لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۰۷

قانون جدید «امر بالمعروف طالبان» بر صدا و چهرۀ زنان نیز محدودیت وضع کرده‌است


این قانون دیروز در جریده رسمی منتشر شد.
این قانون دیروز در جریده رسمی منتشر شد.

به ادامه وضع محدودیت‌ها و ممنوعیت‌ها بر زنان از سوی حکومت طالبان، به‌تازگی ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان، با توشیح «قانون امر بالمعروف و نهی از منکر»، بر صدا و چهرۀ زنان نیز محدودیت وضع کرده‌است.

در مادۀ ۱۳ این قانون جدید که از سوی وزارت عدلیۀ حکومت طالبان اعلام و در جریدۀ رسمی چاپ شده، پوشاندن تمام بدن زنان «لازمی» خوانده شده و بر اساس این قانون «به‌خاطر ترس از فتنه، پوشاندن چهرۀ زنان ضروری است.» همچنین در این قانون آمده است که صدای زن، حتی خوانش آهنگ، نعت و تلاوت قرآن‌کریم، در مجموع به عنوان ستر عورت شناخته می‌شود.

در این قانون، ستر زنان مسلمان و صالح به‌خاطر ترس از فتنه بر اساس این قانون «زنان کافر و فاسق واجب خوانده شده و همچنان موضوعات دیگر مربوط به زنان در آن آمده است.

اما شماری از زنان و دختران در داخل افغانستان این قانون طالبان را قیودات سخت‌گیرانه بر زنان افغان می‌خوانند.

دو تن از زنان باشنده‌های ولایات کابل و نیمروز به دلیل نگرانی از افشای هویت‌شان در گزارش به رادیو آزادی گفتند: «انسان یک موجود آزاد است و این‌که آن‌ها روز به روز قوانین مختلف را که در تضاد با فطرت انسانی است وضع می‌کنند، زندگی را بر آنان سخت می‌سازد. طالبان می‌خواهند که با وضع قوانین سخت‌گیرانه توجه جهان را به خود جلب کنند.»

"حکومت طالبان بالای ما زنان سختی‌های زیادی را آورده است. شرایط فعلی بالای ما بسیار سخت می‌گذرد. حجاب حق ماست، شکر ما مسلمان هستیم و همیشه و پیش از آن‌ها مراعات کرده‌ایم."

هیدر بار، معاون بخش آسیای دیدبان حقوق بشر، نافذ شدن قانون جدید طالبان در افغانستان را محدود کردن حقوق بشری زنان خوانده و می‌گوید که این جرئت را به طالبان، جامعه بین‌المللی و ملل متحد داده‌است.

وی در مورد به رادیو آزادی گفت:

"این حکم اخیر طالبان که حقوق زنان و دختران را محدود کرده‌است، ادامه فرمان‌های سرکوب‌کنندۀ طالبان است که آن‌ها در سه سال گذشته صادر کرده‌اند. اما حالا طوری معلوم می‌شود که طالبان احساس قدرت و جرأت بیشتری می‌کنند و با بسیار شوق به راه‌شان ادامه می‌دهند. من این را حمایتی می‌پندارم که طالبان در ماه‌های جون و جولای از طریق چگونگی نشست سوم دوحه به‌دست آوردند، به‌خاطری‌که ملل متحد در آن‌جا بیشتر خواست‌های طالبان را قبول کرد."

شماری از زنان افغان می‌گویند که قوانین طالبان زندگی را برای آنان تنگ‌تر کرده‌است.
شماری از زنان افغان می‌گویند که قوانین طالبان زندگی را برای آنان تنگ‌تر کرده‌است.

صلاح‌الدین سعیدی، عالم دینی و استاد پیشین پوهنتون الازهر مصر، نیز موارد ذکر شده مربوط به زنان را در این قانون برداشت نادرست از شریعت اسلامی دانسته و آن را نادرست می‌داند:

"آنانی‌که به اسلام رو آورده‌اند، توسط زنان مسلمان، مسلمان شده‌اند، به‌خاطری‌که آن‌ها همیشه دعوت می‌کنند. این حرف منطقی است که میلیاردها نفر از طریق تماس با مسلمانان، مسلمان شده‌اند. دیگر این‌که صدای زن فتنه خوانده شده، هر چیز فتنه شده می‌تواند، اما این ممانعت در صدر اسلام و بعد از آن هم نبوده. این تعبیری را که طالبان از آن می‌کنند، با این‌که خود حکومت طالبان مشروع نیست، این تعبیرشان هم خطا و غیر اسلامی و تعبیر ناروا است."

این درحالی‌ست که بیشتر طالبان با فتواهای شرعی پوهنتون الازهر مصر که یکی از مراکز بزرگ اسلامی است، موافق هستند.

در قانون نافذ شده جدید امر بالمعروف و نهی از منکر به مردان نیز محدودیت‌هایی وضع شده که از جمله به نتراشیدن ریش، اصلاح کردن موها خلاف شریعت اسلامی، استفاده نادرست از کمپیوتر و تیلیفون همراه و به همین گونه به ادا کردن نماز در جماعت تأکید شده‌است.

هیدر بار: جامعه بین‌المللی با سکوت خود جرأت طالبان را افزایش داده‌است.
هیدر بار: جامعه بین‌المللی با سکوت خود جرأت طالبان را افزایش داده‌است.

در این قانون آمده که به محتسبین امر بالمعروف در کنار دیگر مکلفیت‌ها، صلاحیت داده شده تا کسانی‌که از این قانون سرپیچی می‌کنند را توصیه کرده، تعزیرات مالی و از یک ساعت تا سه روز در زندان‌های عمومی نگهداری‌شان کنند و در نهایت جزایی‌که از سوی محتسب مناسب دانسته می‌شود برای‌شان بدهد. این موضوع به‌گفتۀ قانون، مختص به محکمه نمی‌شود.

این درحالی‌ست که مقام‌های وزارت امر بالمعروف و نهی از منکر حکومت طالبان در روز سه‌شنبه هفته جاری در یک نشست خبری گفتند که در یک سال گذشته ۱۳ هزار تن را به اتهام «اقدامات غیرقانونی» بازداشت کرده و ۲۸۰ طالب را نیز به‌خاطر این‌که ریش نگذاشته بودند، از وظیفه برکنار کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG