افغانستان
وزیر دفاع امریکا خواستار کاهش فوری خشونتها در افغانستان شد

لوید آستین وزیر دفاع ایالات متحده خواهان کاهش فوری خشونتها در افغانستان شده است.
او دیروز در نشست خبری گفت، پیشرفت در روند صلح و پایان دخالت نظامی امریکا در افغانستان به کاهش حملات طالبان بستگی دارد: "خشونتها خیلی زیاد شده و گفتوگوها به رهبری افغانها به پیشرفت نیاز دارد. من هم همه جوانب را تشویق میکنم که راه صلح را برگزینند. خشونتها باید کاهش یابند."
وزیر دفاع ایالات متحده افزود، کشورش به پایان بخشیدن مسئولانه و پایدار جنگ افغانستان متعهد است.
گروه طالبان مدعی است که خشونتها را کاهش داده، اما مقامهای افغان و امریکایی، طالبان را به ادامۀ خشونتها متهم میکنند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
وزارت زراعت: نخستین کارخانه تولید مربا و آچار در لغمان ساخته شد

کارخانه معیاری تولید مربا و آچار در ولایت لغمان ساخته شده است.
اکبر رستمی سخنگوی وزارت زراعت و مالداری افغانستان امروز (۱۹ حوت) به رادیو آزادی گفت این نخستین کارخانه معیاری برای تولید این محصولات در ولایت لغمان است.
آقای رستمی افزود که این کارخانه روزانه به طور متوسط ظرفیت تولید دو تن مربا و آچار را دارد.
وی افزود این کارخانه با توجه به نیاز بازار، مربا و آچار با کیفیت تولید میکند.
به گفته آقای رستمی، با آغاز کار این کارخانه محصولات زراعتی دهقانان هم به قیمت مناسب به فروش میرسد و همچنین زمینههای کاری را برای دهها تن نیز فراهم کرده است.
بند کمال خان در دوم حمل ۱۴۰۰ به گونه رسمی افتتاح میشود

قرار است بند برق کمال خان در دوم حمل سال ۱۴۰۰ به گونه رسمی گشایش یابد.
فواد احمدی، سخنگوی وزارت تجارت وصنعت افغانستان امروز سهشنبه (۱۹ حوت) به رادیو آزادی گفت که این بند برای رشد اقتصادی و صنعتی بهخصوص در بخش رشد زراعت نقش بااهمیت است.
آقای احمدی افزود که نمایندههای بخش خصوصی هم در مراسم افتتاح بند برق کمال خان اشتراک خواهند کرد و در تبلغیات گشایش این مراسم از جمله نصب بلبوردها و پخش آگهی رادیویی و تلویزیونی سهم خواهند گرفت.
آغاز کار بند کمال خان در زمان سردار محمد داود خان، نخستین رئیس جمهور افغانستان آغاز شد و بعد از ۴۴ سال تاخیر در زمان رئیس جمهوری محمداشرف غنی از بودجه توسعهای دولت تکمیل شد.
این بند برق با ظرفیت ۵۲ متر مکعب آب در ولایت نیمروز ساخته شده و ظرفیت آبیاری ۸۰ هزار هکتار زمین را دارد.
مقامها: چالشها در برابر استخراج معادن در ننگرهار هرچه زودتر حل شود

مقامهای ننگرهار مشکلات و چالشها در امور استخراج معادن را با وزارت معادن و پترولیم شریک کرده است.
عطاالله خوگیانی سخنگوی والی ننگرهار دیروز (۱۸ حوت) به رادیو آزادی گفت که نخست، سرمایهگذاران و کارکنان استخراج معادن مشکلاتشان را با ضیاالحق امرخیل والی ننگرهار شریک کردند.
او افزود: "والی ننگرهار با هارون چخانسوری وزیر معادن و پترولیم افغانستان در این مورد صحبت تلفونی کرد و اطمینان بدست آورد که هر چه زودتر چالشها در برابر پروسس و استخراج معادن را حل کند."
به گفته خوگیانی ۳۴ فابریکهٔ پروسس و استخراج معادن فعالیت دارند که دو سال پیش برای ۲۵ هزار نفر زمینه کار فراهم شده بود.
اما در این اواخر کار همه این فابریکهها کاملا متوقف اند.
اتحادیه اروپا ۴۶۸ هزار دوز واکسین کرونا به افغانستان کمک کرد

وزارت صحت عامه افغانستان میگوید، همه واکسینهای کمکی به کشور بر اساس پلان نخست به کارکنان صحی، نهاد های امنیتی و خبرنگاران تطبیق میشود.
دیروز هم با کمک مالی اتحادیه اروپا، بیش از ۴۶۰ هزار دوز واکسین به افغانستان تحویل داده شد.
میرویس علیزی معاون سخنگوی این وزارت شام دیروز (۱۸ حوت) به رادیو آزادی گفت: "در مرحلهٔ نخست ما ۵۰۰ هزار دوز واکسین کمکی هند را بدست آوردیم و امروز (دوشنبه) نیز کواوکس فایسیلتی ۴۶۸ هزار دوز واکسین را به وزارت صحت عامهٔ افغانستان تسلیم داد."
او گفت، اتحادیه اروپا این واکسین به ارزش یک میلیارد یورو را از طریق برنامه کواوکس به افغانستان کمک کرده است.
"۲۰ درصد خبرنگاران زن در افغانستان وظایفشان را از دست دادهاند"

کمیتهٔ مصئونیت خبرنگاران افغانستان میگوید، در شش ماه گذشته ۲۰ در صد خبرنگاران زن وظایفشان را از دست دادهاند.
این کمیته دلیل آن را افزایش قتلهای هدفمند، وضعت امنیتی و رکود اقتصادی ناشی از همهگیری ویروس کرونا خوانده است.
به گفتهٔ این کمیته تنها در ماههای اخیر بیش از ۳۰۰ زن خبرنگار وظیفهشان را ترک کردهاند.
همزمان، مجیب خلوتگر رئیس اجرائیه ادارهٔ حمایت از رسانههای آزاد (نی) گفته، اکثری زنانی که وظایفشان را از دست دادهاند، در تلاش ترک کشور اند.
خلوتگر میگوید: "آنها در جستجوی فرصت مناسب اند که کشور را ترک کنند و یا حداقل پیشهٔ خبرنگاری را رها کنند. اگر چنین وضعیتی ادامه یابد، ما شاهد ضربه شدید بر پیکر آزادی بیان خواهیم بود."
در سال جاری خورشیدی ده خبرنگار به شمول الیاس داعی خبرنگار رادیو آزادی در حملههای هدفمند در افغانستان کشته شده اند.
انتونی بلینکن ۷ زن افغان را برنده جایزه افتخاری وزارت خارجه امریکا اعلام کرد

انتونی بلینکن وزیر خارجهٔ امریکا جایزهٔ افتخاری امسال وزارت خارجهٔ را برای هفت زن افغان رسما اعلام کرد.
این زنان افغانستان در سال ۲۰۲۰ میلادی در حملهها بر مناطق مختلف افغانستان کشته شدند.
بلینکن دیشب (۸ مارچ) در یک پیام ویدیویی از این زنان نام گرفت: "فاطمه خلیل کارمند کمیسیون حقوق بشر افغانستان بود که در راه رفتن به دفتر کارش کشته شد. مریم نورزاد در یک شفاخانهٔ کابل قابله بود که در حمله سه مهاجم با تعدادی از مادران و نوزادان یکجا کشته شد و فرشته محافظ زندانیان بود که در تکسی در راه برگشت، کشته شده است."
در فهرست برندگان جایزه افتخاری، نامهای فاطمه رجبی یک افسر سابق پولیس، ملالی میوند خبرنگار تلویزیون انعکاس، شرمیلا فروغ مسئول بخش جنسیتی ریاست عمومی امنیت ملی و فرشته کوهستانی یک فعال مدنی نیز شامل بودند.
وزارت خارجه امریکا هر سال جایزه افتخاری را به زنان شجاع جهان اعطا میکند که برای تساوی در جامعه کارهای تاثیرگذاری کرده باشند.
امریکا: تمام گزینهها در مورد سرنوشت عساکر باقیمانده در افغانستان روی میز است

ایالات متحده امریکا میگوید، تمامی گزینهها در مورد سرنوشت ۲،۵۰۰ نظامی این کشور در افغانستان روی میز قرار دارد.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک سخنگوی وزارت خارجه امریکا گزارش داده که گفته است تا هنوز هیچگونه تصمیم در مورد خروج کامل این نیروها در اول ماه می از افغانستان صورت نگرفته.
اظهارات روز یکشنبه (۱۷ حوت) حکومت امریکا در حالی صورت میگیرد که بر اساس گزارشها، آنتونی بلینکن وزیر خارجۀ ایالات متحده نامۀ را برای رئیس جمهور افغانستان فرستاده و در آن خواهان تسریع پروسۀ صلح افغانستان تحت رهبری سازمان ملل متحد شده.
ریاست جمهوری افغانستان به رادیو آزادی تأیید کرد که رئیس جمهور غنی این نامه را دریافت کرده اما جزئیات در مورد محتویات نامه داده نشده است.
آنتونی بلینکن در نامهاش گفته که حکومت امریکا با شریکانش و کشورهای منطقه در سطح بالا به تلاشهای دیپلوماتیک ادامه خواهد داد تا در همکاری با سازمان ملل متحد، زمینۀ مصالحه فراهم و راهها برای آتشبس دایمی و همه جانبه هموار شود.
کمیسیون انتخابات پیشنویس تعدیل قانون انتخابات را به وزارت عدلیه فرستاد

کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان پس از یک ماه نظرسنجی، قانون انتخابات را تعدیل و پیشنویس آنرا برای تکمیل مراحل تصویب، به وزارت عدلیه فرستاده است.
اورنگزیب، رئیس این کمیسیون روز دوشنبه (۱۸ حوت) به خبرنگاران گفت که طرح تغییر قانون انتخابات را در پی رایزنی با احزاب سیاسی، فعالان مدنی، کمیسیون شکایتهای انتخاباتی، بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان و نمایندگان بنیاد بینالمللی انتخابات در افغانستان تهیه کرده است. به گفته او، این طرح شامل ۱۸ فصل و ۱۲۰ ماده است.
به گفته رئیس کمیسیون انتخابات، این طرح پس از وزارت عدلیه برای تصویب به شورای ملی افغانستان فرستاده خواهد شد.
استفاده از شناسنامههای الکترونیکی در تهیه فهرست رایدهندگان در قانون انتخابات، کمک نهادهای دولتی، استقلال مالی کمیسیون، آگاهیدهی عامه، تغییر در سیستم انتخاباتی مجلس نمایندگان، شمار کرسیهای شوراهای ولایتی، استفاده از فناوری در انتخابات، مدیریت نتایج انتخابات، بخشی از تغییراتی هستند که به گفته مسئولان کمیسیون در این قانون وارد شده.
قانون فعلی انتخابات بر اساس فرمان ریاست جمهوری نافذ شده که نه تنها از سوی نهادهای مربوط بلکه از سوی محمداشرف غنی رئیس جمهور و شورای عالی مصالحه ملی مورد انتقاد قرار گرفته است.
در همین حال، محمدنعیم اصغری، رئیس بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان به رادیو آزادی گفت که برخی از پیشنهادهای این سازمان در اصلاح قانون انتخابات در نظر گرفته شده است، اما شماری از پیشنهادها در نظر گرفته نشده است.
او گفت: "تعدادی از نکات یا سفارشهای ما در پیشنویس در بخش تعدیل قانون انتخابات در نظر گرفته شد. اما مواردی که آنها را نیاز میدانیم و تغییر باید بیاید پس از آنکه کمیته تقنین وزارت عدلیه کار خود را روی آن آغاز کرد، ما خواستار تامین عدالت خواهیم شد."
کمیسیون مستقل انتخابات گفته که به برگزاری انتخابات شورای ولایتی و ولسی جرگه در ولایت غزنی به گونه کامل آماده است، اما چشم به راه تصمیم دولت در باره آمادگیهای امنیتی و بودجه برای برگزاری آن است.
۴۶۸ هزار دوز واکسین آسترازنکا از هند به کابل رسید

محموله چند صد هزاری واکسین ویروس کرونا امروز (۱۸ حوت) از هند به کابل رسید.
ائتلاف بینالمللی کواکس برای تحویلدهی این واکسین به افغانستان تعهد سپرده بود.
وزارت صحت عامه امروز دوشنبه در یک خبرنامه گفت، ۴۶۸ هزار دوز واکسین آسترازنکا، در یک پرواز از شهر ممبئی هند، به میدان هوایی کابل رسید.
بر اساس خبرنامه، افغانستان نخستین کشور در آسیای جنوبی است که واکسین کواکس را به دست میآورد.
ائتلاف کواکس که واکسین ویروس کرونا را برای کشورهای نیازمند کمک میکند، وعده داده که سه میلیون دوز واکسین ویروس کرونا را با افغانستان کمک خواهد کرد.
روند تطبیق واکسین ویروس کرونا در افغانستان حدود دو هفته پیش آغاز شد. ۵۰۰ هزار دوز واکسین هم که از سوی شرکت آسترازنکا ساخته شده، از سوی هند با افغانستان کمک شده.
نشست سیاسیون افغانستان و پاکستان در کابل به پایان رسید

نشست دو روزه شماری از سیاسیون افغانستان و پاکستان در کابل به پایان رسید.
در این نشست، علاوه بر مقامهای افغان، شماری از سیاسیون و فرهنگیان خیبر پختونخواه و بلوچستان اشتراک کرده بودند. آوردن امنیت در دو سوی خط دیورند، بحث اصلی این نشست بود.
رئیس جمهور اشرف غنی به اشتراک کنندههای این نشست گفت که تلاش میکند، امنیت و ثبات در دو طرف خط دیورند برقرار شود.
مجیب لحاظ رئیس دفتر وزیر سرحدات، اقوام و قبایل افغانستان در مورد سخنرانی رئیس جمهور غنی امروز (۱۸ حوت) گفت: "رئیس جمهور در جریان سخنرانی به اشتراک کنندههای نشست کابل گفت، برای به میان آوردن وضعیتی کار میشود که هم در پختوانخواه و هم در این سوی مرز، امنیت، صلح و ثبات برقرار شود."
نشست دو روزه سیاسیون افغانستان و پاکستان، از سوی وزارت سرحدات، اقوام و قبایل افغانستان میزبانی شد.
یوناما: تقویت زنان برای صلح پایدار در افغانستان مهم است

نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان میگوید، پروسه صلح، زنان پیشتاز افغان را به میدان میکشاند تا آنها به نمایندگی از جمهوری اسلامی افغانستان وارد گفتوگو شوند و از حل صلح آمیز بحران در کشور شان حمایت کنند.
دیبرا لاینز امروز دوشنبه (۱۸ حوت) به مناسبت هشتم مارچ، روز جهانی همبستگی زنان این را در یک اعلامیه گفته است.
او افزوده که تقویت زنان و حضور گسترده آنها، برای صلح پایدار و عادلانه خیلی مهم است تا در نتیجه حقوق تمامی افغانها در آن مصون بماند.
به گفته نماینده ویژه سازمان ملل متحد، سال ۲۰۲۱ برای افغانستان فرصت تاریخی صلح پایدار را که به نفع تمامی شهروندان این کشور باشد، مساعد میسازد.
دیبرا لاینز افزوده که زنان باید در سطح تصمیمگیریها برای صلح در افغانستان، نقش برجسته ایفا کنند اما او تاکید کرده که زنان برای این کار به حمایت تمامی قشرهای جامعه، دولت و جامعه بینالمللی نیاز دارند.
قول اردوی تندر: شش جنگجوی طالبان در لوگر کشته شدند

قول اردوی ۲۰۳ تندر، از کشته شدن شش تن از جنگجویان طالبان در ولایت لوگر خبر میدهد.
ایمل مهمند سخنگوی این قول اردو گفت که تلفات دیشب (۱۷ حوت) در منطقۀ الوزی مرکز ولایت لوگر به طالبان وارد شد.
مهمند میگوید: "منسوبین لوای سوم قول اردوی تندر، در همکاری با نیروهای کوماندو شب گذشته عملیات پاکسازی را علیه طالبان در مربوطات منطقه الوزی در مرکز ولایت لوگر انجام دادند که در نتیجه ۶ تن از شورشیان کشته شدند."
مهمند افزود که در عملیات به نیروهای افغان و غیرنظامیان تلفاتی وارد نشده است.
تا اکنون طالبان در مورد این عملیات چیزی نگفته اند.
وزیر اقتصاد: زنان افغان در تولید محصولات از توانایی عالی برخوردار هستند

وزیر اقتصاد افغانستان میگوید که زنان افغان در تولید محصولات افغانی از توانایی عالی برخوردار هستند.
کریمه حامد فاریابی وزیر اقتصاد کشور امروز (۸ مارچ) در نشست به مناسبت تجلیل از روز جهانی زن روی حل مشکلات زنان در بخش تجارت و سرمایهگذاری تاکید کرد.
خانم فاریابی همچنین گفت تا کنون ۵۴ هزار خانم در سرمایهگذاریهای کوچک فعالیت میکنند و تلاشها برای گسترش و توسعه کارهای آنان ادامه دارد.
وی افزود زنان افغان در بخش تولید محصولات افغانی از توانایی خاص برخوردار هستند، اما به دلیل نبود امکانات مالی آنان نمیتوانند در این بخش بیشتر فعالیت کنند.
عدم دسترسی به سرمایهگذاریها، نبود مکان مناسب و نبود بازار مناسب برای فروش تولیداتشان از جمله مشکلهایی هستند که زنان تجارتپیشه با آن مواجه هستند.
تاکید وزارت زراعت افغانستان بر عملیسازی پروژههای اقتصادی برای زنان

وزارت زراعت و مالداری افغانستان به مناسبت هشتم مارچ روز جهانی زن، بر عملی شدن برخی پروژههای اقتصادی برای زنان تاکید میکند.
اکبر رستمی، سخنگوی این وزارت امروز دوشنبه (۸ مارچ) به رادیو آزادی گفت که وزارت زراعت در کنار بخشهای دیگر برای تقویت و رشد اقتصادی زنان نیز کار میکند.
آقای رستمی افزود این وزارت به هدف تقویت رشد اقتصادی زنان برای هزاران زن در بخش زراعت زمینههای کاری را فراهم کرده است.
به گفته آقای رستمی، ساخت سبزخانهها، باغچههای خانگی، ایجاد مرکزهای تولید و بستهبندی محصولات زراعتی مشمول این پروژهها است که در کنار فراهمسازی زمینههای کاری برای زنان سبب رشد اقتصاد آنان هم میشود.
شکایت آموزگاران زن در غور از بیتوجهی حکومت به مشکلاتشان

معلمان زن در غور از مشکلاتشان شکایت دارند.
ماهگل غفوری یکی از معلمان زن در ولایت غور است. وی میگوید، بیتوجهی به معلمان، معاش اندک، نبود سرپناه، فضای سنتی جامعه و نبود کودکستان در محل کار، معلمان زن را به مشکلات جدی روبرو کرده است.
معلمان در مکاتب دولتی از هفت الی ۱۰ هزار معاش دارند.
مسوولان معارف غور نیز میپذیرند که آموزگاران مشکلات زیادی دارند و به مشکلاتشان توجهی که باید میشد، نشده است.
به گفته آنان، شش سال پیش محلی را به مساحت ۴۲۲ نمره زمین در غرب شهر فیروزکوه برای شهرک معلمین مشخص کردند، اما بر سر این زمین ادعای حقوقی صورت گرفت.
پیش از این بارها معلمان در غور به دلیل عدم توزیع شهرک معلمین و کمبود معاش و امتیازات خود دست به اعتصاب کاری زدهاند.