لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۱۱

سازمان جهانی صحت: موارد ابتلا به بیماری سرخکان در افغانستان افزایش یافته است


تعدادی از بیمارانی که به دلیل ابتلا به سرخکان در یکی از شفاخانه ها بستر شده اند.
تعدادی از بیمارانی که به دلیل ابتلا به سرخکان در یکی از شفاخانه ها بستر شده اند.

سازمان جهانی صحت (دبلیو اچ او) یکبار دیگر از افزایش بیماری سرخکان در افغانستان ابراز نگرانی کرده‌است.

این سازمان در گزارشی‌که روز پنجشنبه نشر کرده، می‌افزاید که هرچند در سه هفته گذشته به دلیل رخصتی‌های عید قربان از این بیماری در افغانستان کمتر گزارش داده شده، اما به‌گفته این سازمان از آغاز سال ۲۰۲۴ تا حال در تعداد افراد مصاب به بیماری سرخکان افزایش قابل ملاحظه به عمل آمده است.

سازمان جهانی صحت می‌گوید، تعداد افراد مصاب به این بیماری در سال ۲۰۲۴ در تناسب به سال ۲۰۲۳ افزایش داشته که در تناسب به اواسط سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ این رقم بسیار بلند است.

به‌گفته «دبلیو اچ او» در جریان هفته بیست‌وپنجم سال ۲۰۲۴ به تعداد ۱۴۵۱ واقعه مشکوک این بیماری ثبت شده که در تناسب به هفته گذشته آن ۶.۳ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

سرخکان به عنوان یک بیماری ساری و قابل گسترش شناخته میشود
سرخکان به عنوان یک بیماری ساری و قابل گسترش شناخته میشود

این سازمان گفته که در این مدت چهار تن به اثر بیماری سرخکان در ولایت‌های بغلان، هلمند، هرات و جوزجان جان باخته اند که همه کمتر از پنج سال عمر داشته و سه تن‌شان دختران بوده‌اند.

بر اساس گزارش سازمان جهانی صحت، در کل واقعات مشکوک به ترتیب در ولایت‌های خوست، بلخ، سمنگان و جوزجان ثبت شده‌است.

این درحالی‌ست که در گزارش‌های قبلی که در ماه ثور امسال منتشر گردید، گفته شده بود که واقعات بیشتر این بیماری به ترتیب در ولایت‌های بلخ، سمنگان، خوست و فراه ثبت شده‌است.

واقعات مشکوک سرخکان به ترتیب در ولایت‌های خوست، بلخ، سمنگان و جوزجان ثبت شده‌است.

بیشترین واقعات مشکوک بیماری سرخکان در ولایت خوست ثبت شده‌است.

این درحالی‌ست که شماری از افغان‌ها می‌گویند، کودکان‌شان که به این بیماری مصاب شده‌اند، جان دردی شدید و تب دارند.

یک باشنده منطقه قصبه شهر کابل که به دلیل حساسیت موضوع از گرفتن نام‌اش خودداری کرد، می‌گوید که دخترش به این بیماری مصاب شده و حالا تحت تداوی قرار دارد:

"دختر من دو روز قبل سرخکان کشیده بود، حالا هم تحت تداوی قرار دارد، علایم آن تب شدید بود، خارش داشت، اشتها هم نداشت و در تمام وجودش سرخکان برآمده بود."

به همین‌گونه عبادالله یک باشنده ولسوالی اچین ولایت ننگرهار به رادیو آزادی گفت که این بیماری برایش نسبت به کسانی‌که واکسین نکرده بودند، آسان سپری شد:

"من سرخکان کشیده بودم، دانه‌های سرخ بود، سه روز تب شدید داشتم، بعداً دوا گرفتم، حالا خوب استم، کسانی‌که واکسین نکرده بودند بسیار به عذاب بودند."

داکتران تطبیق واکسین را به عنوان بهترین گزینه برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری پیشنهاد می کنند
داکتران تطبیق واکسین را به عنوان بهترین گزینه برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری پیشنهاد می کنند

متخصصین بخش داخله می‌گویند، بیماری سرخکان یک بیماری ساری است وفرد مصاب باید از دیگران تا زمان صحتمند شدن، دور نگهداشته شود.

داکترلطیف زهیر در این مورد به رادیو آزادی گفت:

"این بیماری ساری است، از طریق عطسه، سرفه و تنفس به دیگران انتقال می‌شود و این‌که جامعه ما یک جامعه اجتماعی است، همه در یک خانه می‌باشند، به همین خاطر بیشتر سرایت می‌کند، این بیماری قابل علاج است، خودش خوب می‌شود اما ما برای آن دوای درد و مالتی ویتامین می‌دهیم، برخی بیماران به دلیل پائین بودن مقاومت بدن‌شان یا برای زنان امیدوار قابل نگرانی است، کسی‌که به این بیماری دچار می‌باشد، باید خانه‌اش جدا باشد و مایعات زیاد بگیرد و زود زود به داکتر مراجعه کند."

بر اساس گزارش سازمان جهانی صحت، از آغاز سال ۲۰۲۴ به این طرف به طور مجموعی ۳۳،۳۳۴ واقعه مشکوک بیماری سرخکان ثبت شده که از این میان ۱۴۳ تن جان باخته اند.

قابل یادآوریست که امسال به سبب سیلاب‌های پیهم و برگشت مهاجران به افغانستان، گسترش بیماری‌های ساری بیشتر شده‌است.

XS
SM
MD
LG