گزارش ویژهٔ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان میگوید، با حاکمیت طالبان در افغانستان زنان به گونهٔ بی پیشینهیی با شتاب در زندگی عادی از حقوق اساسی شان محروم شدهاند.
ریچارد بنیت گزارشگر ویژهٔ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان که به تازهگی در ۸ سپتمبر گزارش کاملش را در ویبسایت شورای حقوق بشر این سازمان منتشر کرده، در آن به خاطر پایمال شدن حقوق زنان افغان ابراز نگرانی کرده است.
آقای بنیت در این گزارش نوشته است، "در هیچ کشور دیگری زنان و دختران با این سرعت از همه بخشها حذف نشدهاند، و نه هم در همه ابعاد زندگی شان این گونه متضرر شده اند، زنان و دختران برای حفظ حقوق شان خواستار تلاش و حسابدهی هستند."
در گزارش آقای بنیت نگاشته شده، همین اکنون منحل کردن محاکم تخصصی برای زنان و عدم علاقهٔ ادارههای حکومت طالبان برای اجازه دادن زنان قاضی، بر کار دسترسی زنان به عدالت تاثیر منفی گذاشته است.
بربنیاد آمار این گزارش، در بیش از یک سال حاکمیت طالبان ۸۵۰ هزار دختر بنابر بسته ماندن دروازههای مکتب در ۲۴ ولایت از ۳۴ ولایت این کشور، از آموزش محروم شدهاند.
در همین حال در گزارش آمده است که تا آغاز سال ۲۰۲۱ میلادی حدود ۱۷،۳۶۹ کسب و کار با مالکیت زنان بازرگان به ۱۲۹،۰۰۰ تن زمینهٔ کار فراهم کرده بود که سه چهارم آن از سوی زنان انجام میشد. شماری از زنان دیگر نیز در کارهای اقتصادی غیر رسمی و یا بدون راجستر فعالیت داشتند، اما تا مارچ ۲۰۲۲ میلادی ۶۱ درصد زنان فعالیتها درآمدزایی و کارهای شان را از دست دادهاند که از ۶۰۰ میلیون تا یک ملیارد دالر از این فعالیتهای آنان به دست میآمد.
همین طور، گزارشگر ویژهٔ سازمان ملل متحد، به این باور است که « بی عدالتی، قتلها، توقیف خودسرانه، شکنجه و رویهٔ نادرست، انکار از روند مناسب و حقوق محاکمهٔ عادلانه، آواره شدن اجباری، مجازات دسته جمعی، باعث سلب آزادیهای مردم شده." او تاکید میکند که همه طرفهای درگیر مکلفیتهای برای جلوگیری از نقض حقوق بشر بینالمللی و قانون حقوق بشر دارند."
۸۵۰ هزار دختر بنابر بسته ماندن دروازههای مکتب در ۲۴ ولایت از ۳۴ ولایت این کشور، از آموزش محروم شدهاند.
پیش از این امیر خان متقی سرپرست وزارت خارجهٔ حکومت طالبان در یک نشست خبری به تاریخ ۷ سپتمبر ادعا کرده بود که اکنون، نزدیک به ۹۲ هزار زن در وزارت صحت و ۱۴ هزار زن در وزارت معارف مشغول کار اند، اما گفت، بیشتر کارمندان زن در خانه هستند و تا زمان برگشت به کار و نیز بازگشایی مکاتب معاش شان داده میشود.
این در حالی است که در بیشتر از یک سال حاکمیت طالبان، زنان افغان از کار منع شدند، حجاب بر آنها اجباری شده، و دروازههای مکاتب به روی دختران دانشآموز بالاتر از صنف ششم بسته شده.
ریچارد بنیت، در بخش توصیههای گزارش خود از جامعهٔ جهانی خواسته که برای تامین حقوق بشر راه دیگر جریمه و مجازات را بیابند تا مقامهای مربوط به احترام به حقوق بشر به ويژه حقوق اساسی زنان و دختران و آزادیهای آنها مجبور شوند.
طالبان تاکنون دیدگاه تازهیی در این باره به دست نداده اند اما پیش از این گفته اند که در تأمین حقوق بشر در چارچوب آموزههای اسلامی پابند اند.