لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۵۷

ژولیا پارسی: کتابخانه زن به دلیل تهدیدات طالبان و مشکلات مالی بسته شد


کتابخانه زن در کابل
کتابخانه زن در کابل

کتابخانه زن که نزدیک به هفت ماه پیش با بیش از دو هزار جلد کتاب در منطقۀ پل سرخ شهر کابل گشایش یافته بود، بسته شد.

این کتابخانه که به ابتکار جنبش خود جوش زنان معترض افغانستان گشایش یافته بود، موسسان آن ادعا می‌کنند که روز دوشنبه به دلیل تهدیدهای طالبان و مشکلات مالی بسته شده است.

ژولیا پارسی، یکی از موسسان این کتابخانه به رادیو آزادی گفت که طالبان مانع حضور و تجمع زنان در کتابخانه می‌شدند:
"طالبان همیشه اذیت می‌کردند که دختران چرا اینجا جمع شده و به چه دلیل اینجا آمده اند و شما به کی کار می‌کنید، یعنی جای امن نشده بود برای ما و روز به روز تهدیدها بیشتر می‌شد هم اقتصاد ما ضعیف بود، یعنی نمی‌توانستیم که خود ما کرایه پرداخت کنیم. کسانیکه حمایت ما می‌کردند هم جواب دادند و گفتند که باید کسی دیگری را برای تان پیدا کنید ما کتابخانه را بسته کردیم."

لیلا بسیم: شدیداً زیر تهدید بودیم و دوبار هم کتابخانۀ ما از سوی همین گروه مهر و لاک شده بود

لیلا بسیم یکی دیگر از موسسان کتابخانۀ زن نیز می‌گوید که این کتابخانه چندین بار از سوی طالبان مهر و لاک شده بود و برایشان اجازه فعالیت داده نمی‌شد.

او به رادیو آزادی گفت که از ترس تهدیدهای امنیتی در دو ماه اخیر هیچ فعالیتی در کتابخانه نداشته اند:
"شدیداً زیر تهدید بودیم و دوبار هم کتابخانۀ ما از سوی همین گروه مهر و لاک شده بود، یک طرف طالبان محدودیت وضع کردند، برای فعالیت کتابخانه و زنانی که آنجا می‌آمدند و یک طرف وضعیت اقتصادی که ما نمی‌توانستیم که همزمان هم فعالیت نداشته باشیم و هم کتابخانه آنجا فعال باشد، مجبور شدیم که کتابخانه را ببندیم."

وحیده محرمی: حتی نمی‌توانیم یک مکان کوچک برای مطالعه داشته باشیم.

در همین حال وحیده محرمی، یکی از بانوانی که هر از گاهی برای مطالعه به این کتابخانه می‌رفت، می‌گوید که ایجاد این کتابخانه برای ترویج فرهنگ مطالعه در بین زنان و دختران خیلی موثر و مفید تمام شده بود:
"واقعاً نگران کننده است برای جامعۀ ما مخصوصاً برای زنان که حتی نمی‌توانیم یک مکان کوچک برای مطالعه داشته باشیم. واقعاً نگران کننده است برای منی که اهل مطالعه هستم. بارها رفته‌ام کتابخانۀ زن و کتاب‌های مختلفی را مطالعه کرده‌ام، اما وقتی کتابخانه زن بسته شد من کاملاً ناامید شدم و می‌بینم که جامعۀ ما از همه چیز باز می‌ماند."

در مورد ادعای مسئولان این کتابخانه از مقام‌های وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان پرسیدیم، عبدالمتین قانع، سخنگوی این وزارت از بسته شدن این کتابخانه ابراز بی‌خبری کرد:
"ما از این موضوع اصلاً خبر نداریم و این یک موضوع اصلاً خوب نیست، چرا بسته شده انشاالله من تعقیب می‌کنم موضوع را و کوشش می‌کنم که حل شود."

به گفتۀ مسئولان کتابخانۀ زن، اخیراً در این کتابخانه به تعداد پنج هزار جلد کتاب در بخش‌های مختلف موجود بود و بیشتر از ۴۰۰ نفر از بانوان عضو این کتابخانه بودند.

پس از حاکمیت طالبان در افغانستان و بسته شدن دروازه‌های مکاتب به روی دختران بالاتر از صنف ششم و پس از آن ممنوعیت تحصیل دختران در پوهنتون‌ها، مراجع مختلف با اقدام‌های مختلف تلاش کردند تا زمینۀ آموزش و مطالعه را به دختران و زنان محروم از آموزش و تحصیل فراهم کنند.

به تازگی برخی از جوانان در ولایت بامیان برای دختران محروم از آموزش کتابخانه ایجاد کردند.

XS
SM
MD
LG