افغانستان
ادارهٔ هماهنگی کمک های بشری سازمان ملل نقش زنان را در رسیدن به ثبات حیاتی خواند

ادارۀ هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد در افغانستان (اوچا) می گوید که بدون مشارکت کامل زنان در تمام بخش های زندگی عمومی ، شانس اندک برای رسیدن به صلح پایدار ، ثبات و توسعۀ اقتصادی وجود خواهد داشت.
این اداره در تویتی روز پنجشنبه گفت که برای توسعۀ پایدار در افغانستان، زنان و دختران باید از تمام حقوق شان از جمله آموزش برخوردار شوند.
اوچا این مطلب را در واکنش به اقدام طالبان مبنی بر بستن پوهنتون ها به روی دختران در افغانستان بیان کرده است.
وزارت تحصیلات عالی طالبان روز سه شنبه طی مکتوبی اعلام کرد که بر اساس فیصلۀ کابینۀ طالبان ، تحصیل دختران تا امر ثانی به تعلیق در می آید.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
شرکت هوایی کام ایر پروازهایش را از کندهار به دوبی از سر گرفت

شرکت هوایی کام ایر، پروازهایش را از کندهار به دوبی از سر گرفته است.
نخستین بار است که پس از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان در اگست ۲۰۲۱ این پروازها آغاز شده.
بر اساس اطلاعات کام ایر، پروازها هفته یک مرتبه، روزهای شنبه از کندهار به دوبی و روزهای یکشنبه از دوبی به کندهار صورت میگیرد.
به گفتۀ این شرکت هوایی، قرار است پروازها از کندهار به هند و چین نیز به زودی آغاز شود اما تاریخ آن دقیقه نشده است.
ملل متحد: برای هزاران زلزله زده پکتیکا و خوست پناهگاههای گرم فراهم شده است

کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان میگوید که برای هزاران نفر از افرادیکه خانههایشان در زلزله تابستان پارسال در ولایات پکتیکا و خوست ویران شده بود، پناهگاههای گرم فراهم کرده است.
کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان دیروز یکشنبه در صفحه توییتر خود در مورد تعداد سرپناههای گرم جزئیات بیشتر ارائه نکرده، اما گفته که قبل از شروع زمستان در ولسوالی گیان خوست، به بیش از هفت هزار خانواده پول نقد و وسایل منزل کمک کرده است.
به گفته کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، هدف کمکهای که از سوی قزاقستان فراهم شده این بوده که خانوادههای زلزله زده توانایی خرید مواد سوخت و وسایل گرم کننده را در زمستان داشته باشند.
این زلزله خسارات جانی و مالی سنگینی را به مردم ولسوالیهای گیان و برمل پکتیکا و ولسوالی سپری خوست وارد کرد.
اوچا: وضعیت بشری در ۲۰۲۳ هم در افغانستان مبهم و دشوار به نظر میرسد

اداره هماهنگ کننده امور بشردوستانه ملل متحد "اوچا" در افغانستان میگوید که با وجود کمکهای این اداره به ۲۵.۳ میلیون نفر در افغانستان در سال ۲۰۲۲، نیازها هنوز بسیار زیاد اند.
اوچا دیروز یکشنبه در توییتی گفت که علیرغم پاسخ سال گذشته، وضعیت بشری سال ۲۰۲۳ هم مبهم و دشوار به نظر میرسد.
اوچا گفت که بودجه فوری و یک محیط عملیاتی مناسب برای جلوگیری از بدتر شدن وضعیت نیاز است.
اوچا این سخنان را در زمانی بیان کرد که بسیاری از نهادهای امدادرسان به دلیل وضع محدودیت طالبان بر کار زنان در سازمانهای غیردولتی، فعالیت خود را در این کشور به طور کامل یا جزئی متوقف کرده اند.
سازمان جهانی صحت: برای افغانستان عاری از پولیو تمام کودکان زیر ۵ سال باید واکسین شوند

سازمان جهانی صحت میگوید که برای یک افغانستان عاری از فلج اطفال، لازم است در هر کمپاین واکسیناسیون ضد فلج اطفال، کودکان کوچکتر از پنج سال واکسین شوند.
این سازمان دیروز یکشنبه در توییتی اعلام کرد که فلج اطفال یک بیماری لاعلاج است، اما تنها در صورتی میتوان از آن پیشگیری کرد که همه کودکان زیر پنج سال در هر کمپاین واکسین شوند.
در افغانستان دو مورد مثبت فلج اطفال در سال ۲۰۲۲ ثبت شده است. اما امسال مورد مثبت این بیماری در افغانستان تاکنون دیده نشده است.
بر اساس گزارش سازمان جهانی صحت، سال گذشته ۲۰ مورد مثبت فلج اطفال در پاکستان و ۸ مورد در موزمبیق وجود داشت.
اوتونبایوا: در آموزشهای مسلکی زنان و دختران نیز باید اشتراک داشته باشند

رزا اوتونبایوا، نماینده خاص سرمنشی ملل متحد برای افغانستان میگوید که آموزش مسلکی برای توسعه اقتصادی افغانستان بسیار مهم است و زنان و دختران باید در آن اشتراک داشته باشند.
دفتر هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان "یوناما" روز یکشنبه در توئیتی گفت که اوتونبایوا از اداره آموزش فنی و مسلکی حکومت طالبان دیدن کرد تا بداند که چه تعداد دختر به آموزشهای مسلکی میپردازند.
غلام حیدر شهامت رئیس اداره آموزش فنی و مسلکی حکومت طالبان در توئیتی در باره این نشست گفت این اداره متعهد است که از هر جوانی حمایت کند که قصد خدمت به کشور را دارد.
او به آموزش و تحصیل دختران اشارهای نکرد.
طالبان که قبلاً دختران و زنان را از تحصیلات عالی و بالاتر از صنف ششم محروم کرده اند، در دسامبر پارسال زنان را از کار در سازمانهای غیردولتی هم منع کردند.
یک هیئت طالبان هفته آینده به ازبیکستان میرود

اداره راه آهن حکومت طالبان میگوید که هیئت در هفته آینده به ازبیکستان میرود تا مشکل به میان آمده در راستای انتقال کالاهای تجارتی از طریق خط آهن حیرتانمزارشریف را حل کند.
سمیع درانی سخنگوی اداره راه آهن حکومت طالبان دیروز یکشنبه به رادیو آزادی گفت، که پیش از این هیئت در سفر اخیر خود به ازبیکستان روی یک پلان عمل توافق کرد:
"قرار است در جریان همین هفته هیئت به ازبیکستان سفر کند و به اساس یک تفاهمنامه بخشی از مسئولیت های راه آهن حیرتانمزارشریف به جانب ازبیکستان واگذار شود و اما در کل مدیریت آن افغانی است."
او ابراز امیدواری کرد که به ازبیکستان به یک نتیجه خوب برسند و انتقالات از این مسیر دوباره از سرگرفته شود.
اداره راه آهن ازبیکستان هفته گذشته اعلام کرد که فعالیت این خط آهن را به دلیل عدم توانایی افغانستان در تامین تخنیکی این پروژه، متوقف کرد.
راههای دایکندی، غور و بامیان به سوی کابل بر اثر طوفان شدید بسته شده اند

مقامهای طالبان در ولایات دایکندی، غور و بامیان میگویند که راههای این سه ولایت به طرف کابل بر اثر طوفان شدید به روی ترافیک روز یکشنبه بسته شد.
به گزارش خبرنگار رادیو آزادی، عبدالواحد حماس سخنگوی والی طالبان در غور با تایید مسدود شدن شاهراه غورکابل گفته که راههای شش ولسوالی جنوب غرب این ولایت نیز بسته شده اند.
حماس افزوده که ۳۸ مسافر گیرمانده در مسیر این ولسوالیها نجات داده شده اند.
مسئولان در بامیان از مسافران خواسته اند تا بهتر شدن اوضاع جوی از سفر در شاهراه مناطق مرکزی خودداری کنند.
گزارشها: عربستان سعودی سفارتخانهاش را در کابل بست

چند رسانه از بسته شدن سفارت عربستان سعودی در کابل خبر میدهند.
بر اساس گزارشها، این اقدام سعودی پس از آن صورت گرفت که طالبان به کار زنان در موسسه های غیر دولتی محدودیت وضع کردند.
در گزارشها گفته شده که بدون کارمندان زن، وظایف سفارت عربستان سعودی با مشکل روبرو شده بود.
با آنکه منابع رسمی این خبر را تائید نکرده اند اما گفته شده که در حال حاضر ۱۹ دیپلمات و کارمند سفارت عربستان در کابل، به اسلام آباد منتقل شده اند.
پیش از این سازمان همکاری اسلامی که مقرش در عربستان سعودی است، از حکومت طالبان خواسته بود تا محدودیت های کاری و آموزشی را بر زنان و دختران در افغانستان بردارد.
نماینده ویژه قطر برای افغانستان با سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان دیدار کرد

قطر از اعزام یک نماینده وزارت خارجه این کشور به افغانستان و دیدارش با مقامهای طالبان خبر میدهد.
بر اساس اعلامیۀ امروز (۵ فبروری) وزارت خارجه حکومت طالبان، مطلق بن مجید القعطانی نماینده ویژه قطر برای افغانستان با رسیدن به کابل با امیر خان متقی سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان دیدار کرده.
این دیدار در حالی صورت گرفته که قطر با وضع محدودیت طالبان بر کار زنان در موسسههای غیر دولتی، ابراز نگرانی شدید کرد.
قطر از کشور هایست که با حکومت طالبان نزدیک دانسته میشود و علاوه بر میزبانی از مذاکرات میان آنها و امریکا، برای طالبان دفتر سیاسی نیز در دوحه داده است.
تام وست با رهبری دو سازمان بینالمللی در مورد افغانستان گفتگو کرد

تام وست نماینده ویژه ایالات متحده آمریکا برای افغانستان میگوید که با رهبری سازمان بینالمللی مهاجرت و سازمان جهانی صحت در ژنو در مورد افغانستان گفتگو کرده است.
آقای وست در رشته تویتهای نوشته که این نهادها و دیگر ادارههای امداد رسان فعالیت هایی نجات زندگی مانند حمایت از مهاجرین، کمک با سیستمهای صحی و قربانیان حوادث طبیعی و دیگر کارها را انجام میدهند.
این در حالیست که نگرانیهای فزاینده در مورد وضعیت ناگوار بشری در زمستان جاری در افغانستان وجود دارد.
طالبان حدود یک و نیم ماه پیش، زنان را از کار کردن در موسسات غیر دولتی در افغانستان منع کردند.
به دنبال این اقدام طالبان، چندین موسسه خیریه و مددرسان بینالمللی فعالیتهایشان را در این کشور تعلیق کردند.
تام وست پیش از سفر به ژنو ، با مقامها در پاکستان و جرمنی در بارۀ افغانستان گفتگو کرده بود.