لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۰۰

تیفا: میکانیزم ارائه ارقام ثبت‌نام رأی‌دهنده‌گان معتبر نیست


در حالی‌که کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان ارقام ثبت‌نام رأی دهنده‌گان را بیش از چهار میلیون تن می‌خواند، برخی از نهاد‌های ناظر انتخابات می‌گویند که میکانیزم باوری برای ارائه این ارقام وجود ندارد.

محمد نعیم ایوب‌زاده رئیس تیفا یا بنیاد انتخابات شفاف افغانستان این موضوع را جدی می‌داند و می‌گوید که هیچ‌کس نمی‌تواند ارقام دقیق ثبت‌نام رأی‌دهنده‌گان را ارائه و یا باور کند.

آقای ایوب‌زاده روز سه‌شنبه «۰۸ جوزای ۱۳۹۷» به رادیو آزادی گفت، این مشکل آنان را نگران ساخته و شفافیت در پروسه ثبت‌نام رأی دهنده‌گان را مورد پرسش قرار می‌دهد.

نعیم ایوب‌زاده
نعیم ایوب‌زاده

وی گفت:

"میکانیزم ارائۀ ارقام معتبر نبوده و اگر کسی از بیرون ارقام را اشتباه می‌خواند، درست نیست و هم‌چنان اگر ارقام ارائه می‌شود هم درست نیست. توقع ما این بود که دیتابیس یا بانک معلوماتی ایجاد شود و ارقامی‌که از دیتابیس ارائه می‌شود، از اعتبار بالا برخوردار باشد، اما تا حالا چنین کاری صورت نگرفته‌است."

این در حالیست که با آغاز پروسه ثبت نام رأی دهنده‌گان کمیسیون مستقل انتخابات با انتقاد‌های شدید نهاد‌های ناظر انتخابات روبه‌رو بوده و این نهاد‌ها همواره گفته که ارقام ارائه شدۀ ثبت‌نام کننده‌ها مدار اعتبار نمی‌باشد.

نجیب‌الله احمدزی
نجیب‌الله احمدزی

نجیب‌الله احمدزی و فضل احمد معنوی رؤسای پیشین کمیسیون مستقل انتخابات نیز ارقام ارائه شده ثبت‌نام شده‌گان را معیاری و درست نمی‌دانند و می‌گویند که کمیسیون مستقل انتخابات در ارائه ارقام مبالغه می‌کند.

آقای احمدزی چند روز پیش گفت که در ۱۷ ولایت صرف ۴ صد هزار تن ثبت‌نام کرده‌اند که به‌گفته وی این موضوع مشروعیت انتخابات آیندۀ ولسی جرگه و شورای‌های ولسوالی‌ها را زیر سؤال می‌برد.

اما سید حفیظ‌الله هاشمی یک عضو کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان می‌گوید که تا عصر روز دوشنبه چهار میلیون و ۲۳ هزار تن در سراسر این کشور ثبت‌نام کرده و ارقام ارائه شده دقیق و معتبر است.

سید حفیظ‌‌الله هاشمی
سید حفیظ‌‌الله هاشمی

وی افزود:

"کمیسیون ارقامی را که ارائه می‌کند، مسئولانه بوده و از هر عدد جوابده‌است. دوستانی‌که ادعا می‌کنند که سیستم و میکانیزم نیست یک بار زحمت بکشند و به کمیسیون بیایند و از نزدیک ببینند که ما میکانیزم داریم یا نه. احتمالاً در همین هفته تیم مطبوعات را نیز خواهیم خواست تا بانک معلوماتی را با آنان شریک ساخته و تشویش‌ها در این زمینه رفع گردند."

پروسه ثبت‌نام رأی‌دهنده‌گان به تاریخ ۲۵ حمل سال جاری آغاز شده و هنوز نیز ادامه دارد.

اما شماری از مردم بی‌باوری بر پروسه انتخابات، نا امنی و تهدیدات از سوی مخالفان مسلح دولت را از موانع جدی در برابر این روند می‌دانند.

در این حال کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان از احزاب سیاسی، نهادهای ناظر انتخابات و مردم عام می‌خواهد تا برای پیشبرد و بهبود این پروسه از هیچ کمکی دریغ نورزند.

گزارش: نسیم شفق

مرتبط

XS
SM
MD
LG