لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۲۹ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۰۴

افغانستان

زنان سرپرست خانواده در افغانستان با مشکلات اقتصادی شدید دست و پنجه نرم می‌کنند

بسیاری از زنان افغان مدعی‌اند که کمک‌های اعلام‌شدۀ طالبان به آنان نرسیده است.
بسیاری از زنان افغان مدعی‌اند که کمک‌های اعلام‌شدۀ طالبان به آنان نرسیده است.

شماری از زنان سرپرست خانواده‌ها و مادران بیوه در افغانستان، با نزدیک شدن فصل زمستان با چالش‌های اقتصادی قابل توجه و مشکلات فراوان روبرو هستند.

آن‌ها در صحبت با رادیو آزادی گفتند که نزدیک شدن فصل زمستان بر نگرانی‌هایشان افزوده است.

(بچه‌ام نان می‌خواست، حیران شدم چه کنم، آخر خانۀ خاله‌ام رفتم و یک شب و یک روز پاییدم، او برای ما نان پخت.)

این بانو که باشنده کابل است می‌گوید بیوه است و فقر تا حد گرسنگی دامنگیر او شده است.

او که نخواست به دلیل حساسیت موضوع نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت:
"بیوه هستم، کاریگر نداریم در خانه، زمستان شد، بسیار وضع و روزگار ما خراب است، خودم مریض هستم، خرچ و خوراک نداریم، هیچ کسی به ما کمک نمی‌کند."

بانوی دیگری از ولسوالی دره‌صوف ولایت سمنگان که او هم نخواست نامش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت که چهار سال می‌شود شوهرش به ایران رفته و از او هیچ خبری ندارد.

او که سرپرست خانواده‌اش است می‌گوید که با نزدیک شدن فصل زمستان وضعیت زندگی او بدتر از گذشته شده است.

"چهار طفل دارم، دو دختر و دو پسر، پسر کلان ۱۴ ساله است و دختر کوچکم ۶ ساله. ۳ هزار کرایه خانه می‌دهم، سه چهار ماه کرایه را نپرداخته‌ام، زمستان است، چوب کار است، زغال کار است، حیرانم چگونه پوره کنم. در خانه‌های مردم کار می‌کنم."

گفتنی است که شماری دیگر از زنان که دنبال کار هستند، حتی این فرصت را هم ندارند؛ زیرا خانواده‌ها به دلیل وضعیت نامناسب اقتصادی کمتر اقدام به استخدام کارگر می‌کنند.

یک بانوی دیگر نیز از ولایت کابل، که سرپرستی خانواده‌اش را بر عهده دارد، می‌گوید که فرزندانش از سردی هوا بیمار شده‌اند، اما توانایی تداوی آنان را ندارد.

او که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت:
"هیچ‌کسی را ندارم که مرا کمک کند، اولادهایم سینه‌وبغل اند، خانه‌ام دروازه درست ندارد، پرده زدیم، زمستان است، خانه‌ام سایه‌رخ است، اولادک‌هایم خنک می‌خورند، نی خوراک داریم، نی چوب و زغال. ۳ زمستان است که بسیار به سختی تیر می‌کنم."

وزارت شهدا و معلولین طالبان اعلام کرده است که در پنج ماه گذشته بیش از ۱۰ میلیارد افغانی به بیوه‌ها و یتیمان کمک کرده است.
وزارت شهدا و معلولین طالبان اعلام کرده است که در پنج ماه گذشته بیش از ۱۰ میلیارد افغانی به بیوه‌ها و یتیمان کمک کرده است.

فیصل خاموش، سخنگوی وزارت شهدا و معلولین حکومت طالبان، به تاریخ ۱۶ نوامبر در صفحۀ ایکس (توئیتر سابق) نوشته است که این وزارت در پنج ماه گذشته مبلغ ۱۰ میلیارد و ۴۰۹ میلیون افغانی را برای یتیمان، معلولین و بیوه‌های کشور توزیع کرده است.

اما بسیاری از زنان که سرپرستی خانواده‌های خود را به عهده دارند و همچنان شمار زیادی از بیوه‌ها و یتیمان در افغانستان مدعی‌اند که کمکی دریافت نکرده‌اند.

بر اساس آماری که وزارت امور شهدا و معلولین حکومت طالبان سال گذشته ارائه کرده بود، ۸۰ هزار زن بیوه و ۳۵۰ هزار یتیم نزد آنان ثبت است.

بیشتر زنان افغان، همسرانشان را در نتیجۀ حوادث، جنگ‌های سال‌های اخیر بین نیروهای جمهوری مخلوع و طالبان، حملات انفجاری و انتحاری و بمب‌گذاری‌های کنار جاده‌ای از دست داده‌اند.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

وزارت خارجۀ ایران: نگهداری «تعداد قابل توجه» زندانیان افغان در زندان‌های ایران، هزینه‌های هنگفتی را در پی داشته است

زندانیان افغان بیشتر به جرایم مواد مخدر محکوم شده‌اند.
زندانیان افغان بیشتر به جرایم مواد مخدر محکوم شده‌اند.

در پی نگرانی‌ها از وضعیت بد مهاجران افغان در ایران، حالا این کشور اعلام کرده که تعداد "قابل‌توجه" افغان‌ها در زندان‌های آن کشور زندانی هستند.

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجۀ ایران می‌گوید، این افغان‌ها به دلیل دست داشتن در جرایم مختلف از جمله مواد مخدر در ولایت‌های مختلف ایران زندانی شده‌اند.

او با آنکه رقم دقیق این زندانیان را مشخص نکرد اما افزود که تعداد زیاد محکومان افغان در زندان‌های ایران بار مالی قابل‌توجهی بر دوش آن کشور گذاشته است.

خبرگزاری تسنیم ایران روز دوشنبه بخشی از ویدیوی سخنرانی بقایی در مورد زندانیان افغان در ایران را در صفحۀ ایکس (توئیتر سابق) خود منتشر کرده که در بخشی آن چنین گفته است:
"افغانستانی‌های محکوم و محبوس در زندان‌های ایران تعدادشان زیاد است. در اغلب استان‌های کشور ما زندانی‌های افغان داریم، جرایم هم متنوع است. بیشتر جرایم مربوط به مواد مخدر است. تعداد زیاد "قابل‌توجه" است که هزینه‌های زیاد هم بر دوش بیت‌المال می‌گذارد."

بقایی در این ویدیو اشاره کرده که توافقنامه انتقال محکومان افغان بین دو کشور از مدت‌ها قبل وجود داشت و در سفر اخیر هیئت ایرانی به کابل، "توافقات خوبی" در خصوص انتقال محبوسین افغان به افغانستان حاصل شده و ابراز امیدواری کرده که این روند به طور مؤثر توسط جانب افغانستان تطبیق شود.

براساس اعلامیه‌ای که در وب‌سایت وزارت خارجۀ حکومت طالبان سه روز قبل نشر شده، امیرخان متقی، سرپرست این وزارت طالبان در کابل با عسکر جلالیان، معین وزارت عدلیۀ ایران دیدار کرده و در مورد برخی مسایل مشترک میان دو کشور از جمله محبوسین افغان در ایران صحبت کرده‌اند.

در ادامه آمده که متقی از جانب ایران خواسته تا در قسمت انتقال محبوسین افغان در ایران، همکاری همه‌جانبه کند.

پیش از این، به نقل از معین وزارت عدلیۀ ایران گزارش‌هایی نشر شده که گفته ۱۰۰۰ زندانی افغان ظرف دو ماه برای گذراندن باقی‌ماندۀ محکومیت خود به افغانستان منتقل خواهند شد.

در این حال، شماری از افغان‌هایی که دوستان و خویشاوندان‌شان در ایران زندانی هستند می‌گویند از سرنوشت‌شان خبری نیست و نگران وضعیت‌شان هستند.

در وایل سال ۲۰۲۱ ، قبل از سقوط جمهوریت. عکسی از انتقال زندانیان افغان از ایران به افغانستان در مرز اسلام قلعه در هرات
در وایل سال ۲۰۲۱ ، قبل از سقوط جمهوریت. عکسی از انتقال زندانیان افغان از ایران به افغانستان در مرز اسلام قلعه در هرات

یکی از باشنده‌گان ولسوالی بگرامی که نخواست نامش در گزارش گرفته شود و به شرط تغییر صدای اصلی‌اش در مورد به رادیو آزادی گفت:
"یک بچه‌کاکای من در ایران زندانی است و ما هیچ احوالی از او نداریم، هیچ از وضعیتش خبر نداریم. فقط یک‌بار بچه‌ها که در ایران بودند به ما خبر دادند که زندانی است. مادرش زیاد به تشویش است."

عزیز، یکی از مهاجران افغان در ایران، اما می‌گوید بازداشت افغان‌ها از سوی پولیس ایران جریان دارد:
"گرفتاری‌ها بسیار زیاد است. کسانی را که مدارک نداشته باشند می‌برند و رد و مرز می‌کنند. همین رقم گرفتاری‌ها زیاد شده. همه‌روزه مردم را می‌گیرند."

مقام‌های ایرانی در حالی از موجودیت تعداد زیاد زندانیان افغان در زندان‌های ایران سخن گفته‌اند که به‌تازه‌گی سازمان حقوق بشر ایران مستقر در ناروی از اعدام ده نفر به شمول یک افغان در زندان قزل‌حصار در شهر کرج ایران خبر داد.

یک زن در ولایت بغلان در ملاء عام شلاق زده شد

عکس از ارشیف
عکس از ارشیف

ستره محکمه طالبان می گوید که یک زن را در ولایت بغلان در ملاعام شلاق زدند.

این اداره طالبان امروز در وبسایت خود گفته که این زن از سوی محکمه ابتدایی این ولایت به جرم آنچه آنان " قوادی" یا "دلالی" میخوانند به سی دره جزای تعزیری و شش ماه حبس محکوم شده بود.

حکم شلاق بر این زن روز گذشته اجرا شد.

این در حالی است که نهادهای بین‌المللی و حقوق بشری بارها از طالبان خواسته‌ اند که مجازات بدنی را متوقف کنند، زیرا این اقدامات را مغایر با اصول حقوق بشری می‌دانند.

اما طالبان همچنان به اجرای چنین مجازات‌هایی در ولایات مختلف ادامه می‌دهند.

شورای پناهنده‌گان ناروی: بحران اقلیمی مردم افغانستان را به کوچ اجباری وادار کرده است

بیش از ۳۸ هزار نفر در اوایل ۲۰۲۴ به دلیل تغییرات اقلیمی بی‌جا شدند.
بیش از ۳۸ هزار نفر در اوایل ۲۰۲۴ به دلیل تغییرات اقلیمی بی‌جا شدند.

شورای پناهنده‌گان ناروی می‌گوید که افغانستان به دلیل ادامۀ بحران اقتصادی با مشکلات فراوان، بیکاری و تغییرات اقلیمی مواجه است.
این شورا روز گذشته در گزارشی در وبسایت خود اعلام کرد که افغانستان یکی از آسیب‌پذیرترین کشورها در برابر تغییرات اقلیمی است.

در این گزارش آمده است که وضعیت در ولایت بادغیس بسیار ناگوار است.
زمین‌های وسیع بادغیس و سایر ولایات کشور در نتیجۀ تغییرات اقلیمی از بین رفته و در نتیجه مردم برای بقا به مناطق دیگر کوچ کرده‌اند.

شورای پناهنده‌گان ناروی هشدار می‌دهد در حالی که بحران تغییرات اقلیمی در حال گسترش است، افغانستان آمادگی‌های لازم را برای مقابله با این مشکل ندارد.

پیش از این، روز یکشنبه، سازمان حفاظت از کودکان (سیف د چلدرن) گفت که در ماه‌های اول سال ۲۰۲۴، بیش از ۳۸ هزار نفر که نیمی از آن‌ها کودک هستند، به دلیل شرایط سخت اقلیمی در افغانستان مجبور از خانه‌هایشان بی‌جا شدند و به جاهای دیگر کوچ کردند.

سفیر افغانستان در برلین و جنرال قنسول افغانستان در بن از سمت‌های خود استعفا دادند

یما یاری و سید لطف الله سادات
یما یاری و سید لطف الله سادات

یما یاری، سفیر افغانستان در برلین، در بیانیه‌ای اعلام کرده است که از سمت خود به‌عنوان سفیر جمهوری اسلامی افغانستان در آلمان استعفا داده و امور اداری را رسماً به همکارانش سپرده است.

سید لطف‌الله سادات، جنرال قنسول افغانستان در بن، نیز اعلام کرده که به درخواست کشور میزبان و برای جلوگیری از تأخیر و موانع در فعالیت‌های قنسولی این تصمیم را گرفته است.

یک دیپلومات پیشین افغانستان در آلمان که هنوز با دیپلمات‌های افغان در تماس است، شب گذشته به شرط محفوظ ماندن هویتش به رادیو آزادی گفت که وزارت امور خارجهٔ آلمان از این دو دیپلومات افغان در برلین و بن درخواست استعفا کرده بود.

پس از آن‌که طالبان بیش از ۱۰ نمایندگی دیپلماتیک افغانستان را باطل اعلام کرد، بنا به درخواست کشورهای میزبان، نمایندگی‌های افغانستان در چندین کشور بسته شدند.

جبهۀ موسوم به «آزادی افغانستان» مسئولیت حملۀ شب گذشته کابل را پذیرفت

نقشه کابل
نقشه کابل

شب گذشته، انفجاری در منطقه چهار قلعه چهاردهی، مربوط به حوزه ششم امنیتی شهر کابل رخ داد. جزئیات دقیقی از نوعیت این انفجار در دسترس نیست.

گروه "جبهه آزادی افغانستان" با انتشار پیامی در صفحه ایکس (توییتر سابق) مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته و ادعا کرده است که یک موتر نظامی و پست بازرسی طالبان را هدف قرار داده‌اند که در نتیجه آن، دو عضو طالبان کشته و دو تن دیگر زخمی شده‌اند.

تا کنون، مقامات طالبان در این باره اظهار نظری نکرده‌اند

یونیسف: بیش از یک میلیون کودک در افغانستان برای تشخیص سوءتغذیه معاینه شدند

۲. ۳۴۳ هزار کودک مبتلا به سوءتغذیهٔ شدید در افغانستان بستری شدند.
۲. ۳۴۳ هزار کودک مبتلا به سوءتغذیهٔ شدید در افغانستان بستری شدند.

صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) اعلام کرده است که در ماه سپتمبر سال جاری بیش از یک میلیون کودک در افغانستان را برای تشخیص سوءتغذیه معاینه کرده‌اند. یونیسف تأکید می‌کند که این آزمایشات اولین گام برای شناسایی کودکانی است که در معرض خطر سوءتغذیه و مشکلات مرتبط به آن هستند.

آخرین گزارش صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل نشان می‌دهد که در سال جاری ۳۴۳ هزار کودک مبتلا به سوءتغذیهٔ شدید برای تداوی در شفاخانه‌های افغانستان بستری شده‌اند.

این در حالی است که سازمان جهانی صحت از افزایش بحران ناامنی غذایی در افغانستان خبر داده و گفته است: «در حال حاضر ۲.۹ میلیون کودک زیر پنج سال در افغانستان از سوءتغذیه رنج می‌برند.»

سازمان‌های بین‌المللی نیز می‌گویند که به دلیل گسترش فقر و گرسنگی، تعداد زیادی از کودکان افغان در معرض خطر سوءتغذیه قرار دارند.

اتحادیهٔ اروپا تحریم‌های جدیدی را علیه ایران به دلیل حمایت نظامی از روسیه اعمال کرد

۱. اتحادیهٔ اروپا ایران را به دلیل حمایت نظامی از روسیه تحریم کرد
۱. اتحادیهٔ اروپا ایران را به دلیل حمایت نظامی از روسیه تحریم کرد

شورای اتحادیهٔ اروپا می‌گوید که به دلیل حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ علیه اوکراین، تحریم‌های بیشتری را علیه این کشور اعمال خواهد کرد. این تحریم‌ها شامل ممنوعیت صادرات قطعاتی از اتحادیهٔ اروپا به ایران است که در ساخت موشک و طیاره‌های بدون سرنشین استفاده می‌شود.

تحریم‌های جدید اتحادیهٔ اروپا یک شخص و چهار نهاد از جمله خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران (IRISL) و مدیر آن، محمدرضا خیابانی، را که متهم به ارسال سلاح و طیاره‌های بدون سرنشین به روسیه هستند، شامل می‌شود. همچنین سه شرکت کشتیرانی روسیه نیز به دلیل حمل تجهیزات نظامی از ایران به روسیه در فهرست این تحریم‌ها قرار گرفته‌اند.

اتحادیهٔ اروپا پیش‌تر اقدام ایران در ارائهٔ راکت‌های بالستیک و طیاره‌های بدون سرنشین به روسیه در جنگ علیه اوکراین را محکوم کرده بود؛ اتهاماتی که همواره از سوی ایران رد شده است. اتحادیهٔ اروپا این اقدامات را تهدیدی مستقیم برای امنیت اروپا دانسته و هشدار داده بود که در صورت ادامهٔ این حمایت‌ها، تحریم‌های جدیدی اعمال خواهد کرد.

کویت ۵۰۰ هزار دالر به صندوق بشردوستانه افغانستان کمک کرد

اوچا: ۲۳ میلیون افغان به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند
اوچا: ۲۳ میلیون افغان به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند

دفتر هماهنگی کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل متحد (OCHA) اعلام کرد که کویت ۵۰۰ هزار دالر به صندوق کمک‌های بشردوستانه افغانستان کمک کرده است.

اوچا افزود که این اولین کمک کویت به صندوق کمک‌های بشردوستانه افغانستان در سال ۲۰۲۴ است.

این نهاد روز دوشنبه (۲۸ عقرب) در صفحهٔ ایکس (توئیتر سابق) خود نوشت که از این کمک برای نجات افراد آسیب‌پذیر در مواقع اضطراری استفاده خواهد شد.

بر اساس گزارش OCHA، تعداد افراد نیازمند به کمک‌های بشردوستانه در افغانستان فراتر از ۲۳ میلیون رسیده است.

اتحادیهٔ اروپا: اعدام‌ها در ملأ عام با مکلفیت‌های حقوق بشری سازگاری ندارد

طالبان در ورزشگاه گردیز یک نفر را به اتهام قتل اعدام کردند
طالبان در ورزشگاه گردیز یک نفر را به اتهام قتل اعدام کردند

اتحادیهٔ اروپا اعدام اخیر توسط طالبان در ولایت پکتیا را نکوهش کرد.

حدود یک هفته پس از اعدام یک نفر توسط طالبان در ولایت پکتیا، اتحادیهٔ اروپا نیز این اقدام را نکوهش کرده است.

توماس نیکلاسون، نمایندهٔ ویژهٔ اتحادیهٔ اروپا برای افغانستان، در صفحهٔ ایکس (توئیتر سابق) امروز دوشنبه ۲۸ عقرب نوشت که این اتحادیه با مجازات مرگ در هر زمان و تحت هر شرایطی مخالف است.

او افزوده است که اعدام‌ها در ملأ عام با مکلفیت‌های جهانی حقوق بشری افغانستان سازگاری ندارد.

نیکلاسون در ادامه نوشته که اتحادیهٔ اروپا خواست خود را برای رعایت محاکمهٔ عادلانه در افغانستان، به‌شمول دسترسی زنان و مردان به روندهای حقوقی، تکرار می‌کند.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG