شماری از چاپندازان افغان میگویند، امکانات لازم برای آنان فراهم نیست.
آنان به رادیوآزادی گفتند، حکومتها در قسمت حمایت از آنها توجه نکرده و در کنار مشکلات اقتصادی برای بازی بزکشی میدانهای معیاری و داوران مسلکی ندارند.
بزکشی از بازیهای ملی افغانستان به شمار میرود که اخیراً مسابقات این بازی بیشتر شده است.
به بازیکنان این بازی پهلوانان وچاپندازان گفته میشوند.
نجیبالله که یکی از چاپندازان معروف است که در مسابقات به سطح کشور چندین بار قهرمانی را از آن خود کرده است.
او در بارۀ مشکلات چاپندازان به رادیو آزادی چنین گفت:
"چاپندازان ما بسیار موسفید شده اند، در خانه نشسته اند، اقتصادشان خراب است، دیگر کسب و کار هم ندارند، این کار تا سن چهل سالگی است، بعدا آنها تقاعد میکنند، در خانه بیکار میمانند، با دست شکسته، پای افگار، باید با آنها کمک شود، دیگر این که میدانهای معیاری نداریم."
بازی بزکشی بیشتر در مناطق شمالی و شمال شرقی افغانستان مروج است.
الیاس یک چاپنداز دیگر و باشندۀ ولایت کندز که از سالها به این سو چاپندازی میکند، به رادیو آزادی گفت:
"ما داوران مسلکی نداریم که به تمام تخنیکها و اصول بزکشی آگاهی داشته باشد، میدانهای معیاری نداریم، یک میدان همانند جمنازیوم برای ما بسیار ضروری و لازمی است، دیگر این برای ما پهلوانان سفرهای بیرون از کشور فراهم شود تا در بیرون از کشور هم مسابقه کنیم."
بازی بزکشی حدود شش سال قبل به گونۀ رسمی از سوی کمیتۀ ملی المپیک کشور، به عنوان یک بازی ملی ثبت شد و فدراسیون آن ایجاد شد.
خواستیم در بارۀ این مشکل چاپندازان، تعدادشان و اینکه چه امکانات در اختیار آنان قرار داده شده؟ نظر مسئولان رهبری فدارسیون بزکشی را بگیریم، اما با تلاشهای زیاد موفق نشدیم.
اما سهراب عثمانی، مشاور ارشد این فدراسیون در صحبت با رادیو آزادی این مشکل چاپندازان را پذیرفته و میگوید، برای مسلکی و عصری شدن این بازی به امکانات بیشتر نیاز است:
"برای بزکشی باید میدانهای معیاری ایجاد شود، برای اسپها یک مرکز صحی وجود داشته باشد، تا جلو تلف شدنشان گرفته شود، برای پرورش و نسلگیری از اسپها باید امکانات برابر شود تا اسپهای بهتر و قویتر بیشتر شده و برایشان تعلیم داده شود."
این درحالیست که خبرگزاری فرانسه (فرانس پرس) هفتۀ گذشته در گزارش خود گفته بود که بزکشی در افغانستان به طرف مسلکی شدن روان است.
در سالهای اخیر نظام جمهوریت، تلویزیون ملی افغانستان لیگهای بزکشی را برگزار میکرد که تا هنوز هم ادامه دارد.
در بازی بزکشی دو گروپ از چاپندازان که بر اسپها سوار بوده و لباس مخصوص به تن دارند، داخل میدان شده و یکی از آنها بز یا گوسالۀ حلال شده و یا هم بز و گوسالۀ مصنوعی شبیهسازی شده را برداشته و به دایرۀ حلال میرساند، همبازیهای تیماش هم راه را برایش باز میکنند، اما بازیکنان تیم مقابل جلوشان را گرفته و تلاش میکنند که بز را از دستشان بگیرد.
بازیکنان این بازی سالهای سال اسپ سواری را آموزش میبینند و برای قوی نگهداشتن بدن خود تلاش میکنند تا بتوانند این بازی مشکل و خطرناک را به پیش ببرند.
درحال حاضر ۲۸ تیم برتر بزکشی درافغانستان فعال است. این بازی در دورۀ نخست حاکمیت طالبان متوقف بود، اما حالا اجاز داده شده است.