یک نظر پرسی تازه نهاد ایشیا فوندیشن نشان میدهد که شمار افغانهای که فکر میکنند کشورشان به سمت درست روان است، افزایش یافتهاست.
این نظر پرسی بر اساس مصاحبههای مستقیم با ده هزار نفر در تمام ولایات افغانستان صورت گرفتهاست.
در این نظر سنجی شماری از افغانها با در نظرداشت تهدیدات امنیتی این را هم بیان داشتهاند که اگر فرصت برایشان فراهم گردد افغانستان را ترک خواهند کرد.
اکثر افغانهای که در این نظر پرسی شرکت کردهاند، خوشبینی شانرا در مورد آینده افغانستان ابراز داشتهاند و فکر میکنند کشورشان به مسیر درست در حرکت است.
ین نظر پرسی که در مصاحبههای مستقیم با ده هزار نفر در ۳۴ ولایت افغانستان صورت گرفته اولین بار در ده سال است که تغیر مثبت را در روحیه افغانها در مورد آینده شان نشان میدهد.
نظرپرسی امسال ایشیا فوندیشن بر علاوه مسایل مهم دیگر روی معارف در افغانستان مخصوصاً مسئله تعلیم و تربیه دختران توجه کرده و میگوید، در جریان حکومت طالبان شماری مجموعی شاگردان در افغانستان تنها یک میلیون تن بود ولی حال هفت میلیون و ۸۰۰ هزار شاگرد به مکتب میروند که ۴۰ درصد آن را دختران تشکیل میدهند.
ولی بر اساس این نظر پرسی، تهدیدات امنیتی و اقتصاد ضعیف بر امید افغانها به آینده تاثیر منفی گذاشتهاست و شماری زیادی گفتهاند اگر موقع برایشان مساعد شد افغانستان را ترک خواهند کرد.
عبدالله احمدزی رئیس بخش افغانستان ایشیا فوندیشن به رادیو آزادی گفت، نتایج نظرسنجی امسال نسبت به سالهای گذشته خیلی مثبت است.
او افزود:
"اگر ما نتایج امسال را با نتایج سال ۱۳۹۵ مقایسه کنیم در هر ساحه تغیری مثبت میبینیم. تنها فیصدی شماری از آنهایی امسال زیاد است که میخواهند به هدف داشتن زندهگی بهتر افغانستان را ترک کنند."
نتیجه سیزدهمین نظر پرسی ایشیا فوندیشن در حالی منتشر شدهاست که شماری از رهبران سیاسی و اعضای شورای ملی افغانستان نگرانی شان را در مورد وضعیت این کشور ابراز داشتهاند. این افراد شامل رئیس جمهور اسبق حامد کرزی، والی بلخ عطا محمد نور و شماری دیگر اند.
حامیان آقای کرزی در این هفته در یک جلسه وسیع خواهان تدویر لویه جرگه شدند و عطا محمد نور والی بلخ چند روز پیش در سخنرانی در هرات در جمع حامیانش هشدار سقوط نظام را داد.
در این حال شماری از تحلیلگران میگویند افغانستان با وجود پیشرفتها در بعضی ساحات هنوزهم نا امن ترین کشور منطقه است که از نگاه امنیتی بعد از عراق دومین کشور جهان است که در آن بلندترین رقم حملات تررویستی صورت میگیرد.
پس در چنین حالت آیا نظر پرسی ایشیا فوندیشن خیلی خوشبینانه نیست؟
عبدالله احمدی رئیس بخش افغانستان ایشیا فوندیشن میگوید:
"اینکه سیاسیون آجندا و موقف سیاسی خود را چگونه تنظیم میکنند بر اساس اولویتهای سیاسی خود آنهاست، ولی آنچه سروی ما نشان میدهد آن را با موقفهای سیاسی مقایسه کرده نمیتوانیم زیرا در نظر سنجی ما از مردم سوال شدهاست. حالات میتواند در برخی امور مثبت یا منفی باشد ولی آنچه ما در این راپور گنجانیده ایم برداشت مردم عام است."
ایشیا فوندیشن از سال ۲۰۰۴ به این طرف هر سال نظر سنجیهای را در افغانستان انجام داده و تا حال با حدود ۹۰ هزار تن به شمول زنان و مردان مصاحبه های را انجام دادهاست.
ایشیا فوندیشن که یک نهاد معتبر بین المللی است معلوماتی قابل ملاحظه و مثمری را در موارد مختلف مانند امنیت، اقتصاد، حکومتداری، خدمات عامه، انتخابات، رسانهها، حقوق زنان و مهاجرت منتشر ساختهاست.
نتایج سروی ایشیا فوندیشن در حالی منتشر شده که مخالفین مسلح حملات تروریستی شان را افزایش دادهاند و تطبیق استراتژی رئیس جمهور ترمپ برای افغانستان و جنوب آسیا که در ماه اگست امسال اعلان شد، جریان دارد.