روند رهایی و تبادله زندانیان میان حکومت افغانستان و طالبان بیش از هر زمان دیگر سرعت گرفته است.
حکومت افغانستان به روز شنبه (۱۰ جوزا) ۷۱۰ زندانی گروه طالبان را از زندان رها کرد و امروز یکشنبه (۱۱ جوزا) نیز از رهایی ۲۹۰ تن دیگر خبر میدهد.
شورای امنیت ملی کشور میگوید، این گام را برای عملی کردن فرمان رئیس جمهور و سرعت بخشیدن روند صلح بر میدارد.
جاوید فیصل سخنگوی این شورا به روز یکشنبه به رادیو آزادی گفت که حکومت توقع دارد تا با این کار خشونتهای جاری از سوی طالبان کاهش یابند: "پس از عید ۱،۰۰۰ زندانی بر بنیاد فرمان رئیس جمهور رها شدند. از روز گذشته تا کنون ۷۱۰ تن آزاد شدند، و قرار است ۲۹۰ زندانی دیگر هم آزاد شوند تا فهرست ۲،۰۰۰ تکمیل شود - فهرست زندانیانی که رئیس جمهور روز عید از آن یاد آوری کرد. امیدواریم با این اقدام خشونتها کاهش یابند، گفتوگوهای مستقیم میان حکومت و طالبان آغاز شوند و اسیران نیروهای امنیتی و دفاعی که نزد طالبان اند نیز هرچه زودتر رها شوند."
هرچند رهایی ۵،۰۰۰ زندانی گروه طالبان بخشی از توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان است اما با این رقم زندانیان رها شده طالبان از سوی حکومت به ۳،۰۰۰ تن میرسد.
طالبان نیز روز گذشته گفتند که ۷۳ تن از نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان را در ولایات مختلف از زندانهایشان آزاد کرده اند.
سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر در حساب تویترش نگاشته که با این، شمار مجموعی زندانیان رها شدۀ حکومت به ۴۲۰ تن میرسد.
اما پرسش این است که هدف اساسی تبادله زندانیان که آغاز مذاکرات بینالافغانی، ایجاد فضای اعتماد و زمینه سازی گفتوگوهای رودرو است تا اکنون به دست آمده است یا نه؟
وزارت دولت در امور صلح میگوید گامهای لازم را در این باره برداشته و منتظر آغاز گفتوگوها است.
ناجیه انوری سخنگوی این وزارت در مورد به رادیو آزادی گفت: "رهایی زندانیان حسن نیت حکومت افغانستان است که راه را برای آغاز مذاکرات رو در رو هموار میکند، حکومت افغانستان گامهای عملیاش را برداشته و برای آغاز مذاکرات آمادگی لازم دارد. حکومت و مردم افغانستان آرزو دارند تا مذاکرات صلح میان حکومت و طالبان هرچه زودتر آغاز شود."
اما طالبان میگویند که رهایی تمام ۵،۰۰۰ زندانی از زندانهای حکومت افغانستان حیثیت آغاز گفتوگوهای میان افغانان را دارد.
سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر به روز یکشنبه در پیامی به رادیو آزادی گفته است که هرچه زودتر که روند رهایی زندانیان پایان یابد فاصله برای گفتوگوهای میان افغانان کمتر میشود.
آقای شاهین در این پیام گفته است: " آزادی زندانیان تاکنون گام خوبی بوده است و در برابر آن ما هم زندانیان را رها کرده ایم و دیگر هم رها میکنیم. باید بگوییم که رهایی زندانیان برای گفتوگوهای بینالافغانی حیثیت پل را دارد چون پس از آن مذاکرات آغاز میشوند که در آن در بارۀ نظام اسلامی آینده و آتشبس دایمی گفتوگو خواهد شد."
حکومت افغانستان پیش از این رهایی زندانیان طالبان را مشروط بر کاهش خشونتها از سوی این گروه گفته بود - پیشنهادی که از سوی این گروه رد شد.
روند رهایی زندانیان در حالی سرعت گرفته است که پس از آتشبس سه روزۀ عید، گزارشها از شدت یافتن درگیریها در ولایات مختلف به نشر میرسند که تازهترین و خونینترین آن کشته شدن ۱۴ نیروی مرزی کشور به روز جمعه در ولایت پکتیا از سوی طالبان بوده است.
پیش از این شماری از رسانههای خارجی گزارش هایی را نیز پخش کردند که گویا رهبری طالبان در مورد آغاز مذاکرات بینالافغانی و کاهش شدت جنگ اختلاف نظر دارند، گزارش هایی که از سوی طالبان رد شدهاند.