پس از آن که زلمی خلیلزاد از افغانها خواست تا در موضوع صلح اختلافات را کنار گذارند، هیئت اداری شورای ملی میگوید که ادامه اختلافات میان سیاسیون روند صلح را با چالش روبهرو میسازد.
محمد آصف صدیقی معاون دوم مشرانو جرگه تأیید میکند که میان برخی از احزاب و سیاسیون افغان در موضوع صلح اختلاف وجود دارد، اما وی از کسی یا گروهی در این زمینه نام نمیبرد.
آقای صدیقی روز سهشنبه «۳۰ دلو ۱۳۹۷» به رادیو آزادی گفت، چهرهها و گروههای سیاسی که به نحوی با روند جاری صلح مخالفت میکنند، بهگفته وی نمیخواهند که صلح در افغانستان تأمین گردد.
وی گفت:
"اگر این اختلافات کنار گذاشته نشود و پروسه صلح را هر کسی که مخالفت بکند در آن صورت این کشور را بار دیگر با بحران مواجه خواهیم ساخت و ملت را آواره و بیچاره خواهیم نمود. کسانیکه در این مورد مخالفت میکنند در حقیقت نمیخواهند که ما یک کشور با ثبات و عاری از جنگ داشته باشیم."
این سخنان در حالی بیان میشوند که زلمی خلیلزاد نماینده ویژه وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان نیز به تازگی از افغانها خواسته که در موضوع صلح اختلافاتشان را کنار بگذارند.
آقای خلیلزاد در این مورد جزئیات بیشتر ندادهاست، اما تأکید کرده که حکومت باید پیش از برگزاری جرگه مشورتی صلح یک هیئت ملی و همه شمول را برای گفتگو با طالبان ایجاد کند.
این درحالیست که چندی پیش نشست صلح مسکو که دهها چهره مطرح سیاسی افغان و هئیت گفتگو کننده طالبان در آن شرکت کردند، با واکنش جدی و مخالفت حکومت افغانستان روبهرو شد.
حتی حکومت افغانستان به سازمان مللمتحد نیز شکایت کرد و گفت که شماری از اعضای طالبان که در نشست مسکو اشتراک کرده بودند، نامهای شان در فهرست تحریمهای این سازمان قرار دارد.
از سوی هم شماری از احزاب و چهرههای سیاسی افغان همواره گفتهاند که هیئت مذاکره کنندۀ حکومت نیز همه شمول نبوده و باید در رابطه به ساختار آن تجدید نظر شود، آنچه سخنگوی رئیس جمهور نیز روز دوشنبه در کابل گفت که در صورت نیاز در ترکیب این هیئت افزود به میان خواهد آمد.
در عین حال عرفانالله عرفان نایب منشی ولسی جرگه نیز میگوید که اجماع ملی و وحدت نظر میان حکومت، احزاب و چهرههای مطرح سیاسی برای دست یافتن به صلح دایمی بسیار مهم است.
وی افزود:
"ما یقیناً ضرورت به همسویی داریم، حکومت، سیاسیون، بزرگان، متنفذین و دانشمندان همه باید بهخاطر آوردن صلح همصدا شوند، این هم نیاز است که بهخاطر صلح باید یک نظر واحد در افغانستان ایجاد شود و ما جلو جنگ و خونریزی را در این کشور بگیریم و زمان آن رسیده که مردم باید با هم یکجا شوند."
رهبران حکومت وحدت ملی پیش از این همواره بر اجماع ملی و جهانی در رابطه به صلح افغانستان تأکید کرده و گفتهاند که افغانها خواهان صلح دایمی و با عزت هستند.
تلاشهای صلح در مقایسه به هر زمان دیگر در افغانستان افزایش یافته و قرار است زلمی خلیلزاد و هیئت مذاکره کننده طالبان تا نزدیک به یک هفته دیگر در قطر مرحله پنجم گفتگوهایشان را آغاز کنند.
در این حال هارون چخانسوری سخنگوی رئیس جمهور غنی میگوید که حکومت زمانی در نشست قطر اشتراک خواهد کرد که طالبان برای گفتگوهای رو در رو با هیئت حکومت حاضر شوند.
گزارش: نسیم شفق