسکایا ظاهراً به دیدار دیروز ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه با الکساندر لوکاشنکو بود.
همزمان با این وزارت خارجه پولند تأیید کرده که اتحادیه اروپا شاید تحریمهای بیشتر را به خاطر بازداشت دو خبرنگار که از تظاهرات تصویر برداری میکردند، وضع کند.
لوکاشنکو هر گونه عملکرد نادرست را رد کرده و گفته است که انتخابات دوباره در آن کشور برگزار نمیشود.
پارلمان کانادا روش چین در برابر اویغورها را نسلکشی خواند

پارلمان کانادا روش چین با اویغورها را نسلکشی عنوان کرد.
پیکنگ چند ساعت قبل از این رایگیری پارلمان کانادا ادعا کرد که روش چین با اقلیت اویغورها یک نشانۀ درخشان از پیشرفت در حقوق بشر میباشد.
پارلمان کانادا در قطعنامه خود که دیروز (۲۲ فبروری) با اجماع آرا تصویب شد گفت که اویغورها با نسلکشی مواجه شدهاند و اگر رفتار چین تغییر نکند بازیهای زمستانی المپیک سال ۲۰۲۲ نیز باید در جای دیگری برگزار شود.
روابط میان چین و کانادا در سالهای اخیر تیره شده و این اقدام پارلمان کانادا شاید چین را بیشتر خشمگین کند.
جستین ترودو، صدراعظم کانادا هفته گذشته گفت که گزارشهای قابل ملاحظۀ از نقض حقوق بشر درشینجیانگ به دست آمده است.
سازمانهای حقوق بشر میگویند حدود یک میلیون از اویغورها و دیگر اقلیتهای مسلمان در کمپهای بازداشت بهسر میبرند.
چین این انتقادها را رد کرده، میگوید که شینجیانگ یک موضوع داخلی این کشور بوده و این کمپها آموزش مسلکی و مبارزه با تندروی را فراهم میکنند.
بایدن ۵۰۰ هزار قربانی کرونا در امریکا را غمناک خواند

رئیس جمهور امریکا جان باختن ۵۰۰ هزار نفر در اثر شیوع کرونا در این کشور را "یک نقطۀ عطف واقعا تلخ و غمناک" خواند و از مردم کشور خود خواست که در برابر این وبا متحد شوند.
جو بایدن از هموطنان خود خواست که قربانیان و بازماندگان آنها را فراموش نکنند.
او در سخنرانی عاطفی خود به این مناسبت در قصر سفید از امریکاییان خواست که فاصلۀ اجتماعی را مراعات و از ماسک استفاده کنند.
رئیس جمهور بایدن درحالی که همسرش و کماله هاریس معاون او وی را همراهی میکردند در خارج از قصر سفید پیشروی ۵۰۰ شمعی که به یاد قربانیان روشن شده بود یک لحظه سکوت اختیار کرد.
بیرقهای امریکا در داخل این کشور و سفارتها نیمه برافراشته شدند.
یکی از بزرگسالترین محصلان جهان از پوهنتون پالیرمو در ایتالیا فارغ شد

یکی از بزرگسالترین محصلان جهان سند فراغتش را از پوهنتون پالیرمو در ایتالیا گرفت.
جوسیپی پتیرنو «Giuseppe Paterno» که ۹۶ ساله است در رشته تاریخ و فلسفه درس خوانده.
او در جنگ دوم جهانی سرباز بود و پس از پایان جنگ در شرکت خط آهن ایتالیا کار کرد.
پتیرنو از آرزوهایش میگوید که پس از عمر ۹۰ سالگی در سر پرورانده.
او گفت: "برنامه من برای آینده همین است که خود را بیشتر به نوشتن اختصاص دهم. میخواهم تمام متنهای را که نتوانستم بخوانم، برای اکتشافهای آینده مطالعه کنم. این هدفم است."
جوسیپی پتیرنو که حالا نواسههای جوان دارد، بنابر ناتوانی اقتصادی نتوانسته بود در هنگام جوانی اش به تحصیل ادامه دهد اما در عمر ۹۰ سالگی تصمیم گرفت تا به هدفش برسد.
او علاوه بر سند فراغت، لقب افتخاری هم از سوی پوهنتون پالیرموی ایتالیا گرفته است.
خامنهای: اگر لازم شود غنیسازی یورانیم را تا ۶۰ درصد میرسانیم

آیتالله علی خامنهای رهبر ایران گفته که اگر لازم شود، کشورش غنیسازی یورانیم را تا ۶۰ درصد میرساند.
خامنهای عصر دوشنبه (۲۲ فبروری) در دیدار با اعضا و رئیس مجلس خبرگان گفت که ایران از مواضع هستهیی اش کوتاه نخواهد آمد.
او میگوید: "حد غنیسازی ما هم ۲۰ درصد نیست. اگر لازم باشد، مثلاً برای پیشبران هستهیی و مسایل دیگر، ممکن است غنیسازی را به ۶۰ درصد هم برسانیم."
این اظهارات در حالی صورت میگیرد که امریکا و کشورهای اروپایی شامل در توافق هستهیی سال ۲۰۱۵، در روزهای اخیر نگرانیشان را از اقدامهای ایران از جمله تولید یورانیم فلزی و غنیسازی ۲۰ درصد یورانیم اعلام کردهاند.
در تحولات تازه، رافایل گروسی رئیس اداره بینالمللی انرژی اتمی روز شنبه (۲۰ فبروری) به ایران رفت و با رئیس جمهور حسن روحانی و سایر مقامهای آن کشور دیدار کرد.
هر دو جانب برای نجات توافق هستهیی ۶ سال پیش، به یک موافقتنامه سه ماهه را اعلام کردند.