افغانستان
ماتیو میلر: ایالات متحدۀ امریکا به طالبان کمک مالی نمیکند
ماتیو میلر سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا میگوید ایالات متحده به طالبان کمک مالی نمیرساند.
او دیروز دوشنبه در یک کنفرانس خبری در پاسخ به سوال یک خبرنگار که گویا طالبان هم از کمکهای بشری امریکا به افغانستان، مستفید میشوند، در این مورد سخن گفت. قبل از این نیز، «سیگار» دفتر سرمفتش کمکهای امریکا به افغانستان اظهار نگرانی کرده بود که یک بخش از کمکهای مالی امریکا به افغانستان به دست طالبان میرسد.
سیگار هفته گذشته در یک گزارش گفته بود دو شعبۀ وزارت خارجۀ امریکا بر عکس طرزالعمل خود کمکهای بشری را که به افغانستان رساندهاند، ارزیابی درست نکردهاند و طبق گزارش آن، چنین معلوم میشود که ۲۹۳ میلیون دالر از این کمکها به دست تندروان رسیده باشد.
سیگار گفته است طالبان برای بهدست آوردن کمکهای بشری امریکا تاکتیکهای مختلف از جمله ساختن ادارات بشری را به کار بردهاند.
حکومت طالبان تا حال در مورد این گزارش سیگار تبصره نکرده است.
از زمان برگشت طالبان به قدرت در افغانستان در تابستان سال ۲۰۲۱ امریکا بزرگترین کمک کنندۀ بشری به افغانستان باقی مانده و نظر به گزارش سیگار تا حال در حدود سه میلیارد دالر به افغانستان فرستاده است.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
مایک جانسون به افتخار ۱۳ سرباز کشتهشده در افغانستان گردهمایی برگزار میکند
رئيس مجلس نمایندهگان کانگرس امریکا، مایک جانسون، امروز سهشنبه از یک گردهمائی به افتخار ۱۳ سرباز امریکایی که در جریان خروج از افغانستان کشته شدند، میزبانی میکند.
او قرار است بلندترین مدال کانگرس را به این قربانیان اهدا نماید.
این ۱۳ سرباز امریکایی و ۱۷۰ افغان در یک حملۀ انتحاری در جریان خروج نا منظم و با هرجومرج قوای امریکا از افغانستان در ماه اگست سال ۲۰۲۱ در میدان هوائی کابل کشته شدند.
دموکراتها و جمهوریخواهان هر دو از قطعنامۀ یادبود از این ۱۳ قربانی امریکایی حمایت نمودند و رئیسجمهور بایدن در ماه دسمبر همان سال آن را امضا کرده بود.
این اجلاس که در آن رهبران دموکرات و جمهوریخواه سخنرانی میکنند، در بنای کانگرس برگذار میشود.
این اجلاس در زمانی برگذار میشود که بحثها در مورد خروج با هرجومرج قوای امریکا از کابل به اوج آن رسیده و در مبارزات انتخاباتی امریکا از آن به حیث وسیله استفاده میشود.
آقای جانسون این اجلاس را در زمانی دعوت کرده که چند ساعت بعد از آن اولین مناظرۀ بین دو نامزد ریاست جمهوری امریکا، کامالا هاریس از حزب دموکرات و دونالد ترمپ از حزب جمهوریخواه، برگذار میشود.
ولکر تُرک: جهان باید جلو رفتار نادرست طالبان با زنان را بگیرد
ولکر تُرک، کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل، از جهان خواست تا جلو رفتار نادرست طالبان با زنان در افغانستان و جنگ در اوکراین را بگیرد.
او در پنجاه و هفتمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل (به تاریخ ۹ سپتمبر) گفت که حکومت طالبان، که پس از خروج ائتلاف بینالمللی به رهبری امریکا در سال ۲۰۲۱ کنترول افغانستان را به دست گرفت، قوانین و پالیسیهای نفرتانگیزی علیه زنان را به شدت عملی کرده است که بر اساس آن، زنان از زندگی عمومی محروم شدهاند.
قرار است ریچارد بنت، نمایندۀ ویژۀ سازمان ملل در امور حقوق بشر افغانستان، امروز نیز گزارش خود را ارائه کند.
در نسخۀ از این گزارش که پیش از این منتشر شده است، وضعیت حقوق بشر در افغانستان بسیار حساس و دشوار توصیف شده و طالبان متهم به اعمال محدودیتهای بیشتر بر زنان و دختران شدهاند.
پنجاه و هفتمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل امروز دوشنبه، ۹ سپتمبر، در ژنو آغاز شد و تا ۱۱ اکتوبر ادامه خواهد داشت.
کاظمی قُمی: روند ساخت دیوار مرزی ایران با افغانستان و پاکستان ادامه دارد
کاظمی قُمی، نمایندۀ ویژه ایران برای افغانستان میگوید که روند ساخت دیوار مرزی در مرز با افغانستان و پاکستان از قبل آغاز شده است.
قُمی روز گذشته (دوشنبه) در مصاحبهای با خبرگزاری ایرنا گفت که این اقدام به درخواست شورای عالی امنیت ملی ایران صورت گرفته است.
وی افزود که ایران همچنان به همکاری با حکومت موقت طالبان در افغانستان در زمینهٔ تأمین امنیت مرزی ادامه میدهد.
نمایندهٔ ویژهٔ ایران برای افغانستان همچنین تأکید کرد که هر دو طرف در زمینهٔ مبارزه با تروریسم، جلوگیری از قاچاق مواد مخدر و مسائل منافع متقابل همکاری دارند.
استقبال برنامۀ جهانی غذا از کمک ۲۵ میلیون یورویی اتحادیه اروپا
برنامه جهانی غذا در افغانستان از کمک ۲۵ میلیون یورویی اتحادیۀ اروپا استقبال کرد.
این برنامه روز گذشته (دوشنبه) در بیانیهای که در وبسایت خود منتشر کرده است، اعلام کرد که این کمک مالی به آنها این امکان را میدهد تا به تعدادی از خانوادههای بسیار آسیبپذیر، مواد غذایی یا پول نقد ارائه کنند.
همچنین به گفتۀ این نهاد، با کمک مالی اتحادیۀ اروپا، مواد غذایی برای زنان حامله، مادران و کودکان زیر پنج سال فراهم خواهد شد.
وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان: یونسکو باید منار جام را از خطر تخریب نجات دهد
حکومت طالبان از سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد (یونسکو) خواست که منار جام در ولایت غور را از خطر تخریب نجات دهد.
عتیقالله عزیزی، معاون وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، هنگام بازدید از منار جام در ولسوالی شهرک ولایت غور اظهار داشت که سیلابهای اخیر به این منار آسیبهای جدی وارد کرده و اگر سیلاب دیگری رخ دهد یا حادثه طبیعی دیگری پیش آید، احتمال دارد که این منار بهطور کامل تخریب شود.
عزیزی همچنین تأکید کرد که حفاظت از منار جام بر عهده یونسکو است و از این نهاد علمی، فرهنگی ملل میخواهد تا جلوی تخریب این اثر تاریخی را بگیرد.
منار جام در سال ۲۰۲۲ میلادی از سوی یونسکو در فهرست میراث فرهنگی جهان ثبت شد. این منار ۶۵ متر ارتفاع دارد و پس از منار قطب در دهلی هندوستان، دومین منار بلند خشتی در جهان است.
این منار در دوران سلطنت سلطان غیاثالدین غوری ساخته شده است.
وزارت خارجۀ بریتانیا: تصمیم به بسته شدن سفارت افغانستان پس از بیاعتبار اعلام شدن دیپلوماتها توسط طالبان گرفته شد
وزارت خارجۀ بریتانیا میگوید، تصمیم بسته شدن سفارت افغانستان در لندن پس از آن گرفته شد که طالبان کارکنان این سفارت را فاقد اعتبار خواندند.
این وزارت در پاسخ به پرسش رادیو آزادی گفت که بر اساس روابط دیپلوماتیک کنوانسیون ویانا، افغانستان مسئول برکناری کارکنان سفارتهای خود است.
دفتر مطبوعاتی وزارت خارجۀ بریتانیا روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت که با وجود بسته کردن سفارت افغانستان، یکجا با شرکایش به حمایت از افغانها ادامه میدهند و زمینهٔ کمکها را به نیازمندان زیادی فراهم میکنند.
پس از آنکه وزارت خارجۀ طالبان ۱۴ مأموریت دیپلوماتیک افغانستان را به دلیل تعامل نکردن بیاعتبار اعلام کرد، بریتانیا به دیپلوماتان سفارت افغانستان در لندن ۹۰ روز فرصت داد تا سفارت را ببندند و خودشان خواستار پناهندگی شوند و یا هم این کشور را ترک کنند.
ریچارد بنیت: عادیسازی تعامل با طالبان باید بر اساس پیشرفتهای حقوق بشری باشد
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهٔ حقوق بشر ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان، میگوید که هر نوع عادیسازی تعامل با طالبان باید بر اساس پیشرفتها در بخش حقوق بشر باشد.
او که گزارش خود در بارهٔ وضعیت حقوق بشری افغانستان را امروز در ۵۷مین نشست شورای حقوق بشر ملل متحد ارائه کرد، گفت:
"هر نوع عادیسازی تعامل با مقامهای سرپرست باید بر اساس پیشرفتهای قابل اندازهگیری و قابل تأیید در بخش حقوق بشر باشد."
در یک نسخهٔ گزارش بنیت که پیشتر نشر شد، وضعیت حقوق بشری افغانستان بسیار حساس و دشوار خوانده شده و طالبان به وضع محدودیتهای بیشتر بر زنان و دختران متهم شدهاند.
همچنین، وُلکر تُرک، کمیشنر عالی حقوق بشر ملل متحد، در این نشست از جهان خواست که از رفتار نادرست با زنان در افغانستان و ادامهٔ جنگ در اوکراین جلوگیری کند.
او گفت که حکومت طالبان در بیش از سه سال گذشته سختگیرانهترین قوانین و سیاستهای نفرتانگیز را علیه زنان به اجرا گذاشته است که زنان را از زندگی عمومی حذف میکند.
پنجاه و هفتمین نشست شورای حقوق بشر ملل متحد امروز دوشنبه در ژنو آغاز شده و تا ۱۱ اکتوبر ادامه خواهد یافت.
نصیر احمد اندیشه: افغانستان یکی از موضوعات اصلی نشست حقوق بشر سازمان ملل است
نصیر احمد اندیشه، نمایندۀ دایمی افغانستان در دفتر جنوای سازمان ملل متحد، میگوید که افغانستان یکی از موضوعات اصلی بحثهای پنجاه و هفتمین نشست شورای حقوق بشر است.
آقای اندیشه پیش از آغاز این نشست در یک پیامی گفته:
«امروز ۹ سپتامبر ۲۰۲۴ آغاز پنجاه و هفتمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل است که تا ۱۱ اکتبر ادامه خواهد داشت. در این بحثها، افغانستان یک موضوع کلیدی و مهم است. این نشست با گزارش ولکر ترک، کمیسار عالی حقوق بشر سازمان ملل آغاز خواهد شد. در این گزارش گزینهها و روند پاسخگویی موارد نقض حقوق بشر مورد بحث قرار میگیرد.»
آقای اندیشه میگوید که در نشست امروز دو نفر به نمایندگی از افغانستان حضور خواهند داشت.
انتظار میرود که ریچارد بنت، گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان، نیز امروز گزارش خود را ارائه کند.
در نسخۀ اول این گزارش که پیشتر منتشر شده، وضعیت حقوق بشر در افغانستان بسیار دشوار و حساس خوانده شد و طالبان همچنان متهم به افزایش محدودیتها علیه زنان و دختران شدند.
حزب جمهوریخواه مجلس نمایندگان امریکا گزارشی دربارۀ چگونگی خروج نیروهای امریکایی منتشر میکند
اعضای حزب جمهوریخواه مجلس نمایندگان امریکا قرار است که روز دوشنبه (۱۹ سنبله) گزارشی در باره چگونگی خروج نیروهای امریکایی از افغانستان در آگست سال ۲۰۲۱ میلادی منتشر کنند.
خبرگزاری رویترز مینویسد که در این گزارش که پس از مدتها انتظار، به نشر رسیده، اداره رئیسجمهور جو بایدن به دلیل خروج با هرج و مرج و مرگبار نیروهای امریکایی از افغانستان، مورد انتقاد قرار گرفته است.
نیروهای امریکایی در اواخر ماه آگست سال ۲۰۲۱، دو هفته پس از آن افغانستان را ترک کردند که طالبان کنترل این کشور را دو باره به دست گرفتند.
پیش از خروج نیروهای امریکا از افغانستان، در ۲۶ ماه آگست سال ۲۰۲۱ انفجاری در مقابل میدان هوایی کابل رخ داد که در نتیجه آن، ۱۳ سرباز امریکایی و دهها افغان کشته و زخمی شدند.
در گزارش مجلس نمایندگان امریکا آمده که اداره ایالات متحده در ۱۶ آگست، یک روز پس از به قدرت رسیدن طالبان در مورد تخلیۀ غیرنظامیان از افغانستان تصمیم گرفت که به اساس گزارش خیلی دیر بود.
در این گزارش همچنین آمده که در آن زمان، روابط مناسب بین مقامات امریکایی در واشنگتن و کابل وجود نداشت و در اسناد و مدارک هم افغانهای مستحق تخلیه مشکلات و نواقصی دیده میشد.
این گزارش در نتیجه تحقیقات سهسالۀ مایکل مککال، رهبر جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان ایالات متحده ترتیب و تهیه شده است.
پیش از این، اداره رئیسجمهور بایدن خروج نیروهایش از افغانستان را به چالش کشید و برخی از سیاستمداران حزب دموکرات، دونالد ترمپ، رئیسجمهور سابق از حزب جمهوریخوا را متهم کردند که با طالبان در باره خروج نیروهای امریکایی صحبت کرده است.
هواداران تحریک انصاف خواستار آزادی عمران خان از زندان شدند
هواداران تحریک انصاف در نزدیکی اسلامآباد خواستار رهایی عمران خان از زندان شدند.
این نشست اعتراضی در حالی برگزار شده که حکومت پاکستان مقررهای را تصویب کرده که بر اساس آن، برگزارکنندگان نشستهای بزرگی که بدون هماهنگی با حکومت مرکزی برگزار میشوند، مجازات خواهند شد.
حکومت پاکستان بزرگراههای منتهی به اسلامآباد را با کانتینر مسدود کرده است، اما به پی تی آی اجازه داده شده بود که نشست خود را در خارج از پایتخت برگزار کند.
حماد اظهر، یک سیاستمدار تحریک انصاف که در این گردهمایی سخنرانی میکرد، گفت که مردم از "حاکمیت قانون" در کشورشان ناامید شدهاند.
عمران خان در پیوند به چند مورد از جمله افشای اسرار دولتی و هدیه دادن به رهبران خارجی در زندان ادیله در راولپندی زندانی است. اما حزب او میگوید که پروندههای تهیه شده علیه عمران خان سیاسی اند.