افغانستان
دو میلیون دوز واکسین ضد ویروس کرونا به کابل رسید
صندوق حمایت کودکان ملل متحد (یونیسف) از رسیدن دو میلیون دوز واکسین ضد کرونا به کابل خبر داده است.
یونیسف در تویتی روز پنجشنبه (دوم جدی) گفت که این مقدار واکسین شرکت جانسن اند جانسن از طریق برنامۀ کمکهای سخاوتمندانۀ امریکا، اتریش و ایتالیا به کابل ارسال شده است.
این محمولۀ واکسین در حالی به کابل میرسد که شیوع نوع جهش یافتۀ جدید ویروس کرونا موسوم به اومیکرون، نگرانیهای تازه را در جهان به همراه شده و بسیاری از کشورها یک سلسله اقدامات را روی دست گرفته اند.
ارقام تازۀ از موارد مثبت ویروس کرونا و مرگومیر ناشی از آن در افغانستان از سوی وزارت صحت عامه ارائه نشده است.
اما بر اساس وب سایت ولدرو میترز، تا حال بیش از ۱۵۷ هزار تن در افغانستان به این ویروس مبتلا شده اند و اضافه از ۷۳۰۰ تن جان داده اند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
دیدبان حقوق بشر: خبرنگاران افغان نمیتوانند بگونه واقعی گزارش دهی کنند
دیدبان حقوق بشر میگوید که طالبان پس از برگشت به قدرت در اگست ۲۰۲۱، چنان فضای ترس را ایجاد کرده اند که خبرنگاران افغان نمیتوانند بگونه واقعی تحقیق کنند یا گزارش دهند.
دیدبان حقوق بشر این را ناوقت روز گذشته (سهشنبه ۲۶ نومبر) در پیوند به گزارش سهساله سازمان ملل متحد در مورد وضعیت رسانههای افغانستان تحت حاکمیت طالبان گفته است.
در گزارش مشترک دفتر معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان و اداره حقوق بشر این سازمان که روز گذشته نشر شد آمده که از اگست ۲۰۲۱ تا ۳۰ سپتمبر امسال، بیش از ۳۰۰ مورد نقض حقوق بشر علیه خبرنگاران به شمول بیش از ۲۵۰ مورد بازداشت خودسرانه خبرنگاران را ثبت کرده است.
اما ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان روز گذشته در صحبت با تلویزیون خصوصی طلوع نیوز در واکنش به گزارش سازمان ملل گفت که در مورد قضیه افغانستان نباید به مثابه یک کشور غربی قضاوت شود.
اما دیدبان حقوق بشر با تأیید گزارش سازمان ملل متحد میگوید که طالبان خبرنگاران را بازداشت و شکنجه کرده اند، گزارشهای داخلی را به شدت محدود کرده اند و مستقیماً در اتاقهای خبر رسانهها برای سرکوب هرگونه محتوای انتقادی کار میکنند.
سازمان ملل: سطح تولید تریاک در افغانستان در سال ۲۰۲۴ سی درصد افزایش یافته
اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد میگوید که سطح تولید تریاک در افغانستان در سال ۲۰۲۴ میلادی سی در صد نسبت به ۲۰۲۳ افزایش یافته.
براساس اعلامیه ای این اداره که امروز چهارشنبه ( ۷ قوس ) منتشر شد، اما این رقم ۹۳ درصد کمتر از سطح تولید تریاک در ۲۰۲۲ است، سالی که به گفته این سازمان، تطبیق ممنوعیت مواد مخدر از سوی حکومت طالبان آغاز شد.
به گفته این سازمان، تولید تریاک در افغانستان در سال ۲۰۲۴ به ۴۳۳ تُن رسیده است.
این اداره به نقل از غدا ولی رئیس اجرائی این سازمان گفته که تلاشهای بین المللی باید هماهنگ شود تا اطمینان حاصل شود که از طریق سرمایه گذاری در زیرساختها، منابع زراعتی و معیشت پایدار جوامع روستایی افغانستان وابسته به کشت خشخاش بتوانند به دلایل قانونی و اقتصادی روی آورند.
به گفته این سازمان، در حال حاضر کشت و تولید تریاک از ولایتهای جنوب غربی به شمال شرقی افغانستان انتقال یافته جایی که دو سوم تولید تریاک متمرکز شده است.
گروهی از تاجران افغان و هیئت طالبان در نمایشگاه تولیدات « حلال استانبول» در ترکیه اشتراک میکنند
حکومت طالبان میگوید که در نمایشگاه تولیدات در استانبول، یک هیئت به ریاست نورالدین عزیزی، سرپرست وزارت صنعت و تجارت طالبان شرکت میکند.
خبرگزاری باختر تحت کنترل طالبان روز سه شنبه(۲۶ نوامبر) گفت که تجار و سرمایه گذاران افغان نیز در ترکیب این هیئت شامل اند که برای شرکت در نمایشگاه «حلال استانبول» به ترکیه رفته است.
در نمایشگاه «حلال استانبول» که قرار است امروز (چهارشنبه ۲۷ نوامبر) آغاز شود و برای سه روز ادامه یابد، هشت غرفه برای صادرات أفغانستان از جمله قالین، سنگهای قیمتی و میوه های خشک اختصاص یافته است.
براساس خبرگزاری باختر، در این سفر ۳۰ تن از نمایندگان سکتور خصوصی افغانستان سرپرست وزارت صنعت و تجارت طالبان را همراهی می کنند، اما گفته نشده که آیا در ترکیب این هیئت، نمایندگان تجار و سرمایه گزاران زن افغان نیز شامل اند، یا خیر.
یونیسف چگونهگی مسدود شدن صنوف درسی محلی در برخی از ولایات افغانستان را بررسی میکند
پس از نشر خبر ها مبنی بر اینکه طالبان صنوف محلی تحت حمایت نهادهای بین المللی را در برخی ولایات أفغانستان مسدود کرده اند، دفتر رسانه های صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد(یونیسف) روز سه شنبه در یک پیام ارسالی به رادیو آزادی گفت که وضعیت موجود در این زمینۀ را در ولایات جنوب افغانستان به دقت بررسی می کند و نتایج آن را به زودی با رسانه ها شریک خواهد ساخت.
شماری منابع محلی که از افشای نام هایشان خودداری کرده اند، دیروز به رادیو آزادی گفتند که صدها صنف محلی در ولایات قندهار، هلمند، ارزگان و زابل که توسط یونیسف، اتحادیۀ اروپا، شورای پناهندگان ناروی، بانک جهانی و سایر نهادهای بین المللی تمویل می شود، به دستور وزارت معارف حکومت طالبان مسدود شده است.
تا هنوز مقامات طالبان در این مورد ابراز نظر نکردهاند، اما پیش از این هم شماری از صنوف محلی تمویل شده از سوی نهادهای بین المللی را در قندهار و هلمند، بسته اند.
ریچارد بنیت بار دیگر طالبان را به نقض سیستماتیک جنسیتی علیه زنان در افغانستان متهم کرد
گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر أفغانستان بار دیگر طالبان را به" تبعیض سیستماتیک جنسیتی" علیه زنان افغان متهم کرد.
ریچارد بینت روز سه شنبه(۲۶ نوامبر) در ویدیوی که به مناسبت کمپاین ۱۶ روزۀ فعالیت علیۀ خشونت جنسیتی در شبکۀ اکس(تویتر سابق) منتشر کرده، گفت:
"خشونت جنسیتی در افغانستان عمیقاً ریشه دارد که توسط سرکوب سیستماتیک جنسیتی و تبعیض طالبان تشدید شده و این سرکوب اخیراً با تصویب قانون به اصطلاح اخلاقی بیشتر نهادینه شده است"
از اگست ۲۰۲۱ میلادی که طالبان دوباره قدرت را در افغانستان به دست گرفتند، محدودیتهای گستردهای را بر زنان و دختران افغان وضع کرده اند. نخست دختران افغان از آموزش بالاتر از صنف ششم و سپس از تحصیل در پوهنتون ها منع شده اند.
کار زنان و دختران افغان در بسیاری از ادارات دولتی و همۀ نهادهای غیردولتی به شمول دفاتر سازمان ملل متحد ممنوع اعلام شده و محدودیتهایی شدید بر مشارکت فعال زنان در سایر بخشهای جامعه از جمله بر آزادی تردد و سفر آنها، وضع شده است.
گزارش یوناما: وضعیت رسانهها در افغانستان نگرانکننده است
دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) و دفتر حقوق بشر این سازمان در گزارشی تازه از وضعیت رسانهها تحت حاکمیت طالبان ابراز نگرانی کردهاند.
یوناما امروز در اعلامیهای گفت که این گزارش چالشهای روزافزونی که خبرنگاران، کارمندان رسانهها و نهادهای رسانهای در افغانستان با آن روبهرو هستند، مستند ساخته است.
به گفتۀ یوناما، رسانهها در فضایی که با سانسور و محدودیت شدید بر دسترسی به اطلاعات همراه است، فعالیت میکنند.
این گزارش نشان میدهد که از آغاز حاکمیت طالبان تا ۳۰ سپتمبر سال روان میلادی، خبرنگاران به ویژه زنانی که در رسانهها کار میکنند، با محدودیتها و تبعیضهای گستردهای مواجهاند که بر مهارتهای مسلکی آنان تأثیر منفی گذاشته است.
در این گزارش ۳۳۶ مورد نقض حقوق بشر علیه خبرنگاران شامل ۲۵۶ مورد بازداشتهای خودسرانه، ۱۳۰ مورد شکنجه و بدرفتاری و ۷۵ مورد تهدید مستند شده است.
طالبان تاکنون در مورد این گزارش اظهار نظری نکردهاند، اما پیش از این تأکید کردهاند که رسانهها در چارچوب شریعت اسلامی آزاد هستند.
حکم دستگیری خبرنگار فرانسوی به اتهام عبور از کورسک توسط روسیه صادر شده است
محکمه روسیه حکم دستگیری خبرنگار تلویزیون فرانسه را به دلیل عبور از منطقه کورسک صادر کرد.
آژانس خبری رویترز به نقل از آژانس خبری تاس روسیه امروز ۶ قوس نوشته که کاترین نوریس ترنت، خبرنگار "شبکه خبری فرانس ۲۴"، با اردوی اوکراین وارد این منطقه شده است.
روسیه پروندههای جنایی علیه تعدادی از خبرنگاران غربی که از کورسک گزارش تهیه کردهاند، آغاز کرده است.
کورسک منطقهای است که در آگست سال جاری، اوکراین مساحتی در حدود ۱۴۰۰ کیلومتر مربع آن را از روسیه بازپس گرفت.
براساس گزارش تاس، روند بررسی پروندهها به صورت غیابی برگزار میشود و اگر خبرنگاران پا به داخل روسیه بگذارند، دستگیر خواهند شد.
ریچارد بنیت: قانون طالبان ظلم بر اقشار مختلف افغانستان است
یک مقام ملل متحد میگوید که طالبان با قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر نه تنها بر زنان و دختران بلکه بر مردان و اقلیتهای مذهبی هم ظلم میکنند.
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان، امروز سهشنبه، ۶ قوس، در یک پیام ویدیویی که در صفحۀ ایکس (توییتر سابق) کارشناسان سازمان ملل متحد منتشر شده، گفته اگر این قانون از بین نرود، بر نسلهای آینده افغانستان نیز تأثیر خواهد گذاشت.
طالبان از بیش از سه سال پیش، محدودیتهای زیادی به شمول محدودیت کار و تحصیل بر دختران و زنان وضع کردهاند.
در قانون امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان، صدای زنان «عورت» خوانده شده و حتی از آنان حق تلاوت قرآن با صدای بلند هم سلب شده است.
طالبان مکاتب تحت حمایت نهادهای بینالمللی را مسدود کردند
طالبان در برخی از ولایتهای افغانستان صنوف محلی تحت حمایت نهادهای بینالمللی را بسته کردهاند.
منابع محلی که نخواستند نامشان فاش شود به رادیو آزادی میگویند این صنوف محلی در ولایتهای قندهار، هلمند، ارزگان و زابل به دستور وزارت معارف حکومت طالبان تعطیل شدهاند.
یونیسیف، اتحادیه اروپا، شورای پناهندگان ناروی، بانک جهانی و برخی دیگر از نهادهای بینالمللی صدها صنوف محلی را در مناطق دورافتاده این ولایات تمویل میکردند.
تا کنون مقامات طالبان در این مورد اظهار نظری نکردهاند.
طالبان پیش از این نیز برخی صنوف محلی را که با حمایت نهادهای بینالمللی در قندهار و هلمند فعالیت میکردند، بسته بودند.
دیدبان حقوق بشر: خشونت علیه زنان در افغانستان سیستماتیک است
سازمان دیدبان حقوق بشر (هیومن رایتس واچ) خشونت علیه زنان و دختران در افغانستان را بهگونهای سازمانیافته و سیستماتیک خوانده است.
در گزارشی که دیروز در وبسایت این سازمان منتشر شد، آمده است که رنج و محرومیت زنان و دختران افغان تحت حاکمیت طالبان همچنان نیازمند توجه جهانی است.
در این گزارش آمده که طالبان مردان را نیز مجبور میکنند تا دستورات این گروه را در رابطه با زنان اجرا کنند.
بهعنوان نمونه ذکر شده است که اگر زنی علیه طالبان اعتراض کند یا لباسهایش مطابق معیارهای تعیینشده نباشد، مردان خانوادۀ او مجازات میشوند.
از زمان به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، آنان طی سه سال گذشته محدودیتها بر زنان و دختران را بهطور تدریجی افزایش دادهاند که انتقادهای جهانی را نیز همراه داشته است.