افغانستان
غنی در واکنش به تهدید طالبان گفت: "مردم این کشور تسلیم زور نمیشوند"

رئیسجمهور غنی در واکنش به تهدید انتخابات افغانستان از سوی طالبان میگوید، مردم این کشور تسلیم زور نمیشوند.
او در نشستی در کابل گفت مردم در روز انتخابات به صورت گسترده شرکت خواهند کرد.
این در حالی است که گروه طالبان تهدید کردهاند که انتخابات ریاستجمهوری را برهم خواهند زد.
کمیسیون مستقل انتخابات از حکومت خواسته که امنیت نامزدان، رأیدهندگان و کارمندان انتخاباتی را تأمین کند.
ساعاتی پس از آنکه طالبان انتخابات ریاستجمهوری افغانستان را تهدید کردند، محمد اشرف غنی رئیسجمهور افغانستان در جریان یک نشست خبری گفت مردم تسلیم زور نمیشوند و در انتخابات بهصورت گسترده شرکت خواهند کرد.
"امروز طالبان یک اعلامیه دادند که به نشستهای انتخابات حمله میکنند، بارها چنین تهدیدهایی کردهاند و در انتخابات پارلمانی هم تهدید کرده بودند. مردم افغانستان را بشناسید که بهزور تسلیم نمیشوند. اگر برای ما با زور گفته شود که یک کار را نکنید، چون با زور گفته شده است؛ ما بر عکس همان کار را میکنیم."
گروه طالبان در اعلامیهای انتخابات ریاست جمهوری را روندی «فریبنده» خوانده و تهدید کردهاند که به گونۀ جدی مانع برگزاری آن خواهند شد.
این گروه از افغانها خواسته که در همایشهای انتخاباتی و رایدهی شرکت نکنند تا در حملههای آنان آسیب نبینند.
مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری ده روز پیش آغاز شده و تا حدود۵۰ روز دیگر ادامه خواهد یافت. این انتخابات قرار است در ششم میزان برگزار شود.
در همین حال کمیسیون مستقل انتخابات میگوید، هر گروهی که مخالف انتخابات است تلاش میکند تا بهزور به قدرت برسد؛ اما این کمیسیون میگوید که این امر برای افغانها قابل قبول نیست.
میرزامحمد حقپرست سخنگوی این کمیسیون به رادیو آزادی گفت که انتخابات روندی برای انتقال صلحآمیز قدرت است و باید حکومت امنیت آن را تأمین کند.
"حکومت باید در برابر تمام آدرسهایی که این پروسه را تهدید میکنند ایستادگی کند. در ششم ماه میزان انتخابات را برگزار میکنیم. خواست جدی ما از حکومت این است که امنیت نامزدان، رایدهندگان و کارمندان انتخاباتی را تأمین کند."
در همین حال برخی تیمهای انتخاباتی این تهدید طالبان را کماهمیت خوانده میگویند مردم افغانستان در بارۀ تعیین سرنوشت خود از هیچکسی نمیترسند و مانند گذشته در انتخابات شرکت خواهند کرد.
این در حالیاست که مخالفان مسلح دولت انتخابات قبلی ولسی جرگه را نیز تهدید به برهم زدن کرده بودند.
در جریان انتخابات ولسی جرگه در کابل و برخی ولایتهای دیگر حملههایی صورت گرفتند که تلفاتی نیز در پی داشتند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
اوچا میگوید که در سال گذشته تنها ۴۷ درصد بودجۀ مورد نیازش برای افغانستان را دریافت کرده بود

دفتر هماهنگی امور بشردوستانه ملل متحد (OCHA) اعلام کرد که در سال ۲۰۲۴ تنها ۴۷ درصد از بودجهای را که برای نیازهای بشردوستانه افغانستان درخواست کرده بود، دریافت کرده است.
در گزارش جدیدی که دیروز منتشر شد، اوچا گفته که بیش از ۳ میلیارد دالر بودجه برای طرح نیازها و کمکهای بشردوستانه افغانستان درخواست کرده بود، در حالی که تا پایان سال ۲۰۲۴ تنها ۴۷ درصد و تا ماه می امسال ۵۳ درصد یا ۱.۶۳ میلیارد دلار دریافت کرده است.
این ادارۀ ملل متحد میگوید کسری بودجه به شدت بر توانایی ملل متحد در ارائه کمک در زمینههای مختلف، از جمله تأمین آب، صحت و حفظالصحه تأثیر گذاشته است.
دفتر هماهنگی امور بشردوستانۀ ملل متحد به جامعۀ بینالمللی هشدار میدهد که اگر اقدامات فوری برای تأمین بودجه انجام نشود، تلاشها برای کاهش بحران بشردوستانه در افغانستان با شکست مواجه خواهد شد.
سازمان خوراک و زراعت ملل متحد میگوید که در حال ساخت ۱۶۵ کشمشخانه در افغانستان است

سازمان خوراک و زراعت ملل متحد (FAO) میگوید که این کشمشخانهها با کمک بانک جهانی در مناطق مرکزی، شمالی، جنوبی و غربی ساخته میشوند.
این سازمان روز یکشنبه، ۲۲ سرطان در صفحۀ ایکس خود نوشته که هر کدام این کشمشخانهها ظرفیت ذخیرهسازی تا ۱۵ تُن کشمش را دارند.
این ادارۀ ملل متحد افزوده که ساخت این کشمشخانهها به کشاورزان کمک میکند تا از طریق خشک کردن و ذخیرهسازی بهتر کشمش، ضایعات پس از برداشت محصول را کاهش و درآمد خود را افزایش دهند.
این درحالیست که کشاورزان و دهقانان افغانستان همواره از نبود محل ذخیرهسازی معیاری و سردخانهها برای محصولاتشان شکایت داشته اند.
مرکز حقوق بشر افغانستان اخراج دستهجمعی مهاجران افغان از ایران را نقض حقوق بشر و کرامت انسانی آنان دانست

مرکز حقوق بشر افغانستان که یک سازمان غیردولتی است، روز یکشنبه، ۲۲سرطان با نشر اعلامیهای گفته است که اخراج گروهی مهاجرین افغان از ایران را که نقض حقوق بشری و کرامت انسانی آنان است، محکوم میکند.
به گفتۀ این مرکز، این روند بدون در نظر گرفتن مدارک برخی مهاجرین، دادرسی و در نظر گرفتن شرایط افغانستان انجام میشود.
این درحالیست که حکومت ایران اخیراً اخراج مهاجرین فاقد اسناد افغان را شدت بخشیده و در برخی موردها گزارشهایی از بدرفتاری مردم عام ایران با مهاجرین افغان نیز به نشر رسیده است.
سازمانهای بشردوستانه و حامی مهاجرین بارها از این موضوع نگرانی کرده و گفته اند که این موضوع بحران بشری افغانستان را عمیقتر میسازد.
بر اساس اطلاعات شورای مهاجرین ناروی، ایران در هفت ماه گذشته بیش از یک میلیون مهاجر افغان را از این کشور اخراج کرده است.
حکومت طالبان: مالیات بر چاپ کتاب در افغانستان معاف است

معاون نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ، مهاجر فراهی، روز یکشنبه در صفحهٔ ایکس خود نوشت: «براساس فرمان رهبر امارت، کتابهایی که در داخل افغانستان چاپ میشوند، از مالیات معاف هستند.»
فراهی همچنین افزوده است که مالیات کتابهای وارداتی از خارج، ۵۰ درصد کاهش یافته است.
طالبان در حالی مالیات چاپ کتاب را در داخل افغانستان حذف کردهاند که بر چاپ و فروش بسیاری از کتابها و آثار نویسندگان محدودیت وضع کردهاند.
همچنین، طالبان صدها نسخه کتاب را که بهگفتهٔ آنان با ارزشهای اسلامی و افغانی در تضاد بودهاند، از بازارها جمعآوری کردهاند.
طالبان: ایران بیش از ۲۰ هزار مهاجر افغان را روز شنبه بهاجبار بازگرداند

مقامهای طالبان میگویند که روز شنبه ۲۱ سرطان، بیش از ۲۰ هزار مهاجر افغان بگونه "اجباری" از ایران به افغانستان بازگردانده شدند.
کمیسیون رسیدگی به مشکلات مهاجران تحت حاکمیت طالبان، شام شنبه اعلام کرد که ۱۱ هزار و ۳۵۰ نفر از طریق بندر اسلام قلعه و ۸ هزار و ۹۰۰ تن دیگر از طریق نیمروز به افغانستان برگشتند.
هرچند این کمیسیون از کمکهای لازم در زمینههای مختلف به این مهاجران خبر داده اما نهادهای بینالمللی وضعیت عودت کنندگان را بحرانی خوانده اند.
پس از جنگ دوازده روزه میان ایران و اسرائیل، مهاجران افغان در ایران تحت محدودیتهای شدیدتری قرار گرفته اند و میگویند که با اخراج اجباری، برخورد تحقیرآمیز و بازداشت روبه رو شده اند.
حکومت طالبان و نهادهای حامی مهاجران از ایران خواسته اند که روند اخراج مهاجران افغان را داوطلبانه و تدریجی بهپیش ببرد اما ایران گفته که تمامی مهاجران فاقد اسناد را از خاک خود بیرون خواهد کرد.
پاکستان: حضور گروههای مسلح پاکستانی در افغانستان مانع بزرگ بهبود روابط دو کشور است

پاکستان یکبار دیگر ادعا کرده که گروههای مسلح مخالف این کشور در افغانستان حضور دارند.
شفقت علی خان سخنگوی وزارت خارجهی پاکستان روز گذشته در نشست خبری هفتگیاش در اسلامآباد گفت که با وجود آغاز گفتگوها میان افغانستان و پاکستان در ماههای اخیر با هدف بهبود روابط از طریق تماسهای دیپلماتیک، فعالیت گروههای مسلح پاکستانی در خاک افغانستان همچنان مانع بزرگی در برابر گسترش روابط دوجانبه و پیشرفت همکاریهای منطقهای به شمار میرود.
او افزود که پاکستان نگرانیاش را در مورد حضور لانههای تروریستی در افغانستان با مقامهای حاکم طالبان در میان گذاشته و از آنان خواسته است تا اقدامات مشخصی علیه این گروهها انجام دهند.
حکومت طالبان در مورد این اظهارات چیزی نگفته است.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که به تاریخ ۷ جولای (۱۶ سرطان)، نمایندگان حکومت طالبان و پاکستان در اسلامآباد دیدار کردند. به گفتهی شفقت علی خان، در اجندای این مذاکرات موضوعاتی چون تجارت، بازگشت پناهجویان، تماسهای منطقهای و همکاریهای امنیتی گنجانده شده بود.
اسلامیک ریلیف: هزاران مهاجر اخراجشده از ایران در غرب افغانستان در وضعیت بحرانیاند

نهاد خیریه "اسلامیک ریلیف" میگوید که هزاران مهاجر افغان که از ایران اخراج شدهاند، در وضعیت بسیار بدی در غرب افغانستان گیر ماندهاند.
این نهاد خیریه روز گذشته در بیانیهای براساس تحقیق تازهاش اعلام کرد که بسیاری از خانوادههای اخراجشده به کمکهای فوری در زمینهی غذا و سرپناه نیاز دارند، اما شمار زیاد بازگشتکنندگان و کمبود امکانات محلی، رسیدگی به آنان را دشوار کرده است.
بر پایهی این تحقیق، تنها در یک ماه گذشته نزدیک به نیم میلیون مهاجر افغان بهگونهی اجباری از ایران اخراج شدهاند و روزانه حدود ۳۵ هزار نفر دیگر نیز اخراج میشوند.
پیش از این، دیگر نهادهای بینالمللی از جمله سازمان ملل متحد نیز از شدت یافتن روند اخراج مهاجر افغان از ایران انتقاد کرده بودند.
ملل متحد: نزدیک به سه میلیون مهاجر افغان امسال به افغانستان برمیگردند

رئیس کمیشنری عالی سازمان ملل در امور پناهندگان برای افغانستان میگوید که امسال احتمال دارد حدود سه میلیون پناهجوی افغان به کشورشان بازگردند.
عرفات جمال روز جمعه، ۲۰ سرطان در یک نشست خبری از طریق ویدیو کنفرانس از کابل گفت: «آنچه ما شاهد آن هستیم، اخراج تحقیرآمیز، بینظم و گستردهی پناهجویان افغان از هر دو کشور، یعنی ایران و پاکستان است.»
آقای عرفات افزود که این بازگشت دستهجمعی پناهجویان، فشار بزرگی بر افغانستان وارد میکند؛ کشوری که از پیش نیز با بحران بشری روبهرو بوده است.
آقای عرفات یادآور شد که تاکنون ۱.۶ میلیون افغان از پاکستان و شمار زیادی دیگر از ایران به کشور بازگردانده شدهاند. به گفتۀ او، براساس برآوردها ممکن است این رقم تا پایان سال به سه میلیون نفر برسد.
سازمان ملل پیش از این نیز گفته بود که بیشتر پناهجویان افغان بهگونهی اجباری از ایران اخراج میشوند.
مرکز خبرنگاران افغانستان از جنوری تا جون امسال، ۱۴۰ مورد نقض آزادی رسانهها و خبرنگاران را ثبت کرده است

مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید که در شش ماه نخست سال ۲۰۲۵، حداقل ۱۴۰ مورد نقض آزادی رسانهها و خبرنگاران در افغانستان را ثبت کرده است.
این مرکز جمعه ۱۱ جولای با نشر اعلامیهای در ویب سایت خود گفته است که این ارقام حدود ۵۶ درصد افزایش را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان میدهد.
براساس اعلامیه، یکی از موارد برجسته نقض حقوق خبرنگاران در شش ماه اخیر، بازداشت دست کم ۲۰ خبرنگار است که بیشتر آنان به اتهام تبلیغات علیه طالبان از طریق همکاری با رسانههای بیرونی بازداشت شدهاند.
این بازداشتها به شکل موقت از چند ساعت تا چند روز و چند ماه بوده است.
همزمان مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که از ماه جنوری تا جون امسال، حکومت طالبان تلاش کرده تا بر مبنای قانون امر به معروف و نهی از منکر، نشر تصاویر زنده جان را ممنوع کرده، اطلاع رسانی تصویری به ویژه تلویزیون ها را بیشتر از پیش محدود کند.
طالبان پس از برگشت به قدرت در اگست ۲۰۲۱ محدودیتهای سختگیرانه را بر رسانهها و کارمندان رسانهای در افغانستان وضع کردند که مورد انتقاد شدید نهادهای حامی رسانهها قرار گرفته است.
امضای تفاهمنامه ساخت خط آهن هرات- تورغندی میان افغانستان و قزاقستان

تفاهمنامه ساخت خط آهن هرات-تورغندی میان قزاقستان و افغانستان روزگذشته ۱۹ سرطان امضا شد.
وزارت داخله طالبان با نشر اعلامیهای گفته است که این پروژه به هزینۀ ۵۰۰ میلیون دالر ساخته خواهد شد.
براساس این اعلامیه، این تفاهمنامه در دیدار ملا عبدالغنی برادر معاون اقتصادی رئیس الوزرای طالبان با مرات نورتلیف معاون صدراعظم و وزیر خارجه قزاقستان در کابل به امضا رسید.
دو طرف این تفاهمنامه را مهم خوانده اند.
همزمان خبرگزاری باختر تحت کنترول طالبان گزارش داده که امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجه طالبان با آقای نورتلیف دیدار کرده و در مورد روابط دوجانبه، همکاری های اقتصادی و پروژههای ترانزیتی گفتگو کرده است.