افغانستان
نور: داعش در قلمرو افغانستان در حال تقویت است

عطا محمد نور سرپرست ولایت بلخ از حضور پر رنگ داعش در افغانستان خبر می دهد.
آقای نور با تاکید بر اینکه وضعیت امنیتی این کشور در جریان سال روان بدتر خواهد شد می گوید، داعش از راه های سرحدی بدخشان، زابل و پکتیا وارد خاک افغانستان میشود و در حال ایجاد پایگاه های نظامی بزرگ هستند.
عطا محمد نور می گوید هدف اساسی داعش در شمال، ولایات سرپل و سمنگان است و همچنان کوشش می کنند مناطق مرکزی ولایات بامیان و دایکندی را نیز تحت کنترول خود بگیرند.
عطا محمد نور گفته است که نبود برنامه مبارزه علیه تروریسم و عدم عملی شدن توافقات صورت گرفته میان دولت مردان افغان سبب افزایش چالش های امنیتی در کشور خواهد شد.
آقای نور خواهان مبارزه مشترک جامعه جهانی و دولت افغانستان جهت جلوگیری از حضور بیشتر این گروه در این کشور شد.
وی گفت که داعش با ایجاد نا امنی در خاک افغانستان تلاش ورود به آسیای میانه خاصتاً ازبکستان را دارد.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
وزیر خارجه امریکا: احتمال افزودن طالبان به فهرست «سازمانهای تروریستی» در دست بررسی است

مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، روز چهارشنبه در نشست کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا گفت که حکومت این کشور بار دیگر در حال بررسی احتمال قرار دادن گروه طالبان در فهرست «سازمانهای تروریستی خارجی» است.
این اظهارات در پاسخ به پرسشی از تیم برچت، نماینده جمهوریخواه ایالت تنسی مطرح شد که از روبیو پرسید آیا ایالات متحده طالبان را بهعنوان یک سازمان تروریستی خارجی طبقهبندی خواهد کرد؟ روبیو در پاسخ گفت: «فکر میکند این طبقهبندی اکنون بار دیگر تحت بررسی قرار دارد.»
طالبان هنوز به این اظهارات واکنشی نشان نداده اند.
طالبان در اگست ۲۰۲۱ با خروج نیروهای بینالمللی از افغانستان، بار دیگر قدرت را بهدست گرفتند. ایالات متحده تاکنون طالبان را در فهرست رسمی «سازمانهای تروریستی خارجی» قرار نداده.
طالبان به دنبال به رسمیت شناخته شدن بینالمللی هستند. اما افزایش سرکوب حقوق زنان، محدودیتهای اجتماعی، و روابط پیچیده این گروه با دیگر گروههای افراطی، از جمله نگرانیهای اصلی جامعه جهانی و بهویژه واشنگتن محسوب میشود.
نشست سه جانبه: دهلیز اقتصادی چین-پاکستان به افغانستان «گسترش یابد»

وزارت خارجه پاکستان میگوید که در نشست سهجانبه وزیران خارجۀ پاکستان ، چین و طالبان توافق شد که دهلیز اقتصادی چین-پاکستان به افغانستان گسترش یابد.
این وزارت در اعلامیه ای روز چهارشنبه (۳۱ثور) گفت که اسحاقدار معاون صدراعظم و وزیر خارجه پاکستان ، وانگیی وزیر خارجه چین و امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجه طالبان در نشست غیررسمی سه جانبه در بیجنگ اشتراک کردند.
در اعلامیۀ وزارت خارجۀ پاکستان آمده است که در نشست روز سه شنبه بر همکاریهای سهجانبه برای تامین امنیت منطقهای و تقویت اتصال اقتصادی تاکید شده است.
بر اساس اعلامیه ، در این نشست همچنان بر تعهد مشترک برای مبارزه با «هراسافگنی» و تقویت ثبات و توسعه پایدار در منطقه تاکید شده است.
از سوی دیگر وزارت خارجۀ طالبان امروز گفت که آقای متقی در این نشست روابط سیاسی و اقتصادی چین و پاکستان را با افغانستان مهم خواند و ابراز امیدواری کرده که در آینده در این بخش ها پیشرفت صورت گیرد.
سرپرست وزارت خارجۀ طالبان پیش از اشتراک در نشست سه جانبه ، دیدار دوجانبه با وزیر خارجۀ چین داشت.
این وزارت گفته که در دیدار میان امیرخان متقی و وانگیی در مورد مناسبات دوجانبه و همکاری اقتصادی صحبت شده است.
هفت کارگر در انفجاری در یک معدن زغال سنگ در سمنگان جان باختند

یک مقام محلی طالبان در ولایت سمنگان می گوید که در انفجاری در یک معدن زغال سنگ در این ولایت هفت تن کشته و دو تن دیگر زخمی شدند.
حشمت الله رحمانی سخنگوی والی طالبان در سمنگان در شبکۀ ایکس امروز چهارشنبه (۳۱ثور) نوشت که این رویداد شب گذشته در این معدن در روستای "گوله" ولسوالی درۀ صوف پایین رخداد.
او افزوده که اجساد قربانیان از تونل معدن بیرون کشیده شده و به خانواده هایشان تسلیم داده شده است.
رحمانی در بارۀ علت رویداد چیزی نگفته.
رویداد های مشابه در گذشته نیز در معادن زغال سنگ در سمنگان از کارگران قربانی گرفته بود.
کارشناسان می گویند که چنین رویداد ها معمولاً به دلیل تجمع گاز متان و استخراج غیرمعیاری معادن رخ میدهد.
یک ادارۀ ملل متحد میگوید که افغانستان آمادۀ پذیرش برگشت کنندگان نیست

کمیشنر عالی ملل متحد در امور پناهندگان (یو ان اچ سی آر) میگوید که در سال جاری ۷۸۰ هزار مهاجر افغان از کشورهای همسایه برگشت کردند که از این میان بیش از ۳۵۰ هزار تن آنان از این کشورها اخراج شده اند.
این ادارۀ ملل متحد روز سهشنبه، ۳۰ ثور در صفحۀ ایکس خود نوشته است است که این مهاجرین به کشوری برگشت میکنند که به دلیل نیازمندی بیش از نیم جمعیتاش به کمکهای بشردوستانه، آمادۀ پذیرش آنان نیست.
یو ان اچ سی آر با نگرانی از کاهش بودجه برای ارائۀ کمکهای بشردوستانه در افغانستان گفته که در حال حاضر آنان تنها ضروریترین کمکهای بشردوستانه را به برگشت کنندگان ارائه میکنند و این کمکها کوتاهمدت هستند.
به گزارش کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان، از ماه سپتمبر ۲۰۲۳ به این سو بیش از ۳ میلیون افغان از کشورهای همسایه به افغانستان برگشت کرده اند.
این اداره از جامعۀ بینالمللی خواسته که برای بهبود وضعیت افغانستان به این کشور کمک سیاسی و مالی کنند.
روز جهانی زنبور عسل؛ ملل متحد صدها صندوق زنبورداری توزیع کرده است

امروز ۲۰ می روز جهانی زنبور عسل است.
این روزبا شعار" زنبور عسل با الهام از طبیعت همه ما را تغذیه می کند." تجلیل می شود.
زنبور عسل در باروری و تلقیح نباتات وحفاظت محیط زیست نیز نقشی حیاتی دارد.
اداره غذا وزراعت سازمان ملل متحد به این مناسبت می گوید درسال ۲۰۲۴ ، بیش از ۱۶۴۰ صندوق زنبورداری را درافغانستان توزیع کرده است.
گزارش ها می رساند که صنعت زنبوداری درافغانستان در سال های اخیر رونق یافته و سالانه بیش از۲۰۰۰ تن عسل دراین کشور تولید می شود و هزاران نفر دراین صنعت مصروف کار اند.
پولیس جرمنی ۵ تن از مهاجران افغان را حین دخول به این کشور بازداشت و رد مرز کرد

پولیس جرمنی یازده نفر به شمول یک طفل را حین داخل شدن از پولند به این کشور بازداشت کردند.
این گروه افراد به شمول مهاجران از افغانستان ، سومالیا واریتریا روز یکشنبه بازداشت شدند.
پنج تن از افراد بازداشت شده اتباع افغانستان اند که از جمله چهار نفر ویزه های روسیه داشتند ویک تن هیچ مدارکی با خود نداشت.
همه ای این پنج نفر به پولند رد مرز شدند.
از جمله ای بازداشت شدگان دو فرد بالغ ویک طفل از سومالیا بودند. افراد بالغ رد مرز وطفل به آسایشگاه اطفال ونوجوانان سپرده شد.
سه تن از اتباع اریتریا که میان ۲۲ تا ۲۵ سال عمر دارند وهیچ اسناد قانونی نداشتند آنها نیز به پولیند رد مرز شدند.
این افراد ضمن تقویت تدابیر امنیتی درسرحدات جرمنی برای جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی بازداشت شده اند.
عودت صدها خانواده از ایران و پاکستان به کشور

روز دوشنبه بیش از هشتصد خانواده از ایران و پاکستان به افغانستان برگشتند.
خبرگزاری دولتی باختر زیرکنترول طالبان گزارش میدهد که از جمله ۴۴۷خانواده از طریق اسلام قلعه هرات ، ۷۹ خانواده ازتورخم ننگرهار، ۱۰۰ خانواده از طریق سپین بولدک کندهار ، ۱۷۲ خانواده از طریق پل ابریشم نیمروز، ۹ خانواده از طریق بهرامچه هلمند ویک خانواده از طریق انگوره اده پکتیکا به کشور برگشتند.
خبر می افزاید که این خانواده ها ازسوی حکومت طالبان کمک دریافت کردند.
روند برگشت واخراج مهاجران افغان از کشورهای همجوار ، ایران وپاکستان دراین اواخر سرعت یافته است.
کمیشنری عالی ملل متحد برای پناهجویان می گوید در چهار ماه اول سال جاری میلادی بیش از ۴۷۲ هزار مهاجر افغان اکثریت به گونه اجباری ازایران به افغانستان برگشتهاند.
پاکستان از سال ۲۰۲۳ اخراج مهاجران افغان بدون مدرک را آغاز کرده است. بر اساس معلومات ملل متحد تا کنون، بیش از یک میلیون مهاجر به افغانستان برگشتهاند.
ملل متحد وموسسات غیردولتی همکار مراکزی برای استقبال این عودت کنندگان در عبورگاه های سرحدی در افغانستان تاسیس کرده اند.
وضعیت بشری افغانستان امروز در چهارمین مجمع بشردوستانۀ اروپا مورد بحث قرار خواهد گرفت

در این نشست دو روزه که روز دوشنبه آغاز شد، سیاستگذاران، سازمانهای حقوق بشری و کارشناسان بینالمللی شرکت کرده اند.
ویرونیکا باسکوویک پوهر، نمایندۀ اتحادیۀ اروپا برای افغانستان در صفحۀ ایکس خود نوشت که در این مجمع به ریشههای بحران افغانستان خواهد پرداخت و راه حلهای ملی و منطقهای را بررسی خواهد کرد.
چهارمین مجمع بشردوستانۀ اروپا به میزبانی کمیسیون اروپا و پولند برگزار شده است.
پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان در ماه آگست ۲۰۲۱وضعیت بشری در این کشور بحرانی شده، فقر و بیکاری افزایش یافته و نیازمندی مردم به کمکهای بشردوستانه بیشتر شده است.
بر اساس آمار ملل متحد، در حال حاضر نزدیک به ۲۳ میلیون جمعیت افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
وزارت مالیۀ طالبان میگوید که بانک جهانی پرداخت قرضهایش را در افغانستان به زودی آغاز خواهد کرد

این وزارت روز دوشنبه با نشر اعلامیهای گفته که بانک جهانی حدود ۵۰ میلیون دالر به شرکتهای لوجستکی و ساختمانی در افغانستان بدهکار است و قرار است این بدهیها در چهار مرحله پرداخت شود.
به گفتۀ وزارت مالیۀ حکومت طالبانُ بانک جهانی در مرحلۀ نخست پرداخت بیش از ۱۰ میلیون دالر قرضۀ شرکتهای خصوصی را روز دوشنبه، ۲۹ ثور آغاز کرده و قرار است بیش از ۳۹ میلیون دالر قرضۀ این بانک در سه مرحلۀ دیگر از طریق این وزارت پرداخت شود.
پیش از این شرکتهای خصوصی بارها از عدم پرداخت پولهایشان از سوی بانک جهانی شکایت کرده بودند.
به گفتۀ این شرکتها، آنها پروژههای مربوط به بانک جهانی را در زمان نظام جمهوری مخلوع اجرا کرده اند، اما بخشی از پولهایشان تا هنوز پرداخت نشده است.
وزیر دفاع امریکا: بخشی از یافتهها در بارۀ خروج نیروهای امریکایی از افغانستان به زودی نشر خواهد شد

پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحدۀ امریکا روز دوشنبه، ۲۹ ثور در گفتوگو با تلویزیون "فاکس نیوز" گفت که بخشی از یافتههای گروه ویژۀ تحقیق در بارۀ خروج "فاجعهبار" از افغانستان در روزهای آینده نشر خواهد شد.
او گفت که این یافتهها ممکن امروز (سهشنبه) و یا چهارشنبه نشر شوند.
به گفتۀ وزیر دفاع امریکا، تحقیق در بارۀ خروج از افغانستان زمانگیر خواهد بود، اما آنان متعهد به انجام تحقیق کامل هستند و تمام افراد مسئول پاسخگو قرار داده خواهند شد.
خروج غیرمنتظرۀ نیروهای امریکایی از افغانستان همواره مورد انتقادهای زیادی از جمله انتقاد دونالد ترمپ، رئیس جمهور کنونی امریکا قرار گرفته است.
دونالد ترمپ هفتۀ گذشته در سفرش به شرق میانه در سخنرانی خود خطاب به نیروهای امریکایی در پایگاه هوایی العدید در قطر، بار دیگر گفت که اگر رئیس جمهور بود، پایگاه هوایی بگرام را که به گفتۀ او، نزدیک به چین است، رها نمیکرد.
او بار دیگر ادعا کرد که این پایگاه هوایی در حال حاضر تحت اشغال چین است.
دونالد ترمپ که در دور نخست ریاست جمهوری خود توافق صلح دوحه بین امریکا و طالبان را امضا کرد، پیش از این نیز از خروج ناگهانی نیروهای امریکایی از افغانستان در دوران ریاست جمهوری بایدن انتقاد کرده و آن را برای امریکا شرمآور خوانده بود.