افغانستان
نظامیان حکومت پیشین افغانستان در پاکستان: زندگی ما دیگر مصون نیست

پس از کشته شدن برخی نظامیان پیشین افغان در پاکستان، اکنون شماری از نظامیان پیشین که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان در پاکستان زندگی میکنند، میگویند دیگر زندگیشان در پاکستان نیز مصون نیست.
آنها میگویند، هرچند پیش از آن نیز نگران زندگی در این کشور بودند، اما اخیراً قتلهای مرموز نظامیان پیشین افغان آنها را ترسانده و نمیدانند چه کنند.
یکی از رؤسای امنیت در یکی از ولایتها در نظام جمهوری مخلوع که در حال حاضر در پاکستان زندگی میکند و به علت حساسیت موضوع نمیخواهد نامش در گزارش نشر شود، به رادیو آزادی گفت: "ما از مجبوری زیاد به پاکستان آمدیم، اگر نه میدانیم که اینجا نیز چقدر تهدید متوجه ما بوده میتواند، اگر راست بگویم ما راه خود را گم کردیم که چه کنم، آنجا طالبان ما را آرام نمیمانند و اینجا این وضعیت است."
این درحالیست که به تازگی در منطقۀ لورلای ایالت بلوچستان پاکستان از کشته شدن برات خان باختر، یک نظامی پیشین که در ولسوالی متاخان پکتیکا فرمانده امنیه بود، خبر داده شدهاست.
جنرال سمیع سادات، یک مقام بلندپایۀ اردوی پیشین افغانستان، ادعا میکند که قوماندان برات خان از سوی طالبان کشته شدهاست.
سادات روز یکشنبه ۱۸م اگست در صفحۀ اکس (توئیتر سابق) خود که یک عکس مشترکاش با برات را منتشر کرده نوشته که برات خان در کویته پاکستان پس از یک حمله کشته شدهاست.
او از حکومت پاکستان خواسته که به امنیت نظامیان پیشین مقیم در این کشور توجه جدی کند.
بر اساس گزارشها، قوماندان برات پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان، با خانوادۀ خود یکجا به پاکستان مهاجرت کرده بود و در آنجا در منطقۀ لورلای بلوچستان در مارکیت سبزی مصروف دکانداری بود.
چند روز پیش از این رویداد، در منطقۀ چاغی بلوچستان نزدیک مرز افغانستان و ایران از کشته شدن پنج نظامی افغان خبر داده شده بود.
افراد یادشده پس از شلیک مرمی بر آنها، بر لینهای برق آویزان شده بودند.
پولیس پاکستان روز یکشنبه ۱۸م اگست به روزنامه دان این کشور تأیید کردهاند که این افراد باشندهگان ولایت هلمند افغانستان هستند و بررسی در این مورد ادامه دارد.
محمد نعیم غیور، یکی از اعضای نیروهای مسلح پیشین افغانستان و آگاه امنیتی، میگوید که پس از فروپاشی نظام جمهوری پیشین، نظامیان پیشین زندگی دشواری را سپری میکنند:
"پس از سقوط دورۀ جمهوریت، بدبختانه که اعضای نیروهای نظامی افغانستان با مشکلات مختلف روبهرو شدند، صدها تنشان زندانی هستند و هزاران تن دیگرشان مجبور به مهاجرت به کشورهای همسایه شدند، اما بدبختانه آنجا هم نیز وضعیت از هر طرف نگرانکننده است."
در همین حال، اجمل عمر شینواری، سخنگوی عمومی نهادهای امنیتی در نظام جمهوری مخلوع، میگوید گروههای تروریستی از سربازان مسلح هراس دارند و از همینرو آنها را هدف قرار میدهند:
"حاکمان کنونی و همه گروههای تروریستی یگانه هراس از سربازان مسلح دارند، زیرا آنها برای حفظ منافع ملی قسم خوردهاند، اکنون به کشور خود متعهد هستند. در سه سال گذشته که در مناطق مختلف افغانستان و ایران افشا شدند به شکل مرموز کشته شدند و هنوز هم این روند ادامه دارد."
پیش از این، کمیته محافظت از نظامیان پیشین افغانستان نیز گفته بود که نظامیان نظام جمهوری مخلوع در این سه سال با خطر کشتارهای فراقانونی، شکنجه و بازداشت روبهرو هستند.
دفتر هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) در گزارش سه ماههٔ خود مبنی بر وضعیت حقوق بشری در این کشور که در اواسط سال روان خورشیدی منتشر شد، گفته است که مقامها و سربازان پیشین و نیروهای امنیتی و دفاعی پیشین برخلاف عفو عمومی از سوی طالبان با تهدیدهای شدید از جمله بازداشت خودسرانه، بدرفتاری و کشتار صحرایی روبهرو هستند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
دیدار متقی با مقام ایرانی در کابل؛ گفتوگو درباره حقآبه هلمند و بازگشت مهاجران افغان

سفارت ایران در کابل اعلام کرد که محمد رضا بهرامی، دستیار وزیر و مدیرکل آسیایی جنوبی امور خارجه ایران در سفر به کابل با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان درباره مسائل حق آبه هلمند و بازگشت مهاجران افغان گفتگو کرده است.
این سفارت امروز جمعه در صفحه ایکس خود نوشت که متقی روابط افغانستان و ایران را مثبت ارزیابی کرده است.
در اعلامیه این سفارت آمده است که بهرامی در این دیدار« پایبندی به سیاست همسایگی را اولویت سیاست خارجی عنوان کرد.»
همچنین، حافظ ضیا احمد، معاون سخنگوی وزارت خارجه طالبان از گفتگوهای دو طرف درباره تحولات جدید، روابط دوجانبه، مسئله آب و وضعیت مهاجران افغان در ایران خبر داده است.
این در حالی است که پیش از این، ایران و طالبان در موضوع حق آبه از هلمند با تنشهای روبرو بودند.
۴ اپریل، روز جهانی آگاهی از خطرات ماین؛ هنوز برخی مناطق افغانستان آلوده به ماین است

امروز، چهارم اپریل، روز جهانی آگاهی از خطرات ماین است.
کمیته صلیب سرخ به مناسبت این روز گزارشی منتشر کرده که در آن اشاره میشود افغانستان هنوز یکی از کشورهایی است که ماینها و مهمات منفجر نشده تهدیدی جدی برای زندگی مردم به شمار میروند.
در این گزارش آمده است که در سال ۲۰۲۴، کمیته صلیب سرخ ۵۶۴ تلفات ثبت کرده که از این میان، ۴۳۴ نفر کودک بودند.
این کمیته همچنین اعلام کرده که در دو سال گذشته، با کمک رضاکاران هلال احمر افغانستان، بیش از ۲۴۳ هزار نفر در پنج منطقه آلوده به مهمات منفجر نشده در مورد خطرات ماین ها آموزش دیدند.
دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) در ماه گذشته گزارش داده که هر ماه بیش از ۵۵ نفر در افغانستان بر اثر ماینها و مهمات منفجر نشده کشته و زخمی میشوند.
این اداره همچنین اشاره کرده که در حال حاضر حدود ۳.۳ میلیون نفر در افغانستان در یک کیلومتری مناطق آلوده به ماین و مهمات منفجر نشده زندگی میکنند.
هشدار نهاد «افغانستان عاری از پولیو»؛ خطر انتقال ویروس پولیو توسط مهاجران بازگشتی از پاکستان

نهاد «افغانستان عاری از پولیو» نسبت به خطر انتقال ویروس پولیو از سوی مهاجران بازگشته از پاکستان هشدار داده است.
این نهاد روز پنجشنبه ۱۴حمل در صفحه ایکس خود نوشت که خانوادههایی که از پاکستان به کشور بازمیگردند، باید کودکان خود را در مرز واکسین کنند تا از شیوع این بیماری جلوگیری شود.
در سال ۲۰۲۵ یک مورد مثبت پولیو در ولایت بادغیس ثبت شده است. هرچند حکومت طالبان در سال گذشته میلادی موارد مثبت را تأیید نکرده، اما سازمان جهانی صحت اعلام کرده که در سال ۲۰۲۴، ۲۵ مورد مثبت پولیو در افغانستان ثبت شده است.
افغانستان و پاکستان تنها کشورهایی در جهاناند که ویروس پولیو هنوز بهطور کامل در آنها ریشهکن نشده است.
شکست نیپال با تفاوت ۱۳۰ دوش در برابر تیم کریکت زیر ۱۹ سال افغانستان

تیم کریکت زیر ۱۹ سال افغانستان امروز با تفاوت ۱۳۰ دوش، تیم زیر ۱۹ سال میزبان این رقابت، نیپال را شکست داد.
این مسابقه یکروزه صبح امروز در پایتخت، کتمندو، آغاز شد.
تیم افغانستان برندهٔ قرعه شد و تصمیم به بتنگ گرفت.
تیم افغانستان در ۵۰ آور تعیینشده، ۳۰۰ دوش کرد و ۹ بازیکن خود را از دست دادند.
فیصل شینوزاده با ۹۷ دوش و خالد احمدزی با ۷۶ دوش نقش کلیدی در تعیین هدف ۳۰۱ دوشی برای تیم حریف داشتند.
تیم نیپال تمام بازیکنان خود را پس از کسب تنها ۱۷۰ دوش از دست داد و بازی را به افغانستان واگذار کرد.
مقام طالبان: پاکستان بازداشت مهاجران افغان دارای مدارک قانونی را متوقف کند

عبدالجبار تخاری، جنرال قونسول طالبان در شهر کراچی پاکستان میگوید که در مورد وضعیت پناهجویان افغان در این کشور با غلام نبی میمن، فرمانده ارشد پولیس ایالت سند دیدار و گفتگو کرده است.
در بیانیهای که روزگذشته چهارشنبه ۱۳ حمل، از سوی قونسلگری افغانستان تحت کنترول طالبان در شهر کراچی منشتر شد، آمده است که تخاری از پاکستان خواست تا از بازداشت و آزار و اذیت پناهجویان افغان که مدارک قانونی برای اقامت در این کشور دارند، خودداری کنند.
براساس بیانیه، فرمانده ارشد پولیس سند، تعهد کرده که در این زمینه با حکومت طالبان همکاری کند.
همزمان، رسانه های پاکستانی روزگذشته گزارش دادند که محسن نقوی وزیر داخله پاکستان در دیدار با شهباز شریف صدراعظم این کشور، در مورد روند اخراج اجباری پناهجویان افغان از این کشور معلومات داد.
گفته شده که این دو مقام، خواستار برخورد قانونی با پناهجویان افغان شدند که بدون داشتن مدرک قانونی در این کشور زندگی میکنند.
حکومت پاکستان مهلت ۳۱ مارچ را برای پناهجویان بدون مدرک قانونی و دارنده های کارت های ACC تعیین کرد تا از شهر های اسلام آباد و راولپندی اخراج شوند.
این مهلت سه روز پیش به پایان رسید.
در این سه روز، ده ها پناهجوی افغان از این دو شهر بازداشت و بگونه اجباری به افغانستان بازگردانده شدند.
پناهجویان افغان در پاکستان از تشدید بازداشت ها و آزار و اذیت از سوی پولیس پاکستان شکایت دارند و میگویند که حتی پناهجویان دارای اسناد قانونی نیز مورد بازداشت قرار میگیرند.
مجاهد: حکومت طالبان به بازماندگان سربازان و پولیس حکومت پیشین نیز پول توزیع کرده است

حکومت طالبان گزارشها مبنی بر پرداخت پول سالانه تنها به خانوادههای کسانی را رد کرد که به طرفداری طالبان علیه ایالات متحده جنگیده و کشته شده اند.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان ناوقت روزگذشته چهارشنبه ۱۳ حمل، در شبکه ایکس نوشت که در میان آنعده از یتمیان، بیوهها و معلولانی که حکومت طالبان سالانه به آنها پول پرداخت میکند براساس ادعای او، بازماندگان سربازان و پولیس حکومت جمهوری پیشین افغانستان هم شامل اند.
او افزوده که بیش از ۱۲ میلیارد افغانی به این افراد اختصاص یافته و توزیع شده است.
برخی از رسانهها، اوایل چهارشنبه به نقل از مجاهد گزارش دادند که گویا حکومت طالبان به خانوادههای کسانی که در جنگ علیه امریکا کشته شده اند، توجه ویژه دارد و سالانه پول پرداخت میکند.
مجاهد، تعداد یتیمان، بیوهها و معلولان در افغانستان را بیش از ۶۵۳ هزار نفر خوانده و گفته است که این افراد شامل طالبان، بازماندگان و معلولان جمهوری سابق اند که سالانه حقوق دریافت میکنند.
این درحالیست که پس از بازگشت طالبان به قدرت در بیش از سه سال گذشته، شماری از کارمندان دولتی و همچنان متقاعدین در افغانستان از پرداخت نشدن حقوق شان شکایت دارند.
رئیس جمهور ازبیکستان: ثبات افغانستان به نفع آسیای مرکزی و اتحادیه اروپا است

شوکت میرضاییف رئیس جمهور ازبیکستان میگوید که ثبات در افغانستان به نفع کشورهای آسیای مرکزی و اتحادیه اروپا است.
میرضاییف این را در مصاحبۀ با یورونیوز گفت که سه شنبه ۱۲ حمل منتشر شد.
او افزود که سیاست کشورش در قبال افغانستان همیشه عمل گرایانه و براساس استراتیژی درازمدت بوده است.
میرضیاییف افزوده که آسیای مرکزی در حال مبدل شدن به یک نقطه مهم در زنجیرۀ حمل و نقل جهانی است و کشورش فعالانه در حال توسعه دهلیزهای ترانسپورتی از جمله ترانس-کسپین و ترانس-افغان است.
به گفتۀ رئیس جمهور ازبیکستان با این اقدام میتواند که دسترسی کشورهای آسیای میانه را به بازار های کلیدی جهانی گسترش دهد.
هرچند حکومت طالبان توسط هیچ کشوری هنوز به رسمیت شناخته نشده؛ اما ازبیکستان از محدود کشورهایی است که با طالبان تعامل دارد و دیپلومات این گروه را پذیرفته است.
وقوع زلزله در ۶۵ کیلومتری شهر فیض آباد

زلزلهای به مقیاس ۴ اعشاریه ۶ درجۀ ریشتر در ۶۵ کیلومتری شهر فیض آباد، مرکز ولایت بدخشان رخ داد.
به گزارش وبسایت ولکینو دیسکوری، این رویداد حوالی ۳ و ۵۳ دقیقۀ صبح امروز چهارشنبه، ۱۳ ماه حمل به وقت محلی به وقوع پیوست.
تا هنوز در مورد تلفات و خسارات احتمالی این زلزله چیزی گفته نشده است.
مقامات محلی حکومت طالبان نیز تاکنون در این مورد تبصره نکردهاند.
گشایش دفتر امور بشردوستانۀ سوئیس در افغانستان

ادارۀ توسعه و همکاری سوئیس (SDC) از گشایش دفتر امور بشردوستانۀ این کشور در افغانستان خبر داده است.
این اداره به روز دوشنبه، ۱۲ ماه حمل در بیانیهای اعلام کرد که یک تیم کارشناسان واحد کمکهای بشردوستانه سوئیس (SHA) در ماه مارچ دفتر بشردوستانه سوئیس را در کابل افتتاح کرده است.
بر اساس اعلامیه، این تیم متشکل از ۴ متخصص سوئیسی و ۱۰ کارمند محلی، حمایت هدفمند از افراد نیازمند به کمک در افغانستان را فراهم میکند.
در ادامه آمده است که این دفتر بشردوستانه از ساختمان دفتر سابق همکاریهای سوئیس استفاده میکند که پس از تسلط طالبان در ماه آگست سال ۲۰۲۱ بسته شده بود.
به اساس بیانیۀ ادارۀ توسعه و همکاری سوئیس، بحران بشری در افغانستان یکی از بدترین بحرانهای جهان است.
در ادامه آمده است که بیش از چهار سال پس از تسلط طالبان بر افغانستان، بیش از نیم جمعیت این کشور همچنان به کمکهای بشردوستانه وابسته هستند.
پاکستان مهلت اخراج مهاجرین افغان را تا ده روز دیگر به تعویق انداخته است

مهلت اسلام آباد برای بازگشت مهاجرین بی اسناد و افغان های دارندۀ کارت های شهروندی افغانستان از پاکستان امروز دوشنبه ۳۱ مارچ به پایان می رسد.
در این حال خبرگزاری اسوشیتد پرس به نقل از اسناد دولتی پاکستان گزارش داده که این کشور دور جدید بازداشت و اخراج مهاجرین افغان را به دلیل تعطیلات عید فطر تا پنجشنبه هفتۀ آینده ۱۰ اپریل به تعویق انداخته است.
در گزارش این خبرگزاری که امروز منتشر شد آمده است که پاکستان پلان دارد سه میلیون افغان را در سال جاری اخراج کند.
وزارت داخلۀ پاکستان در ۷ ماه مارچ اعلام کرد که افغان های دارندۀ کارت های شهروندی افغانستان ACC تا ۳۱ ماه مارچ فرصت دارند که پاکستان را «آبرومندانه» ترک کنند، در غیر آن روند اخراج آنان از اول ماه اپریل آغاز خواهد شد.
نهاد های حقوق بشری در این باره ابراز نگرانی کرده و گفته اند که بازگشت مهاجرین افغان باید به طور داوطلبانه صورت بگیرد.
بر اساس ارقام سازمان بین المللی مهاجرت ، حدود ۸۴۵ هزار افغان طی هجده ماه گذشته پاکستان را ترک کرده اند.